Warzywnik i sad w lipcu - prace do wykonania

Lipiec to czas wakacji. Wraz z nimi wita nas piękna, słoneczna pogoda, ale nie tylko. W ogródku dojrzewa marchew i buraczki, w sadzie czereśnie i wiśnie. Podpowiadamy, jak dbać o warzywnik i ogród w środku lata.
  • Warzywniak w lipcu

    Dorodne warzywa w ogródku uzyskamy tylko wtedy, gdy będziemy je odpowiednio pielęgnować. Podlewanie, odchwaszczanie działki, walka ze szkodnikami a także zbiory ziół to prace, które należy wykonać w lipcu.

    Agata Kaźmierczak

Lipiec to miesiąc prac pielęgnacyjnych w ogrodzie. Warzywa są już dość duże, ale i chwasty nie odpuszczają. W ogrodzie wszystko zmienia się w zaskakującym tempie. Na lipcowych rabatach kwitną aksamitki, goździki, lwie paszcze, niecierpki i malwy. Jednak i w pięknym, pełnym słońca czasie nie brakuje pracy żadnemu ogrodnikowi.

Zobacz również: Lipiec w ogrodzie – co można siać w tym czasie 

Pielęgnacja warzywnika oraz trawnika

Jeśli panują upały niezbędne jest zaplanowanie odpowiedniego podlewania. Inaczej podlewamy trawnik, inaczej warzywnik. Należy stosować się do poniższych wskazówek.

  • Trawnik najlepiej podlewać do 8.00 rano. Wtedy zmniejszamy ryzyko pojawienia się chorób grzybowych na źdźbłach. Krople wody pozostają na roślinie stosunkowo krótko, bo zostają wysuszone przez poranne słońce.
  • Rośliny w warzywniku podlewamy zgodnie z ich wymaganiami co do wilgoci. Największe znaczenie ma jednak nie tylko rodzaj rośliny, ale rodzaj gleby czy stanowiska, które zajmuje warzywo. Nie ma jednoznacznych wyznaczników, jak podlewać poszczególne warzywa. Jedno zaś jest pewne, lepiej podlewać je umiarkowanie, a w razie konieczności zwiększać dawkę wody. Warto też pamiętać, że niektóre warzywa nie lubią być podlewane po liściach (szczególnie ogórki, melony, papryka i pomidory). 

Przeczytaj również: Systemy nawadniające – łatwe i wygodne nawadnianie ogrodu 

Odchwaszczamy warzywnik! Również latem, niestety, najintensywniej rosną chwasty. Dlatego oprócz podlewania, jedną z najważniejszych prac w warzywniku jest odchwaszczanie. Jednak uwagę należy poświęcić także szkodnikom, które mogą pojawić się na warzywach w lipcu. W tym celu warto sprawdzać, co dzieje się z naszymi plonami, a w razie konieczności zastosować odpowiednie środki.

Zbieramy zioła! Latem, w lipcu dojrzewają zioła. To czas ich zbiorów. Tymianek, cząber a także miętę zbieramy przed okresem kwitnienia. Zioła przycinamy co dwa tygodnie, by gromadzić ich zapasy na zimę.

Warto wiedziećOgródek ziołowy. Jakie zioła warto w nim mieć 

Suszymy i gromadzimy zioła z ogródka. W lipcu koperek czy listki pietruszki i selera oraz por możemy zamrozić lub ususzyć. Do suszenia zioła możemy rozłożyć cienką warstwą np. na tacy (wyłożonej papierem) lub związane w luźne, nieduże pęczki. Ważne jest, żeby je suszyć w przewiewnym, suchym i zacienionym miejscu. Błędem jest suszenie ziół na słońcu. Najlepiej też suszyć całe łodygi z listkami, a pokruszyć - dopiero przed użyciem. Gdy koperek czy zioła są dobrze ususzone, powinny być sypkie. Wtedy zamykamy je w szklanym naczyniu (najlepiej z ciemnego szkła), by móc po sezonie cieszyć się ich smakiem i zapachem! Pamiętajmy, że suszony koperek dłużej zachowuje swój aromat, niż np. mrożony.

Przycinamy lub usuwamy krzaczki truskawek. W lipcu zakończyliśmy zbiory truskawek. Jeśli krzaczki pozostawimy do następne roku, warto je odmłodzić. Jak to zrobić? Należy przyciąć je na ok. 7 cm nad ziemią. W przypadku, jeśli krzaczki usuwamy – lipiec to czas na wysiew poplonu. Miejsce, które zajmowały wcześniej truskawki, należy uporządkować i posadzić inne warzywo. Truskawki odnawiamy co 3–4 lata.

Polecamy poradnik: Co zrobić po sezonie z truskawkami w ogrodzie

W warzywniku nadchodzi także czas wysiewu sałaty liściowej czy szpinaku, a także rzodkiewki, ale z tym trzeba poczekać do końca miesiąca.

 


Cukinia
W lipcu dojrzewa wiele warzyw i owoców. To czas zbiorów i robienia przetworów, a także delektowania się świeżymi.Fot. Krzys16 (Pixabay.com)

Letnie zbiory i prace w sadzie

 

Przerzedź zawiązki owoców. Na początku lipca przede wszystkim należy przerzedzić zawiązki owoców: jabłoni, grusz czy śliw. To późne przerzedzanie najlepiej wykonać ręcznie. Dzięki temu możemy pozbyć się owoców chorych lub uszkodzonych przez szkodniki, a pozostałe owoce, które będą dojrzewały, w efekcie przerzedzania na pewno będą większe i smaczniejsze.

Chroń gałęzie drzew przed złamaniem. Pod koniec lipca warto przejrzeć drzewa i zobaczyć, czy gałęzie nie uginają się pod ciężarem owoców. Jeśli tak, gałęzie podwiązujemy lub podpieramy tyczkami. 

W lipcu zbieramy wiśnie, czereśnie, agrest i porzeczki, które zamieniamy na przetwory. Coraz lepiej zaczynają też wyglądać owoce jeżyny ogrodowej.

Latem zadbaj o drzewka owocowe. Wykonujemy prześwietlające cięcie gałązek jabłoni czy grusz, ale tylko w miejscach, gdzie gałęzie zasłaniają owoce.

Przeczytaj poradnik: Przycinanie drzew owocowych – jak i kiedy to robić

W lipcu przytnij maliny. Na końcu lipca, gdy kończymy zbiory malin, warto przyciąć ich zeschnięte pędy. Co roku przycinamy także dwuletnie pędy oraz pędy jednoroczne, jeśli jest ich zbyt dużo. Uwaga: dotyczy to malin letnich, malin jesiennych nie przycina się latem. 

Po zbiorach czereśni i wiśni przycinamy ich konary. 

Autor: Agata Kaźmierczak
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

WARZYWNIK a nie warzywniak, POR a nie pora, poza tym tylu literówek w tekście dawno nie widziałam.
Nowak, 19.07.2013, 12:37
Lipcowa działka aż pachnie, uwielbiam te moje warzywka z ogródka. Pozdrawiam wszystkich.
knjkl, 19.07.2013, 21:20
Cant wait to see more articles My web page: backlinks indexer
UU, 11.04.2019, 21:30