Chrzan – wartości odżywcze i lecznicze tej rośliny. Jak go jeść i gdzie uprawiać

Dopadły Cię dolegliwości żołądkowe lub brak apetytu, a ból pleców powoduje dyskomfort w poruszaniu się? Na te problemy może pomóc świeżo starty i odpowiednio przygotowany chrzan. Bo chrzan to nie tylko przyprawa, to także naturalny lek na wiele schorzeń.
  • Chrzan na talerzu

    Chrzan oprócz walorów smakowych posiada właściwości lecznicze.

    www.majsterklepka.blogspot.com
  • Wzmacniająca zupa z chrzanem

    Dzień Dobry TVN/x-news
  • Twarożek z chrzanem

    Dzień Dobry TVN/x-news
  • Syrop chrzanowy z miodem

    Dzień Dobry TVN/x-news
  • Chrzan

    Pamiętajmy, że zimą korzenie chrzanu przechowujemy w piasku, podobnie jak korzenie innych warzyw.

    www.majsterklepka.blogspot.com
  • Chrzan w słoiku

    Z właściwości chrzanu, ważne jest jego działanie moczopędne.

    www.majsterklepka.blogspot.com

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Walory smakowe chrzanu są niepodważalne i znane od wieków. Ostry smak i intensywny aromat sprawiają, że współcześnie używamy go jako przyprawę nadającą smaku przede wszystkim sałatkom i wędlinom. Chrzan jednak to nie tylko smak, to także samo zdrowie! Odpowiednio przyrządzony ukoi bóle a także wzmocni naszą odporność na infekcje. 

Czytaj też: Jakie zioła warto mieć w ogródku ziołowym 

Właściwości lecznicze chrzanu

Chrzan, przede wszystkim, wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Zawiera kilka witamin, m.in. A, witaminy z grupy B oraz wit. C. Jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in. potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń, jod. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że dobrze działa na układ trawienny, reguluje procesy trawienne i pobudza apetyt.

Odkwasza także organizm i wpływa pozytywnie na pracę nerek. Chrzan, podobnie jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem, a więc pomaga w przeziębieniach i w leczeniu uporczywego kaszlu a nawet w zapaleniu zatok. Ale nie tylko. Podczas gdy nasz organizm nie choruje, jedzenie chrzanu, na pewno zwiększy naszą odporność.

Znane są też właściwości grzybobójcze chrzanu i lecznicze w przebiegu reumatyzmu. Obkładanie liśćmi bolącego kolana lub innego miejsca spowoduje ulgę. Podobnie w przypadku odmrożeń czy obrzęków, na które stosujemy liście chrzanu.

Z chrzanu można zrobić wiele...

Przygotowanie chrzanu jako kuchennej przyprawy, to nic prostszego. Wystarczy zetrzeć na tarce korzenie, dodać do nich krople świeżo wyciśniętej cytryny, przyprawić do smaku solą i cukrem i świeży, aromatyczny, a przede wszystkim, zdrowy chrzan gotowy! Pamiętajmy, by podczas przygotowań korzystać tylko ze świeżo startego chrzanu.

Agnieszka Maciąg proponuje przepis na syrop chrzanowy z miodem i sokiem z cytryny – naturalny antybiotyk.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Polecamy wzmacniającą zupę pomysłu Agnieszki Maciąg oraz twarożek z chrzanem, ziołami, wędzonym łososiem i kaparami.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news   

Warto wiedzieć: Czystek działa zbawiennie na nasz organizm 

Jednak chrzan stosowany bywa nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce i medycynie naturalnej.

Chrzan wybiela cerę oraz likwiduje przebarwienia i niedoskonałości skóry. Wybiela także niechciane piegi. By wykonać maseczkę do twarzy, wystarczy świeży starty chrzan wymieszać z jogurtem, po czym nałożyć na twarz a po kilku minutach spłukać wodą. Tonik i maseczka wybielają przebarwienia, a skórę czynią delikatniejszą. Gdy boli nas gardło, wykorzystajmy przepis na syrop. By go przygotować wymieszajmy 2 łyżeczki chrzanu i 2 łyżeczki miodu oraz zalejmy to gorącą wodą. Miksturę pijemy powoli. 


Chrzan domowej roboty
Domowej roboty chrzan jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy do tego chrzan, cytryna, śmietana i sól. Do startego chrzanu dodajemy sok ze świeżej cytryny (uważamy, by nie było w nim pestek), kwaśną śmietanę i sól, a tak przygotowany chrzan może być przechowywany w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego!fot. 123RF

Gdzie i jak uprawiać chrzan

Chrzan rośnie dziko. Spotkać go możemy na łąkach, mokradłach, przy rowach. Chrzan możemy także uprawiać sami, w ogródku. Chrzan nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Sadzimy go wtedy, kiedy wysiewamy większość nasion – wraz z początkiem wiosny. I już od początku zapewnić mu powinniśmy odpowiednie warunki. Przede wszystkim glebę przepuszczalną, zasobną w próchnicę i żyzną. Tylko na takiej chrzan dobrze będzie się rozrastał. Stanowisko dla chrzanu powinno być zacienione, nadmierna ilość promieni słonecznych docierających do liści chrzanu, może spowodować na nich żółte plamy.

Chrzan wymaga wilgotnej gleby. Jeśli mu taką zapewnimy, na pewno odwdzięczy się dużymi liśćmi o intensywnym kolorze.

Polecamy też: Cebulę i czosnek i podpowiadamy, jak wykorzystać te "naturalne antybiotyki"

Jednak podczas uprawy zwróćmy szczególną uwagę na fakt, że chrzan jest rośliną bardzo inwazyjną. Należy więc kontrolować, czy nie pojawia się na działce w miejscu, w którym się najmniej tego spodziewamy. Kiedy będziemy likwidować plantację chrzanu, przede wszystkim, należy zebrać wszystkie korzenie i pozostałości po roślinach. Tylko wtedy unikniemy ryzyka jego silnego rozprzestrzeniania się.

Autor: Agata Kaźmierczak
6komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (6)

"przepis na syrop: - 2 łyżeczki chrzanu i 2 łyżeczki miodu zalewamy wrzącą wodą, po czym po woli pijemy" - kto to pisał !?!?!
Miód w temperaturze powyżej 40 stopni traci swoje właściwości !!! Jeżeli zalejemy go wrzątkiem to on już nic w sobie nie ma !!!!
Janusz, 24.02.2015, 22:16
to chrzan ma leczyć, miód jest po to żeby dało sie to wypić :D
:D, 25.02.2015, 15:18
W tytule jest mowa o sposobie uprawy a w treści jedynie wzmianka, że "sadzimy". Autor artykułu z rozpędu minął budę jak Kaweckiego suka.
Piotr, 26.02.2015, 10:16
Ten syrop z chrzanu ,miodu i cytryny,stosuje od 30 lat ,na gardło i przeziębienia.Do tej pory moje dzieci też go stosują przy infekcji gardła.to jest taki sam przepis jak podajecie.Polecam wszystkim.W tej chwili też go stosuje od 2 dni na ropną anginę,Gardło już prawie wyleczone ,nie boli i ropa zniknęła.Pozdrawiam.
Junka, 28.11.2015, 20:42
3 chrzany średniej wielkości,ścieram na tarce i zalewam szklanką ciepłej przegotowanej wody.Przykrywam talerzykiem i odstawiam na 30 minut.Po 30 min.odciskam sok z chrzanu dodaje 2 łyżki miodu i już gotowe.Pije 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.Dzieci też takę samo dawkowanie ,tylko że po łyżeczce od herbaty
Junka, 28.11.2015, 20:55
Chcesz sprzedać swoją nerkę? lub Czy szukasz okazji do sprzedania swojej nerki za pieniądze z powodu awarii finansowej i nie wiesz, co robić, a następnie skontaktuj się z nami już dziś, a my zaoferujemy Ci dobrą kwotę na nerki. Nazywam się (doktor Elvis Whyte) jestem frenologiem w naszym szpitalu Specjalizuję się w chirurgii nerek i zajmujemy się również kupowaniem i przeszczepianiem nerek z żywym odpowiednim dawcą. E-mail kontaktowy: doctorelviswhyte@gmail.com lub WhatsApp +2347083629144, aby uzyskać więcej informacji
Elvis whyte, 18.03.2019, 05:43