Aquafaba jako substytut białka jaja kurzego. Dlaczego warto stosować aquafabę w kuchni?

Białko jaja kurzego jest silnym alergenem i nie każdy może je spożywać. Podobnie w swojej kuchni białka kurzego nie używają weganie i niektórzy wegetarianie. Wszyscy jednak lubią słodkie desery, musy i ciasta. Im na pomoc przychodzi aquafaba.
  • Ciecierzyca nazywana jest też cieciorką

    Aquafaba to płyn, który zostaje po ugotowaniu ciecierzycy.

    jackmac34 (Pixabay.com)
  • Woda z puszki po cieciorce... kulinarnym przełomem

    Aquafaba – bez szkody dla smaku – może być zamiennikiem białka jaja kurzego we wszystkich deserach i ciastach.

    pixabay.com

Jeszcze kilka lat temu osoby z alergią na kurze białko musiały obejść się smakiem patrząc na przykład na torty bezowe czy słodkie ciasta i desery. Weganie z kolei ze słodkich przyjemności rezygnować nie zamierzali, a skoro udało im się znaleźć roślinne zamienniki dla mięsa, jajek i szeregu innych składników, to znaleźli również sposób na zastąpienie białka kurzego w deserach i potrawach.

Dowiedz się: Jakie produkty zaliczają się do superfoods 

Jak do tego doszło dokładnie nie wiadomo, jednak w rolę kurzego białka wciela się aquafaba – to nic innego jak woda z puszki po ciecierzycy. Ponoć na ten rewolucyjny pomysł wpadł w 2014 roku jeden z francuskich kucharzy, który lubił eksperymentować w swojej kuchni. Nie brzmi to zachęcająco, ale wystarczy raz spróbować, by przekonać się do tego zamiennika. Wśród wegańskich i wegetariańskich blogerów kulinarnych, ale nie tylko – aquafaba robi prawdziwą furorę i warto wiedzieć, jak ją przygotować i do czego używać w kuchni.

Przepis na obłędny, wegański mus czekoladowy z aquafaby

TVN/x-news

Jak przygotować aquafabę?

Sprawa jest banalnie prosta – wodę z puszki po ciecierzycy (albo pozostałość po jej gotowaniu o ile konsystencja przypomina już kleik – jeśli nie trzeba samą wodę, już po wyjęciu ziaren, jeszcze trochę pogotować) wystarczy przelać do głębokiego naczynia i „potraktować" mikserem na możliwie intensywnych obrotach. Trzeba trochę cierpliwości, bo w przeciwieństwie do białka z kurzych jaj, aquafaba nie ścina się tak szybko, niewykluczone że trzeba będzie poświęcić na to dziesięć i więcej minut. Efekt będzie jednak zadowalający – biała piana będzie gęsta i na tyle przylegająca do naczynia, że nie będzie z niego wypadać nawet po odwróceniu go do góry dnem (to przy okazji znak, że aquafaba jest gotowa do użycia).

Warto przeczytać: Właściwości ciecierzycy, zwanej cieciorką

Do czego wykorzystać aquafabę?

W poszukiwaniu ciekawych przepisów warto sięgnąć do kulinarnych blogów. Aquafaba – jako zamiennik białka kurzego – może być wykorzystywana wszędzie tam, gdzie dotychczas białko to było niezbędne. To przede wszystkim słodkie ciasta, musy, torty, bezy, ale również wegański majonez czy składnik sosów. Przy czym przyjmuje się, że dwie łyżki stołowe aquafaby to równoważnik białka kurzego pochodzącego z jednego jajka. 


Mus czekoladowy z aquafaby
Aquafaba pozwala na przygotowanie bezy, musu czekoladowego czy omletów bez użycia białka jaja kurzego.Fot. ElodiV (Pixabay.com)

Warto poznaćNiezwykłe właściwości octu jabłkowego 

Aquafaba może być stosowana w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, a także zaadoptowana przez tych, którzy cierpią na alergie pokarmowe, w tym odżywiających się bezglutenowo. Zwrócić uwagę na nią powinni również ci, którzy uważają na to, co gotują i jedzą, dbając o zdrową, niskokaloryczną dietę. W praktyce aquafaba bowiem to nic innego jak tylko białko i skrobia, a jedna łyżka aquafaby to zaledwie kilka kalorii.

Minusem aquafaby jest specyficzny zapach, który czuć podczas gotowania ciecierzycy i ubijania pozostałej po niej wody. Dotyczy to również charakterystycznego smaku, który jest wyraźnie wyczuwalny podczas smakowania ubijanej wody. Zwolennicy wykorzystania aquafaby w kuchni i ci, którzy mają spore doświadczenie w jej stosowaniu zapewniają jednak, że po obróbce termicznej (na przykład upieczeniu ciasta) „cieciorkowy" smak i zapach są właściwie niewyczuwalne. 

Przeczytaj: Dlaczego warto jeść kiszonki i marynaty? Zdrowe przetwory na zimę 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy