Ciasta i desery bez pieczenia. Jak je przygotować (PRZEPISY)

Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby zrobić deser i ciasto. I nie trzeba w ogóle piec, aby one powstały. Podajemy przepisy na ciasta bez pieczenia.
  • Słodki deser

    Desery i ciasta bez pieczenia to łatwy pomysł na coś słodkiego domowej roboty.

    La Fontaine (Pixabay.com)

Obok tradycyjnych ciast, są ciasta bez jajek, cukru czy mąki. Można również przyrządzić ciasto bez pieczenia. Takie smakołyki nie wymagają ani większych umiejętności. Oto kilka przepisów na pyszne ciasta i desery bez pieczenia.

Polecamy: Przepis na wegański mus czekoladowy z aquafaby, substytutu białka jaja kurzego 

Cappuccino z owocami

Spód:

  • 120 g biszkoptów (standardowe opakowanie)
  • pół szklanki mocnej, zaparzonej, ale ostudzonej kawy

Wierzch:

  • 500 g schłodzonej śmietanki tortowej/kremówki 36-procentowej
  • 350 g gotowego twarogu sernikowego
  • 4 łyżki kawy cappuccino w proszku
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • pół tabliczki czekolady
  • pół szklanki zimnej wody
  • 400 g owoców, mogą być mrożone (np. maliny, truskawki)

Żelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i odstaw. Gdy po około 15 minutach napęcznieje, podgrzej ją na małym ogniu, aż się zupełnie rozpuści i zdejmij z palnika. Na tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, ułóż biszkopty, a każdy nasącz kawą. Możesz to zrobić specjalnym pędzelkiem albo delikatnie pokropić za pomocą łyżeczki. Śmietankę ubij z wanilią, aż powstanie sztywna piana. Do piany dodaj twaróg na sernik oraz kawę cappuccino. Wymieszaj dokładnie albo zmiksuj, aż masa stanie się jednolita. Dosyp cukier puder i ponownie wymieszaj. Ciągle mieszając albo miksując na wolnych obrotach, dolewaj lekko przestudzoną żelatynę. Potem znowu zmiksuj całość. Zetrzyj czekoladę na tarce i dodaj ją do masy. Dosyp owoce i delikatnie wymieszaj łyżką. Powstałą masę przełóż na biszkopty. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie, już schłodzone, wyjmij z tortownicy i ułóż na paterze. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce.

Czekoladowe batoniki

Masa:

  • 115 g masła (trochę ponad połowa 200-gramowej kostki)
  • ćwierć szklanki drobnego cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 duże jajko
  • 1 i 3/4 szklanki drobnych, kruchych ciastek, mogą być herbatniki
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

Masło, cukier i kakao włóż do miski, a tę ustaw na garnku z dopiero co przegotowaną wodą, ale tak, żeby miska dnem nie dotykała wody. Masło się stopi i powstanie mieszanka. Roztrzep (ale nie ubijaj) jajko i dodaj je do masy w misce na ciepłym garnku. Przemieszaj całość, aż powstanie jednolita konsystencja. Masę zestaw z garnka i przelej do innego naczynia. Pokrusz herbatniki i wsyp do masy. Dodaj orzechy i wiórki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Krem:

  • 115 g masła (trochę ponad pół kostki)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki budyniu w proszku

Masło i cukier włóż do miksera i miksuj do otrzymania masy maślanej. Dodaj mleko i budyń i ponownie miksuj całość, aż powstanie krem. Rozprowadź krem na schłodzonym cieście z lodówki. Włóż ponownie do lodówki, najlepiej na noc. Rano będzie gotowe. Podawaj, krojąc na batoniki. Możesz je polać polewą czekoladową.

Wypróbuj też: Minitarta z owocami 

Błyskawiczne galaretki

  • 3 lub 4 galaretki o jednakowych smakach
  • 1,5 szklanki cukru

Przygotuj galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć, przelej na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstaw do lodówki. Po stężeniu pokrój na kwadraty i delikatnie obtocz w cukrze. Trzymaj w zamrażalniku. Możesz przygotować też kolorowe kostki, robiąc galaretki o innych kolorach, ale wtedy każdą warstwę robisz osobno w odstępie czasu (gdy pierwsza tężeje, wlewasz bo blachy kolejna, tak by się nie wymieszały).

Śmietanowiec z galaretką

  • pół litra mleka
  • 3 śmietany 200-gramowe 18 procent
  • 50 g żelatyny (standardowe opakowanie)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 opakowania galaretek, w tym dwie o tym samym smaku i kolorze, a dwie o różnych
  • 3 mandarynki

Przygotuj 2 różne galaretki owocowe o różnym smaku i kolorze i wstaw do lodówki, a kolejne 2 o jednakowym smaku przygotujesz pod koniec wykonania ciasta. Do przegotowanego mleka wsyp cukier i żelatynę. Całość wymieszaj. Gdy ostygnie, dolej śmietanę i znowu wymieszaj. Masa zacznie robić się gęsta i wtedy wylej połowę na blachę, wyłożoną folią aluminiową lub pergaminem. Gotowe kolorowe galaretki z lodówki pokrój w kawałki i połowę z nich rozłóż na masie na blasze. Gdy masa z galaretkami stężeje, wylej pozostałą część masy i ponownie ozdób kawałkami kolorowych galaretek. Po tym, jak całość solidnie stężeje, rozrób dwie pozostałe galaretki, w jednakowym kolorze, a gdy przestygną, ale zanim zaczną robić się gęste, przelej je na masę. Gdy galaretki zaczną tężeć na cieście, udekoruj ich wierzch kawałkami mandarynek. Wstaw do lodówki, najlepiej na noc.

Obejrzyj wideoJak zrobić pyszne, kruche faworki 

Kulki orzechowe

  • garść orzechów laskowych
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • 125 g serka mascarpone (pół tradycyjnego opakowania)
  • 1 cukier z wanilią
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao

Orzechy laskowe podpraż na patelni, aż ich skórka zacznie pękać. Gdy ostygną, usuń resztki skórek i jeszcze posiekaj orzechy. Obie czekolady połam na kawałki. W garnku podgrzej serek mascarpone, dodaj cukier z wanilią, wymieszaj i zagrzej. Roztopionym mascarpone zalej czekoladę i dosyp do masy posiekane orzechy. Wymieszaj całość i wstaw do lodówki. Wyjmij, gdy czekoladowa masa zacznie być plastyczna. Odrywaj po kawałku masę i formuj kulkę. Wszystkie kulki obtocz w cukrze pudrze i kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy