Uprawa cukinii w przydomowym ogrodzie. Poradnik

Cukinia jest smaczna, zdrowa i lekkostrawna. Do tego nie wymaga uciążliwego plewienia, bo dorosła roślina nie daje chwastom większych szans. Dajmy jej słońce, wilgoć i żyzną glebę, a odwdzięczy się obfitymi plonami.
  • Uprawa cukinii w ogrodzie

    Cukinię w ogrodzie możemy traktować zarówno jako smaczne warzywo, jak i roślinę ozdobną, ponieważ ma ona rozłożyste, dekoracyjne liście i efektowne, duże żółte kwiaty.

    ajcespedes (Pixabay.com)

Podobnie jak kabaczek i patison wywodzi się z dyniowatych. Jest też bliską kuzynką ogórka, na co wskazuje uderzające wręcz podobieństwo we wczesnej młodości. Doskonale nadaje się na kanapki i do sałatek. Przepyszna jest mizeria z takiej młodziutkiej cukinii o delikatnej mięciutkiej skórce. Od ogórkowej różni się lekko orzechowym smakiem, ale przede wszystkim bogactwem witamin, w które – jak wiemy- ogórek nie obfituje.

Dowiedz się: Jak uprawiać warzywa w skrzyniach 

Cukinia jednak szybko rośnie, a długa i gruba nie ma już mięciutkiej skórki, za to coraz większe pestki w miąższu. Nadaje się wówczas do grillowania, zapiekania z farszem, na leczo i inne zupy. Zanim jednak przystąpimy do konsumpcji, wypadałoby ją najpierw wyhodować. Zatem do dzieła!

Kwiecista przekąska z cukinii
Jadalne są nie tylko owoce dyni, ale też jej kwiaty. Najczęściej serwowane są smażone w cieście naleśnikowym, ale nadają się też do sałatek, zup, czy faszerowania.

Cukinia: stanowisko, gleba, nawóz

Cukinia przywędrowała do nas z południa. Sam ten fakt sporo mówi o jej wymaganiach: stanowisko powinno być słoneczne i w miarę możliwości osłonięte od wiatru, bo chłodu cukinia po prostu nie lubi. Najlepsza dla niej temperatura to 20–25°C. Jeśli spadnie poniżej 15°C, po prostu przestanie rosnąć i owocować. W cieniu z kolei roślinki urosną raczej marne i na szczególnie obfity plon też nie można liczyć.

Zobacz wideo: Czego nie wiemy jeszcze o cukinii

Ziemię nasza roślina lubi żyzną, zasobną w składniki mineralne. Najlepiej, by poprzedzającej uprawę jesieni została nawieziona solidną dawką nawozu organicznego (obornika, kompostu). Jej wielką zaletą jest jednak to, że na nieco uboższym podłożu też się uda. Można ją sadzić praktycznie po każdym warzywie, za wyjątkiem dyniowatych. Ważna jest też woda, której roślina lubi mieć pod dostatkiem. Zapobiec stratom wilgoci może ściółkowanie np. czarną agrowłókniną ogrodniczą, która przy okazji ograniczy wzrost chwastów.

Cukinia i kabaczek to nie to samo
Choć nazwy często stosowane są zamiennie, to jednak rośliny i ich owoce różnią się między sobą. Pokrój cukinii jest lekko wzniesiony, krzaczasty, dzięki czemu zajmuje ona mniej miejsca. Z kolei kabaczek jest rośliną wyraźnie płożącą, podobnie jak dynia. Same owoce już nie tak łatwo rozróżnić, bo jedne i drugie mogą być różnych kolorów: od żółtego po zieleń, do tego nakrapiane lub w paski. Dojrzałe owoce mają też nieco podobny smak, ale w obróbce już widać różnicę. Dojrzały kabaczek ma bardzo twardą skórkę i nadaje się, podobnie jak dynia, do długotrwałego przechowywania. Gotowana lub pieczona cukinia rozpada się szybciej niż kabaczek, z kolei ten ostatni zupełnie nie przyjmuje soli. Solimy go więc na ogół dopiero na talerzu.

Siew i sadzenie cukinii

Wielkiej filozofii w siewie cukinii nie ma. Wystarczy w drugiej połowie maja, gdy minie już ryzyko przymrozków, wysiać wprost do gruntu gniazdowo po 2–3 nasiona na głębokości 4 cm, a po wzejściu wyrwać słabsze siewki, pozostawiając najsilniejszą. Przyspieszymy wzrost, przykrywając miejsce siewu białą agrowłókniną wiosenną. Jeszcze wcześniejsze plonowanie zapewni uprawa z rozsady. Wówczas do pojemników wysiewamy nasiona już w kwietniu, a po 15 maja przesadzamy je do gruntu.

Co jest ważne w produkcji rozsady? Przede wszystkim zachowanie odpowiednich warunków: temperatury 20–25°C, słonecznego stanowiska i zawsze wilgotnej gleby. Istotne jest również wykorzystanie jałowych doniczek – nowych, wysterylizowanych w sterylizatorze lub choćby dokładnie wymytych i przepłukanych wrzątkiem. W przeciwnym przypadku może się nam przytrafić poważna choroba grzybowa – zgorzel siewek.

Zgorzel siewek
Ta groźna dla roślin choroba grzybowa może unicestwić całą uprawę. Pędy młodych zainfekowanych roślinek brunatnieją aż w końcu siewki giną. Uratować uprawę może szybka reakcja i zastosowanie odpowiedniego preparatu.

Jeśli pogoda nie jest jeszcze stabilna z odpowiednio wysoką temperaturą, trzeba obowiązkowo zahartować sadzonki przed posadzeniem ich do gruntu.

Polecamy: Dynie z własnej uprawy

Nawożenie, podlewanie i pielęgnacja cukinii

Posadzona cukinia, gdy już się przyjmie i nie choruje, nie wymaga specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Należy ją odchwaszczać, chociaż dorodne gęste rośliny same dość skutecznie hamują rozwój chwastów, a ściółkowanie czarną agrowłókniną ostatecznie rozwiązuje problem. Ważne jest regularne podlewanie cukinii, szczególnie w czasie upałów i suszy. Posadzonej na żyznym, nawiezionym organicznym nawozem podłożu, cukinii nie trzeba dodatkowo nawozić. Jeśli jednak zaistnieje taka potrzeba, można ją zasilić nawozem wieloskładnikowym tuż po kwitnieniu, a następnie po każdym zbiorze owoców. Pierwsze mogą pojawić się już w czerwcu, ostatnie zaś zbierzemy w drugiej połowie września, a czasem i w październiku. Pierwsze przymrozki skutecznie uszkadzają roślinę.

Odmiany cukinii

Odmian cukinii rynek oferuje sporo. Różnice między nimi dotyczą na ogół plenności, koloru oraz czasu dojrzewania. Koszyk owoców różnych odmian wyglądałby naprawdę dekoracyjnie: od kremowobiałych (Opal), poprzez żółte i żółtopomarańczowe („Atena Polka", „Golden Delight"), zielone („Nefertiti", „Soraya", „Black Beauty") po kilkubarwne: w cętki i smugi (np. „Astra Polka", „Nefryt","Nimba", „Tapir").

Polecamy przepisy naDania z cukinią w roli głównej 

Autor: Krzysztof Pietras
2komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

Cukinia Polka podobna do ogorka za mlodu? Chyba autor nigdy ogorka nie widzial :)
Jakub, 12.06.2018, 14:25
jak to niepodobny:)? jest zielony i podłużny, a to już minimum dwie wspólne cechy....
jackal, 21.07.2018, 09:07