Trujące warzywa i owoce (WIDEO)

Tagi:
Warzywa i owoce to samo zdrowie? Nie do końca jest to prawdą. Zobacz, które z warzyw i owoców są trujące i jakie toksyny zawierają.
  • Owoc karamboli

    Egzotycznego owocu karamboli muszą unikać osoby, które mają problemy z nerkami.

    Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
  • Bakłażan

    Dojrzały bakłażan zawiera toksyczną solaninę

    LoggaWiggler (Pixabay.com)
  • Owoce liczi

    Owoce liczi obniżają poziom glukozy we krwi. Dlatego nie należy jeść ich na pusty żołądek z rana - może wtedy dojść do hipoglikemii.

    Nikiko (Pixabay.com)
  • Zielony ziemniak jest toksyczny

    Zielone ziemniaki powinniśmy całkowicie wyeliminować z naszej diety. Bulwy, na których pojawił się ten kolor bezwzględnie wyrzucamy.

    Dzień Dobry TVN/x-news

Choć warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszego codziennego jadłospisu, to musimy pamiętać, by je odpowiednio dobierać. Ponieważ niektóre z nich mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. Dietetyk, Aneta Łańcuchowska, wyjaśnia, których warzyw i owoców powinniśmy unikać lub ograniczyć ich spożycie, bo zawierają toksyny.

Poznaj również: Trujące i drażniące rośliny doniczkowe 

Eksperta przestrzega również przed kupowaniem przecenionych warzyw i owoców, które już zaczęły się psuć. Odkrojenie zepsutego fragmentu warzywa czy owocu nic nie pomoże, bo toksyny są już w całym zepsutym produkcie.

Nie należy jeść również bardzo dojrzałych bakłażanów. Kupujmy tylko te, które są w środku zielone i mają białe pestki. W przeciwnym razie narażamy się na jedzenie toksycznej solaniny. Truciznę tę zawierają również zielone i kiełkujące ziemniaki – te zawsze wyrzucajmy. Solanina może doprowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego, zapalenia nerek, a nawet śpiączki.

Przeczytaj: Solanina – trucizna ukryta w ziemniakach 

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy