Zasiej warzywa przed zimą, a zbierzesz wcześniejszy plon

Siew ozimy to doskonały sposób na uprawę warzyw. Dzięki niemu będziemy mieli warzywa z własnego ogródka wcześniej niż z najwcześniejszego nawet wysiewu wiosennego.
  • Szpinak Olbrzym Zimowy

    Szpinak wysiany do końca września, zbierzemy już w kwietniu

    (jmt)

Co, gdzie i kiedy siejemy?

Wysiane w listopadzie lub na początku grudnia mrozoodporne, wczesne odmiany marchwi, pietruszki, czosnku, cebuli i kopru, a do końca września – szpinaku zbierzemy z zagonka około 2 do 3 tygodni wcześniej niż te same odmiany wysiane w marcu.

Kluczowym dla uprawy ozimej jest wybór odpowiedniego stanowiska: nasłonecznionego, ale osłoniętego i zacisznego, bezpiecznego od zalania w czasie wiosennych roztopów, co sprawi, że ziemia szybko się wiosną nagrzeje, co przyspieszy wegetację roślin. Z tego samego powodu gleba na zagonie powinna być lekka i przepuszczalna, ale zarazem żyzna i zasobna w próchnicę.

Zobacz również: Warzywa spod śniegu 

Zagonki przygotowujemy na ogół w październiku, kiedy usuwamy z ogródka dużą część upraw jednorocznych, szczególnie po porze, cebuli i kapustnych (dla warzyw korzeniowych). Grządki odchwaszczamy i nawozimy kompostem albo, 2-3 tygodnie przed siewem, mineralnymi nawozami fosforowymi i potasowymi. Wiosną możemy uzupełnić nawożenie o azot.

Staranniej niż wiosną wybieramy nasiona: muszą być świeże, o dużej sile kiełkowania. Mogą też być wstępnie zaprawione. Siejemy też gęściej niż wiosną, bo spore są szanse na to, że część nasion wymarznie. By temu zapobiec, obsiane zagonki wczesną wiosną możemy przykryć agrowłókniną lub tunelem foliowym, co dodatkowo przyspieszy termin zbioru, ale także uchroni młode roślinki przed wiosennymi przymrozkami, które bywają dla nich szczególnie niebezpieczne.

Wymagania różnych uprawianych w ogrodzie warzyw

Sposoby na wczesną cebulę są dwa: wsadzenie w październiku dymki lub siew nasion przeznaczonych do uprawy ozimej. Ta pierwsza metoda niekoniecznie się uda w rejonach kraju o bardziej surowym klimacie. Najlepsza dla cebuli będzie grządka po warzywach, które były uprawiane na oborniku: ogórkach, karczochach, ale nie innych cebulowych. Jeśli nie mamy takiej o odpowiednim położeniu, na dwa tygodnie przed siewem można zasilić ją dobrze przerobionym kompostem. Dobrze zrobić to na początku października, by dymki wsadzić w połowie miesiąca. Duże dymki odmian Czerniakowska, Fiesta, Rawska i Żytawska sadzimy na taką głębokość, by przykrywała je 3–4 cm warstwa ziemi, w rozstawie takiej jak w siewie wiosennym. Chcąc prowadzić uprawę z nasion, wybieramy odmiany mrozoodporne, które siejemy od końca sierpnia do połowy października.
Nasiona wysiewa się od połowy września do końca października, a jeśli roślinki zdążą wykiełkować, koniecznie przykrywamy je przed mrozami agrowłókniną zimową i dodatkowo gałązkami świerkowymi lub słomą. Cebulę z dymki zbierzemy w kwietniu i maju, tę z nasion zaś od połowy maja do czerwca.

Ząbki czosnku sadzimy nieco gęściej i głębiej niż w terminie wiosennym, od października do połowy listopada, na uprzednio nawiezioną i głęboko spulchnioną ziemię, w której nie rosły wcześniej inne cebulowe ani sam czosnek. Będzie mu za to odpowiadać miejsce po strączkowych i psiankowatych. Najlepsze będą odmiany tzw. zimowe jak Harnaś czy Orkan, ale uprawa może się udać i z innymi. Zbiory dojrzeją w lipcu.

Korzeniowe marchew i pietruszkę siejemy jak najpóźniej, w zasadzie na ostatnią chwilę przed mrozami, by nie zdążyły wykiełkować przed zimą: w listopadzie, a na zachodzie kraju nawet w pierwszych dniach grudnia. Siejemy dość gęsto, licząc się z tym, że część nasion może nie przetrwać mrozów, a w przypadku bezśnieżnej zimy, dodatkowo okrywamy słomą lub łętami. Odmiany marchwi nadające się na siew ozimy to Amsterdamska, Kalina F1, Karo F1, czy też Primo F1, pietruszki zaś – cukrowa. Pierwszą młodziutką marchewkę zbierzemy pod koniec maja, a zagony opróżnimy do końca czerwca.

Koper siejemy najpóźniej, bo od końca listopada, aż do lutego, jeśli oczywiście ziemia nie będzie zamarznięta. Wybierzemy do tego odmiany Amat, Ambrozja, Lukullus i Szmaragd, które wysiejemy w rzędy w odległości od 15 cm (na natkę) do 40 cm (na baldachy) Pierwsze młode listki na kanapkę zerwiemy nawet pod koniec marca.

Szpinak z kolei trzeba było wysiać do końca września, by zdążył przed zimą rozwinąć po 2 do 3 liści, co ułatwia zimowanie. Przed większymi przymrozkami okrywamy go łętami lub słomą, ale w taki sposób, by nadal miał dostęp do światła. Szpinak odmian Kastra F1, Olbrzym Zimowy, czy Prima F1 zaczniemy zbierać już w kwietniu. 

Autor: Joanna Turakiewicz
0komentarzy

Polecamy