Uprawa warzyw cebulowych, psiankowatych i dyniowatych

Nie ma to jak świeże warzywa z ogródka. By tradycji stało się zadość, w przydomowym ogródku nie powinno więc zabraknąć cebuli, dyni czy pomidorów. Dzięki nim warzywnik nabiera barw, a my możemy cieszyć się witaminami co dnia. Zobacz, jak dbać w maju o niektóre warzywa.
  • Ogródek przydomowy

    Przydomowy warzywnik to źródło zdrowych i świeżych warzyw. By jednak rośliny były dorodne, trzeba o nie dbać. Nie zapominajmy o zabiegach pielęgnacyjnych, np. usuwaniu chwastów, podlewaniu czy nawożeniu.

    Agata Kaźmierczak

Dobór warzyw na działce zależy przede wszystkim od powierzchni przeznaczonej na warzywnik. O ile można zrezygnować z warzyw np. o długim okresie wegetacji, kapusty czy marchewki, to pomidory czy ogórki są raczej nieodłącznym i tradycyjnym elementem przydomowego ogródka.

Warto więc postawić na warzywa cebulowe, psiankowate i dyniowate. To one są źródłem niezbednych witamin. 

Czytaj też: Prace ogrodowe w maju 

Uprawa warzyw cebulowych w maju. Jakie wykonujemy czynności?

Cebula – przede wszystkim tę, która nie została przerwana w kwietniu, należy przerwać w maju. Pamiętajmy, by przerywać w miejscach, gdzie jest najbardziej zagęszczona. Później przerywamy stopniowo, wyrywając rośliny dojrzałe. W maju sadzimy także rozsadę cebuli, przygotowaną wcześniej w inspekcie. W drugiej połowie maja zbieramy do spożycia cebulę z dymki.

Por – uprawiany z siewu bezpośrednio do gruntu – przerywamy w maju. Po przerywaniu nawozimy saletrą amonową. Rozsadę przygotowaną w inspekcie sadzimy do gruntu w ciągu całego miesiąca. Pory odmian krótkocebulowych – w maju obsypujemy ziemią.

Szczypiorek - w maju sadzimy do gruntu rozsadę przygotowaną w inspekcie. Zasilamy także saletrą amonową i usuwamy przerastający go perz.

Czosnek – w ciągu całego miesiąca należy zasilać go saletrą amonową. Możemy też ściółkować (słomą) czosnek, co wpłynie na wielkość główek. Ale nie tylko. Zapobiegnie także zaskorupianiu się gleby i utrzymaniu wilgoci.

Warzywa psiankowate. Jak dbamy o nie w maju?

Pomidor – przede wszystkim w maju sadzimy do gruntu rozsadę pomidorów. Uprawiamy je przeważnie przy palikach. W pierwszej połowie maja sadzimy także pomidory w tunelach foliowych, pamiętając, że pod folią prowadzimy pomidory na jeden pęd. Ale nie tylko. Również w gruncie. Kiedy prowadzimy na jeden pęd rzędy wyznaczamy co 60–80 cm, gdy na dwa lub trzy pędy o 10 cm więcej.

Papryka – sadzimy ją do gruntu w końcu maja. Pod tunelem około 2 tygodnie wcześniej. Pamiętajmy, że papryka wymaga gleby próchniczej, zasobnej w składniki pokarmowe i słonecznego stanowiska. Uprawiamy ja na miejscu nawiezionym obornikiem lub kompostem. Paprykę można sadzić po 2 rośliny na jednym miejscu, co daje wyraźnie większe plony. Pamiętajmy, że wcześniej rozsadę papryki należy nawozić co 10 dni saletrą amonową.

Ziemniak – jeśli ziemniaki uprawiamy w inspekcie, to około połowy maja usuwamy z niego okna. Pierwsze zbiory przeprowadzajmy przez tzw. podbieranie, co oznacza, że należy rozgarnąć ziemię przy roślinie i wybrać tylko te ziemniaki, których średnica ma ok. 3 cm. Po tym zasypujemy roślinę oraz obficie podlewamy.

Zobacz także: Ekologiczna uprawa pomidorów, czyli warzywa jak u babci 

Warzywa dyniowate. Co należy zrobić w maju? 

Ogórki – mają dość spore wymagania cieplne. Uprawiajmy je zatem w miejscach osłoniętych od wiatru, to konieczne, by mogły zdrowo rosnąć. Ogórki wymagają poza tym dużo wody w glebie. W przypadku suszy, zawiązki opadają a owoce gorzknieją. Dla ogórków najlepsze będą gleby przepuszczalne, o dużej zawartości próchnicy. W maju siejemy ogórki wprost do gruntu. Robimy to w pierwszej połowie miesiąca. Jednak plonowanie ogórków można przyspieszyć. Po pierwsze wysiewając je wcześniej i powtarzając ich siew (jeśli wymarzną) w normalnym terminie. Po drugie – siejąc rośliny w głębsze rowki. Po trzecie – mocząc nasiona przez 24 godziny przed siewem w letniej wodzie, układając na torfie i siejąc pojedynczo.

Dynie – są wytrzymałe na chłody, giną jednak w temperaturze poniżej zera. Wymagają stanowiska nasłonecznionego i dość sporo wody. Gleba musi być żyzna i próchnicza. Dynie uprawiamy z siewu do gruntu jak i z rozsady. Na miejsca stałe wysiewamy nasiona w drugiej dekadzie maja. Stosujemy siewa gniazdowy, czyli 2–3 nasiona w jednym miejscu.

Melon – jest dość trudnym warzywem w uprawie. Wymaga ciepła i jest wrażliwy na wahania temperatury. Również temperatura gleby nie jest mu obojętna. Musi być ona wysoka i nie spadać poniżej 14 stopni Celsjusza. Uprawa melonów w gruncie bywa zawodna, dlatego najczęściej uprawiamy je w inspektach. Melony uprawiamy tylko z rozsady, gdyż nie znoszą rozsadzania. Rozsadę prowadzimy tak, jak rozsadę ogórków. 

Autor: Agata Kaźmierczak
0komentarzy