Wszystko co powinieneś wiedzieć o przechowywaniu i mrożeniu owoców

Jednymi z atrybutów lata są owoce – świeże truskawki, mirabelki czy borówki, po które najchętniej sięgalibyśmy przez cały rok. Na szczęście nie jest to niemożliwe. Sprawdźmy, ile opakowań i woreczków zdoła pomieścić nasz zamrażalnik, i do dzieła!
  • Wszystko, co powinieneś wiedzieć o przechowywaniu i mrożeniu owoców

    123RF
  • Wszystko, co powinieneś wiedzieć o przechowywaniu i mrożeniu owoców

    123RF

Podstawowe zasady mrożenia owoców:

 

  • w przeciwieństwie do warzyw, owoce można mrozić w pełni dojrzałe. Nawet lepiej, gdy tak będzie – soczyste i wypieszczone przez słońce będą lepiej smakować i zdołają wywołać z pamięci prawdziwe smaki lata;
  • drobne owoce, jak jagody, wiśnie czy poziomki, powinno się najpierw zamrozić rozsypane na tacce, a dopiero potem zapakować do pojemnika. Zapobiegnie to sklejeniu się owoców oraz zrobieniu się z nich mało efektownej papki po rozmrożeniu. Dobra rada: borówki warto najpierw blanszować na parze przez 30 – 60 s, aby ich skórki nie były zbyt twarde, a truskawki nakłuć widelcem, by uwolnić z nich powietrze;
  • większe owoce można pokroić na mniejsze cząstki, usunąć z nich pestki, środki i ogonki. Dobra rada: produkty, które mają tendencję do ciemnienia (np. niektóre śliwki), można skropić sokiem z cytryny lub po prostu – zamrozić razem z cytrusami;
  • przed mrożeniem produkty należy dokładnie osuszyć;
  • jeśli lubimy owoce w wersji jeszcze słodszej, niż wskazują na to ich naturalne właściwości, możemy je dodatkowo posypać cukrem przed zamrożeniem (należy to zrobić tuż przed włożeniem do zamrażalnika, by cukier nie zdążył w pełni wniknąć do wnętrza owoców);
  • pamiętajmy, że nie wszystkie owoce nadają się do zamrażania – lepiej zrezygnować z przechowywania „na potem" mrożonych gruszek oraz bananów;
  • do przechowywania mrożonek używajmy tylko szczelnych opakowań, wykonanych z materiałów odpornych na działanie niskiej temperatury, niepękających w zamrażarce oraz nieprzymarzających do produktów. Do wyboru mamy liczne folie do żywności, torebki z suwakiem, torebki strunowe oraz na mrożonki. Wygodnym rozwiązaniem będą również pojemniki silikonowe – bardzo trwałe i wielokrotnego użytku;
  • z woreczków przed włożeniem do zamrażarki należy usunąć powietrze.

 

Przygotowane w ten sposób owoce można przechowywać nawet do 8 miesięcy. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nimi aż do pojawienia się w sklepach pierwszych majowych truskawek.

Zobacz też: Jabłko potrafi zaskoczyć w kuchni. Przepisy na dania z cydrem 

A na koniec jeszcze cenna wskazówka – zamrożone owoce dobrze jest rozmrażać bezpośrednio przed spożyciem. Najlepiej robić to powoli: owoce przesypać do miseczki, posypać cukrem i pozostawić w lodówce. Warstwa cukru nie dopuści do rozwoju bakterii i zabezpieczy owoce przed utratą witaminy C.

Ciekawostki:

  • zamrożone owoce będą świetnym dodatkiem do galaretek. Aby sprawić sobie odrobinę przyjemności w zimie, wystarczy ułożyć zamrożone jagody czy truskawki w pucharku i zalać ciepłą galaretką – owoce rozmrożą się same, a cały deser szybciej się zestali;
  • do zamrażania nadają się nie tylko całe owoce, ale również zrobione z nich musy, purée i soki;
  • produkty można rozmrażać bezpośrednio w opakowaniu. Najważniejsze, by robić to powoli i najlepiej w lodówce. 

Zobacz też: Zioła w ogrodzie. Smaczne, zdrowe i aromatyczne 

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: www.janniezbedny.pl
0komentarzy