Uprawa warzyw w ogrodzie - sprawdź, czy warto. Poradnik

Jedni uważają, że nie, bo przecież w sezonie można je naprawdę dość tanio kupić. Drudzy twierdzą, że nic nie zastąpi smaku zdrowych warzyw z własnego ogródka.
  • Warzywa w ogrodzie

    Uprawiając warzywa pamiętajmy, aby co roku sadzić je w innym miejscu.

    Grażyna Zwolińska
  • Warzywa

    Warzywa nie lubią tłoku, pamiętajmy więc o zachowaniu odpowiednich odstępów między roślinami.

    Grażyna Zwolińska
  • Warzywa w ogrodzie

    Warzywa z własnego ogrodu smakują najlepiej. Warto to sprawdzić samemu.

    Grażyna Zwolińska
  • Warzywa w ogródku

    Zanim zaczniemy uprawiać warzywa we własnym ogródku, sprawdżmy, jakie mają wymaganie glebowe/

    Grażyna Zwolińska

Kto dziś uprawia warzywa na działce? Na pewno ludzie starsi, dla których plony są uzupełnieniem skromnego budżetu. Ale też osoby o ekologicznym nastawieniu, starające się zdrowo odżywiać i nie jeść pryskanych warzyw z masowej produkcji. W uprawę własnych grządek angażują się też ludzie z małymi dziećmi, chcący dostarczyć im jak najwięcej zdrowego pokarmu.

Warto przeczytać: Ekologiczna uprawa pomidorów w ogrodzie

Stosuj płodozmian, będziesz mieć lepsze plony

Skoro już decydujemy się na urządzenie warzywniaka, powinniśmy pamiętać o tym, żeby nie sadzić warzyw wciąż w tym samym miejscu. Skoro przed rokiem pięknie urosła nam na tej właśnie grządce szparagowa fasolka, to wcale nie znaczy, że uda nam się na niej i w tym roku. Nie bez powodu wiele pokoleń przed nami rolnicy wymyślili coś takiego jak płodozmian, czyli zmianowanie.

Zaplanuj kolejność upraw i koniecznie zapisz

Warzywa nie lubią rosnąć wciąż w tym samym miejscu. Bardziej wtedy chorują i dają mniejsze plony. Zmianowanie pomaga w walce z chorobami i szkodnikami warzyw. Pozytywnie wpływa też na jakość i ilość plonów. Warto więc na kilka lat z góry zaplanować, co i gdzie będziemy uprawiać. Najlepiej zapisać to sobie w zeszycie, w notesie czy komputerowym pliku, bo pamięć bywa zawodna.

Czytaj też: Biodynamiczna uprawa roślin – w zgodzie z naturą 

Weź pod uwagę głębokość korzenienia się warzyw

Planując następstwo roślin trzeba wziąć pod uwagę choćby ich wymagania pokarmowe oraz głębokość korzenienia się. Po warzywach płytko się korzeniących takich jak ogórek, cebula, szpinak, rzodkiewka, powinny rosnąc te o głębokim systemie korzeniowym, np. marchew, pietruszka, burak ćwikłowy, kapusta. Kalafior, sałata, fasola i groch to rośliny głęboko się korzeniące.

Co i kiedy uprawiać po oborniku

Należy też tak ułożyć zmianowanie, żeby stosować nawożenie obornikiem co trzy, cztery lata. Organiczny nawóz nie zaszkodzi (a wprost przeciwnie) kapuście, kalafiorom, ogórkom, dyniom, selerom, porom. W drugim roku uprawia się na tym miejscu pozostałe warzywa: cebulowe, marchew, pietruszkę, pomidory, paprykę, buraki, sałatę i szpinak. W kolejnych dwóch latach – warzywa strączkowe, rzodkiewkę i wysoko rosnące pomidory.

Warzywa nie mogą rosnąć zbyt gęsto

Na wysokość plonów warzyw wpływają też odstępy między roślinami. Zbyt gęsto rosnące nie mają dostępu do odpowiedniej ilości światła i pokarmu z gleby. Łatwiej zaatakują je też szkodniki, grzyby i pleśnie. Zbyt blisko siebie rosnące warzywa korzeniowe nie mogą właściwie wykształcić korzeni.

Dowiedz się: Dlaczego warto stosować nawozy naturalne 

Rodziny warzyw:

  • motylkowe (groch, fasola),
  • krzyżowe (kapusta, kalarepa, kalafior, rzodkiewka, chrzan),
  • złożone (sałata, cykoria warzywna, endywia),
  • dyniowate (ogórek, dynia, cukinia, kabaczek),
  • baldaszkowate (marchew, pietruszka, koper, pasternak, fenkuł),
  • komosowate (burak ćwikłowy i liściowy, szpinak),
  • psiankowate (pomidory, papryka, ziemniaki),
  • liliowate (cebula, czosnek, por).

Warzyw należących do tej samej rodziny nie uprawia się po sobie. Mogą rosnąć w tym samym miejscu dopiero po trzech, czterech latach.

Warzywa i zioła w ogrodzie

Zioła posadzone między roślinami warzywnymi, ale i ozdobnymi, chronią je przed szkodnikami i chorobami:

  • szałwia i tymianek odstraszają ślimaki,
  • bazylia odgania muchy i komary, chroni przed mączniakiem,
  • cząber zmniejsza liczebność mszycy buraczanej,
  • lawenda, szałwia, cząber odstraszają mszyce,
  • koper chroni przed szkodnikami korzeni,
  • trybuła odstrasza mrówki,
  • nasturcja odstrasza gąsienice,
  • szczypior zapobiega chorobom grzybowym.

Polecamy poradnik: Rośliny odstraszające insekty

Autor: Grażyna Zwolińska
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

przez wiele lat nie wyobrażałam sobie siebie w ogrodzie, ale to się zmieniło, miałam narzędzia ogrodnicze po tacie, dokupiłam sznury ogrodnicze w http://czarnieckiliny.pl/ i zaczęłam uprawiać warzywa - wyhodowanie własnych owoców, warzyw to jednak duża satysfakcja, każdemu polecam by chociaż spróbował
Agata Liszowska, 29.10.2013, 13:54
Komentarz został usunięty.
Oczywiście, że warto! To jak powrót do dzieciństwa. Smak pomidorów prosto z krzaczka w ogrodzie mojej Babci pamiętam do dziś. Korzystam z dobrodziejstw natury i przywileju mieszkania za miastem. Kupuję niezbędne nasiona (rolmarket.pl/pol_m_Nasiona-221.html) i cieszę się prawdziwymi smakami bez chemii. :)
Justynka, 15.02.2016, 11:57
Komentarz został usunięty.
Wielu z tych informacji nie wiedziałem.. Dobrze, że dopiero planuje warzywniak, a nie zrobiłem tego na oślep.. Jak nadejdzie wiosna, to się za to zabiorę już na 100%. Póki co mam wyznaczone miejsce, mniej więcej wybrane warzywa i zamówiłem nowy zestaw z cellfastu. Bo jest w nim wszystko. Muszę jeszcze dokładnie rozplanować, któe warzywa
romanov, 03.04.2019, 11:36
Komentarz został usunięty.