7 sposobów na szybki i zdrowy obiad. Przepisy na pyszne dania

Szybki i zdrowy obiad jest w zasięgu każdego. Zobacz przepisy na takie właśnie posiłki.
  • Pieczony bakłażan

    Hans (Pixabay.com)
  • Dorada pieczona z pomidorkami.

    Delikatna dorada z nutką rozmarynu podana z pomidorki koktajlowymi to pomysł na nieskomplikowany, zdrowy obiad,.

    TJENA (Pixabay.com)

W dzisiejszych czasach, kiedy każdy z nas jest zabiegany i nie ma czasu na długie przygotowanie posiłków, często jemy w biegu, kupując coś na mieście albo gotując na szybko prosto, ale niekoniecznie zdrowo. Tymczasem to zbilansowana dieta pozwala zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Dlatego warto poznać kilka sposobów na przygotowanie szybkiego, ale przede wszystkim wartościowego posiłku.

Dowiedz się: Jakie produkty zaliczamy do superfoods

1. Kasza jaglana z warzywami

Posiłek składający się z kaszy jaglanej z warzywami zabierzesz do pracy albo uraczysz pożywnym posiłkiem całą rodzinę. Kasza ta jest jedną z najzdrowszych i przez wiele osób uważania za najlepszą w smaku. Jaglana kasza ma mało skrobi, za to dużo białka i sporą zawartość witaminy B1 i B2. Nie zawiera glutenu i nie uczula. Poleca się jedzenie jej w czasie choroby, ponieważ pomaga redukować katar i ma właściwości antywirusowe.

Przeczytaj: Rodzaje kasz i sposoby ich przygotowywania

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu (uprzednio przelewając ziarna zimną, a następnie gorącą wodą). Następnie przygotuj patelnię i przysmaż z odrobiną oliwy lub oleju kokosowego drobno posiekaną cebulkę, cukinię, pieczarki, bakłażana i garść fasolki szparagowej albo bobu (możesz zamienić na inne ulubione warzywa). Duś na patelni z dodatkiem odrobiny soli i ostrej papryczki. Gotową kaszę wymieszaj z warzywami, dodając pomidorki koktajlowe, rukolę, avocado oraz rzodkiewkę. Jeśli wolisz wersje mięsne – do warzyw na patelni możesz dodać zamarynowaną pierś indyka albo kurczaka lub wołowinę.

Całość polej łyżką oliwy z oliwek. Danie możesz przygotować w kubeczku i zabrać ze sobą do pracy. Smakuje równie dobrze na gorąco, jak i zimno.

2. Sałatka śródziemnomorska

Do przygotowania sałatka śródziemnomorskiej przygotuj jedną cukinię, puszkę ciecierzycy (albo porcję ugotowanej dzień wcześniej), małą, czerwoną cebulę, natkę pietruszki oraz krewetki. Jeśli masz do dyspozycji świeże krewetki – umyj je w zimnej wodzie, odrywając głowy, a następnie obierz z pancerzy. Wrzuć na patelnię pokrojone ząbki czosnku i odrobinę papryczki chilli (pamiętaj, że ostrość jest w nasionach), a następnie po 1–2 minutach dorzuć krewetki. Kiedy lekko się zarumienią, wyłącz patelnię i przełóż owoce morza do miseczki. Dodaj startą na tarce o grubych oczkach cukinię i drobniutko startą cebulę (ma być wyłącznie jako dodatek smakowy).

Zobacz: Owoce i warzywa, które pomogą schudnąć 

Sałatkę śródziemnomorską spożywaj na zimno. To bardzo zdrowe i sycące danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi zdrowego odżywiania.

3. Tagliatelle z cukinii

Uwielbiasz włoskie makarony? Musisz koniecznie spróbować odpowiednika tagliatelle – z cukinii. Do pokrojenia cukinii użyj obieraczki, a następnie przekrój na paski o szerokości kilku milimetrów. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut aż cukinia będzie al dente. Moim ulubionym sosem do tego typu „pasty" jest ten z krewetek. Krewetki wrzuć na patelnie zaraz po czosnku (1-2 ząbki), ostrej papryczce, kawałku skórki z cytryny i oliwie z oliwek. Kiedy będą lekko zarumienione dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorów cherry. Zostaw na ogniu dopóki ich miąższ nie stworzy lekko gęstego sosu. Dodaj tagliatelle, wymieszaj i gotowe!

4. Faszerowany bakłażan

Wymieszaj mięso mielone z indyka z ulubionymi przyprawami (kurkuma, pieprz, sól, gałka muszkatołowa) i jednym jajkiem. Następnie lekko podduś na patelni wraz z wydrążonym środkiem bakłażana. W przygotowane łódeczki z bakłażana włóż podsmażone mięso, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i posyp parmezanem. Piecz w naczyniu żaroodpornym (nalej na dno odrobinę wody z dodatkiem soli) ok. 40 min.

5. Sałatka

Kto nie przepada za sałatami, powinien spróbować tej. Sałatę lodową pokrój i ułóż na talerzu z dodatkiem rukoli, która doda potrawie ostrości. Dodaj pokrojone w kostkę avocado, pomidorki koktajlowe, mango oraz grillowaną pierś z kurczaka. Do szklanki wyciśnij sok z połowy pomarańczy, dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i łyżeczkę miodu. Polej sosem sałatę i posyp prażonymi płatkami migdałów i orzechami włoskimi.

ZobaczDania, które ugotujesz za mnie niż 10 złotych 

6. Dorada z pieca

Wbrew pozorom ryba z pieca wcale nie wymaga dużego nakładu pracy. Dorada charakteryzuje się białą barwą mięsa i małą ilością ości. Przed pieczeniem umyj doradę i oczyść, a następnie delikatnie natnij przez środek. W powstałą kieszonkę włóż kawałek masła, posiekaną natkę z pietruszki oraz czosnek. Całość posyp kawałkami czosnku i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Obok ułóż ćwiartki ziemniaków wcześniej wymieszane z oliwą, oregano, odrobiną bułki tartej, solą i rozmarynem. Piecz wszystko ok. godziny w piekarniku nastawionym na 190 stopni.

7. Sałatka ryżowa na zimno

Ugotuj ulubiony rodzaj ryżu zgodnie z instrukcją, wymieszaj go z kukurydzą, kaparami, pomidorami cherry oraz tuńczykiem. Dodaj trochę soli, oliwy z oliwek i voila! Gotowe! 

Autor: Nina Romanek
0komentarzy