Czas na zupę z dyni. Przepis

Dynia jest bogata w minerały i witaminy, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. Z końcem września rozpoczyna się sezon na to pomarańczowe warzywo, dlatego też proponujemy Wam zupę z dyni z makaronem. To dla tych, którzy nie przepadają za zupami w formie kremu.
  • Zupa dynowa

    Szczególnie bogata w składniki odżywcze jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin.

    Międzybrodzki Makaron

Owoce dyni można spożywać gotowane, na surowo, a także przechowywać (jednak ze zbiorem musimy zdążyć przed pierwszym przymrozkiem, bo nawet lekko przymrożona dynia nie nadaje się do przechowywania). Niektóre odmiany dyni mają także jadalne nasiona. Powinniśmy pamiętać, że pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego i łatwo przyswajalnego cynku. 

Zobacz również: Przepis na zupę ziemniaczaną

My polecamy dzisiaj smaczną zupę dyniową idealną na jesienne dni. 

Przygotuj składniki:

  • dynię – ok. 1,5 kg,
  • 2 średnie cebule,
  • łyżkę kaparów z zalewy,
  • ¼ łyżeczki płatków chilli,
  •  opakowanie makaronu nitki, 
  • 3 łyżki oleju,
  • 100 ml słodkiej śmietanki, 
  • wodę, 
  • sól do smaku.

Zrób zupę z dyni

Obieramy cebulę oraz dynię. Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, aby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy. Podajemy z makaronem, który wcześniej gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pamiętajmy, by po odcedzeniu makaronu zahartować go zimną wodą. 

Polecamy: Inne sposoby na wykorzystanie dyni

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: Międzybrodzki Makaron
4komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (4)

Makaronu z semoliny( dzisiaj to wiekszość makaronów) sie nie hartuje. Po co smażyć cebulę? Cebula w ogole nie pasuje do dyni, która ma delikatny smak. Powinna byc rozgotowana w odrobinie rosołu i zmiksowana z serkiem topionym oraz doprawiona imbirem, pieprzem i gałką muszkatołową plus śmietanka.
maria n, 07.09.2015, 16:31
i nie makaron, ale pestki dyni lub grzanki
maria n, 07.09.2015, 16:32
i nie makaron, ale pestki dyni lub grzanki
maria n, 07.09.2015, 16:33
Ale wrzesień się jeszcze nie skończył...
Kowalska, 08.09.2015, 10:01