Chińska kapusta bok choy – jak się do niej zabrać?

Nietypowy wygląd i egzotyczna nazwa sprawia, że warzywo to często omijane jest szerokim łukiem w sklepach z warzywami czy na marketowych stoiskach z zieleniną.
  • Kapusta bok choy

    Bok choy to najchętniej spożywana kapusta w Chinach, u nas ciągle uznawana jest za warzywo egzotyczne.

    yuchinutrition (Pixabay.com)
  • Kapusta bok choy świetnie prezentuje się na talerzu

    morguefile.com/jeltovski

Kapusta chińska (bok choy, pak choy) jest nietypowym przedstawicielem gatunku, nie ma bowiem charakterystycznej dla rodziny kapustowatych główki, a składa się z łodygi i zielonej rozety. To właśnie łodygi są najsmaczniejszą częścią kapusty chińskiej.

Warto przeczytaćCytryniec chiński – sekret chińskiej medycyny. Możesz go mieć w ogrodzie 

Właściwości kapusty bok choy

Zupełnie niesłusznie pomijana jest przy okazji zakupów – bok choy nie tylko łatwo przygotować i przyprawić, ale również warto to zrobić. Zawiera bowiem sporo mikroelementów, w tym wapń, magnez i potas, witaminę Ci i witaminy z grupy B, jest również źródłem kwasów Omega-3. Kapustę bok choy „podejrzewa się" również o działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne (ma to związek z obecnością kwasu alfa-linolenowego). Wykorzystywana jest również w diecie redukcyjnej i wśród osób, które muszą dbać o prawidłowe ciśnienie krwi (ze względu między innymi na niską zawartość sodu).

Przeczytaj równieżCzym jest dieta makrobiotyczna 

Jeszcze niedawno kapustę chińską niezwykle trudno było znaleźć na stoiskach. Jednak w Polsce pojawiło się kilka firm, które uprawiają ją na miejscu – przez co staje się tańsza i bardziej dostępna. Jednak i tak trzeba liczyć się z wydatkiem większym niż przy zakupie zwykłej kapusty czy choćby „pekinki". Kilogram bok choy kosztuje około 20 złotych, dlatego warto „polować" na różnego rodzaje promocje, które organizowane są przez sieci dyskontów, by kupić te kapustę nieco taniej. Możliwości jej kulinarnego wykorzystania są właściwie nieograniczone. Miłośnicy kuchni opartej na potrawach z woka używają jej bardzo często (w końcu to chińska kapusta). Z Bok Choi można również przyrządzać zupy, surówki czy wykorzystać ją jako element sałatek. Świetnie smakuje na surowo, ugotowana, podsmażona, a także ukiszona.

Odmiany kapusty chińskiej

Kapusta chińska występuje najczęściej w dwóch odmianach – białoogonkowej i zielonoogonkowej. Pierwsza uznawana jest za smaczniejszą, druga jest nieco bardziej goryczkowa. Obie można uprawiać również w naszym kraju, ale to ta druga jest łatwiejsza w utrzymaniu, bo roślina – co trzeba zaznaczyć – jest dość wymagająca i podatna na ataki szkodników, które "lubią też" inne kapusty.

Bok choy na polskich grządkach powinna być sadzona w lekko zacienionym, wilgotnym i jednocześnie osłoniętym przed wiatrem miejscu (ze względu na płytki system korzeniowy silniejszy wiatr może ją po prostu wyrwać z ziemi). Kapusta bok choy ma bardzo krótki okres wegetacji, która trwa 1–1,5 miesiąca. Wysiewa się ją zwykle w sierpniu (choć niektórzy wolą robić to wczesną wiosną), a zbiory mogą potrwać nawet do połowy października. Kapusta chińska jest świetną alternatywą dla tradycyjnych działkowo-ogrodowych warzyw kapustowatych. Własna uprawa jest również zdecydowanie tańsza. Za około 2 tysiące nasion, które można spożytkować w ciągu trzech lat, zapłacić trzeba około 10 złotych.

Dowiedz się: Jak uprawiać kolcowój, by mieć jagody goji z ogrodu

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy