Cytrusy – właściwości. Dlaczego warto jeść owoce cytrusowe?

Cytrusy dzięki swoim licznym właściwościom zdrowotnym zyskały wielką popularność. Sięgamy po nie szczególnie często w okresie przeziębień i zachorowań na grypę. Dlaczego warto jeść cytrusy? Zobacz, jak owoce cytrusowe wpływają na naszą odporność.
  • Cytrusy na zdrowie

    Cytrusy cenimy nie tylko za smak, ale i za to, że dostarczają wielu składników niezbędnych do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejszym z nich jest witamina C. Wspomaga ona system immunologiczny w walce z zarazkami, wirusami i pasożytami oraz wolnymi rodnikami.

    belchonock (123RF)

Cytrusy są źródłem wielu witamin, na które zapotrzebowanie wzrasta szczególnie w kresie jesienno-zimowym. Owoce cytrusowe są istną bombą witaminową, a do tego smakują o niebo lepiej od tabletek, syropów i wzmacniających suplementów. Przedstawiamy najpopularniejsze cytrusy i piszemy, co wartościowego one w sobie kryją.

Polecamy poradnik: Jak uprawiać cytrusy w domu

Pomarańcze

Niektórzy mawiają, że pomarańcze to jedne z najsłodszych i najsmaczniejszych lekarstw. Mają rację, bo pomarańcza śmiało może konkurować z wybranymi lekami na przeziębienie. Owoc ten zawiera spore pokłady witaminy C, która wspomaga nasz organizm w walce z kaszlem, katarem i bolącą głową, czyli z objawami przeziębienia. Ta sama witamina działa przeciwzmarszczkowo, gdyż opóźnia proces starzenia się skóry. Witamina C jest bowiem silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed starzeniem się skóry. W pomarańczach znajdują się również witaminy z grupy B, które są zalecane na skołatane nerwy i lepszy nastrój (wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego) oraz potas, usprawniający pracę mięśni, zapobiegający obrzękom oraz regulujący ciśnienie krwi. Dieta z pomarańczami w składzie dobrze wpływa na przemianę materii. To z kolei za sprawą błonnika pokarmowego. 


Chłopiec jedzący pomarańcze
Cytrusy zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn. Dzięki temu regulują pracę jelit i wywierają pozytywny wpływ na układ trawienny.Fot. 123RF

Warto wypróbowaćDomowe sposoby na przeziębienie 

Mandarynki

Kryją w sobie sporo witaminy A, która oddziałuje korzystnie na nasze oczy, chroni m.in. przed jaskrą i zaćmą. Znana jest też z tego, że wzmacnia organizm, wspierając go w walce z przeziębieniem, ponieważ obniża możliwość złapania infekcji. Mandarynki powinny być też spożywane przez osoby chore na cukrzycę typu B, ponieważ owoce te nie obciążają chorej trzustki. Oprócz potasu, w mandarynkach jest też sporo wapnia, odpowiadającego za mocne kości i zdrowe zęby. Mandarynki to również źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów).

Grejpfruty

Jedzenie grejpfrutów też pomaga w walce z przeziębieniem. To przede wszystkim za sprawą występującej w nich witaminy C. W tych owocach jest też sporo dobroczynnego potasu i antyoksydantów. Dieta grejpfrutowa ponadto przyspiesza przemianę materii, oddziałuje pozytywnie na wątrobę i nerki, wspomaga także prawidłową pracę serca i odpowiedni poziom ciśnienia, a także na właściwy poziom cholesterolu. Uwaga! Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać grejpfruty w ograniczonych ilościach, ponieważ owoc ten może interferować z wieloma lekami. 

Cytryny

Choć witaminę C najczęściej kojarzymy właśnie z cytryną, to warto wiedzieć, że są jednak owoce i warzywa, które zawierają jej znacznie więcej, należą do nich choćby czerwona papryka i koperek.

Warto przeczytać: Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej witaminy C 

Tymczasem niedoceniane są inne wartości odżywcze i właściwości cytryn. Cytrusy te zawierają dużo potasu, fosfor i magnez. Poza tym mają w swoim składzie silne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki i utrzymujące świeży wygląd cery.

Limonki

Limonka (limetka), zwana kuzynką cytryny, wspomaga pracę wątroby i chroni żołądek, korzystnie oddziałuje na układ nerwowy (uspokaja, wzmacnia koncentrację). Pomaga prawidłowo funkcjonować układowi pokarmowemu, m.in. zapobiegając biegunkom oraz zaparciom. Jest jednocześnie cennym źródłem witaminy C oraz antyoksydantów, tak powszechnych w cytrusach. Zawiera też m.in. potas oraz wapń. 

Więcej na temat: Limonka (limetka), jej właściwości, wartości odżywcze i witaminy 


Limetka, zwana limonką
Limonka (limetka) polecana jest w profilaktyce przeciwnowotworowej, ponieważ zawiera bioflawonoidy. Mają one właściwości antyoksydacyjne. Oznacza to, że niszczą wolne rodniki tlenowe, które odpowiadają za powstawanie nowotworów.Fot. congerdesign (Pixabay.com)

Autor: Katarzyna Piojda
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Hello There. I found your blog using msn. This is a very smartly
written article. I will be sure to bookmark it and come back to
learn more of your useful information. Thank you for the post. I will definitely comeback. My site - kyuubi.online
ZB, 25.06.2019, 23:48