6 świątecznych sposobów, jak tanio przygotować potrawy wigilijne

12 wigilijnych potraw nie przygotujemy w jeden dzień. Dzięki starannemu zaplanowaniu prac w kuchni oszczędzimy nie tylko czas, ale również pieniądze.
  • Potrawy wigilijne

    Jak tanio przygotować kolację wigilijną.

    Teresa Kasprzycka (123rf.com)

Świąteczna atmosfera, zapach pysznych potraw, prezenty pod choinką i rodzinna atmosfera – z tym nam się kojarzy Boże Narodzenie. Jest jednak drugie oblicze świąt. Zabieganie, gotowanie, sprzątanie, zakupy. Przygotowywanie kolacji wigilijnej jest stresujące, dlatego trzeba zrobić wszystko, żeby wyelminować nerwowe sytuacje w tym szczególnym okresie. Warto zacząć od przygotowania planu działania w kuchni.

Kwestię przygotowania potraw trzeba dokładnie przemyśleć. Według badań firmy Deloitte 44 proc. kwoty przeznaczonej na organizację świąt, wydamy właśnie na przygotowanie wigilijnego stołu. Jeżeli w 2018 roku świąteczne wydatki wyniosą przeciętnie 1168 zł, to jedzenie będzie nas kosztować ponad pół tysiąca złotych (514 zł).

Warto przeczytać: Ile wydamy na święta Bożego Narodzenia 2018 i co za to można kupić 

Innym sposobem na zapełnienie świątecznego stołu jest kupienie gotowych potraw. Jest to jednak wydatek zdecydowanie wyższy niż przygotowanie dań w domu. Zamówienie cateringu to kwota o 15-30 proc. większa. Za kolację wigilijną, złożoną z 12 dań dla 7 osób trzeba zapłacić ok. 900 zł.

Zobacz: Wypieki i dania bożonarodzeniowe - ile zapłacisz za nie zamawiając catering 

Przedstawiamy 6 sposobów na to, by kolacja wigilijna nie kosztowała nas fortuny, a jej przygotowanie nie było traumatycznym przeżyciem.

  1. Przygotuj menu wigilijne. Dobrym pomysłem jest wymyślenie motywu przewodniego np. kapusta. Można z nią zrobić pierogi, krokiety, kapustę z grzybami, kapustę z grochem. I już na wigilijnym stole są 4 potrawy.
  2. Zrezygnuj z potraw, które po Wigilii zawsze zostają. Tradycja tradycją, ale bezcelowe jest przygotowywanie dań, za którymi domownicy nie przepadają.
  3. Zrób listę zakupów. Sprawdź ceny produktów w internecie, dzięki czemu przygotujesz konkretną kwotę na zakupy i nie zaskoczą Cię nieprzewidziane wydatki.
  4. Rozważnie korzystaj z przecen. Nie wszystko, co jest oznaczone etykietką "przecena" lub "okazja" jest naprawdę tańsze. Zwracaj uwagę, czy podana kwota jest za kilogram czy 100 gramów. Może się okazać dopiero przy kasie, że za "przeceniony" produkt musimy zapłacić kilkakrotnie więcej.
  5. Kupuj tylko tyle, ile zjesz. Kupowanie na zapas jest szkodliwe dla naszego domowego budżetu. Myślenie "kupię więcej, na pewno się przyda" kończy się zazwyczaj tym, że nadwyżkę jedzenia po prostu się wyrzuca.
  6. Zaplanuj prace kuchenne. To pomoże nie tylko w sprawniejszym, ale również w oszczędniejszym przygotowaniu potraw. Kiedy zabieramy się za pieczenie ciast zróbmy to jednego dnia. Gdy pieczemy sernik na górnej blaszce, na dolną możemy włożyć pierniczki. Dzięki temu oszczędzamy energię, ponieważ w trakcie pracy piekarnika przygotujemy dwa przysmaki na wigilijny stół. 
Autor: Anna Skibicka
0komentarzy