Chleb żytni: dlaczego warto jeść to pieczywo (WIDEO)

Chleb żytni jest zdecydowanie najzdrowszym pieczywem dostępnym w naszych sklepach. Zobacz, ile kalorii ma żytni chleb i jak jego spożywanie wpływa na nasz organizm
  • Domowy chleb żytni

    123RF

Chleb żytni jet małokaloryczny. Zawiera jedynie 215 kilokalorii w stu gramach. Dietetyk Alicja Kalińska zachęca do jedzenia właśnie pieczywa żytniego. Dlaczego warto je jeść? – Ziarno żyta jest bogatsze w składniki mineralne, ma więcej węglowodanów nieskrobiowych w swoim składzie. Tłuszcz zawarty w ziarnie żyta jest zdecydowanie lepiej przyswajalny niż tłuszcz z pszenicy – wyjaśniła specjalistka.

Warto przeczytać: Czego potrzebujesz, by upiec domowy chleb na zakwasie 

Korzystnie na walory zdrowotne chleba żytniego wpływa też sam sposób przygotowania tego pieczywa. Do przy gotowania zakwasu ni używa się drożdży. Wykorzystuje się fermentację naturalną. Jak wpływa to na właściwości chleba żytniego?

Źródło: Studio Active / TVN Meteo Active/x-news 

Polecamy poradnikJaki automat do pieczenia domowego chleba warto wybrać 

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy