Te warzywa zbierzesz z ogrodu jesienią i zimą. Zobacz, co warto mieć

Wiadomo, że najlepsze są świeże warzywa. Poznajcie takie, które można zebrać z grządki późną jesienią, a nawet zimą.
  • Jarmuż

    Odporne na mróz są m.in. warzywa kapustne, ale też kilka korzeniowych.

    Ulleo (pixabay.com)
  • Brukselka

    Brukselka lubi zimno. Można ją zbierać nawet do lutego.

    Katarzyna Laszczak
  • Jarmuż

    Spod śniegu można zbierać również jarmuż. Jest on wyjątkowo łatwy w uprawie.

    Ulleo (pixabay.com)
  • Kapusta ozdobna

    Wyjątkowym warzywem są kapusty ozdobne. Jednak jedzmy tylko te, które sami wyhodowaliśmy.

    Paulbr75 (pixabay.com)
  • Pasternak

    Pasternak po latach znów zaczął być doceniany.

    Ulleo (pixabay.com)
  • Natka pietruszki

    Jeśli zima nie jest zbyt ostra, natkę pietruszki będziemy mieć cały czas do dyspozycji.

    AllNikArt (piaxbay.com)
  • Zimowe pory

    Jest kilka odmian porów, które doskonale znoszą zimowe warunki.

    Congerdesign (pixabay.com)
  • Roszponka

    Liście roszponki mają przyjemny, orzechowy smak.

    ejaugsburg (pixabay.com)
  • Rukola

    Świeże listki rukoli można mieć również zimą.

    ChrRei1985 (pixabay.com)
  • Szczypiorek

    "Cienki szczypiorek" to liście rośliny, która oficjalnie nazywa się "czosnek szczypiorek", a popularnie - po prostu "szczypiorek".

    Matthiasboeckel (pixabay.com)
  • Topinambur

    Topinambur to bulwy jednego z gatunków słonecznika. Można je jeść na surowo lub gotowane, pieczone, duszone.

    Buntysmum (pixabay.com)

Tradycyjna zima w polskim klimacie nie jest łaskawa dla roślin i wegetacji. W ogrodach to raczej czas uśpienia i czekania na wiosnę. Są jednak warzywa, które dobrze znoszą zimno. Można je zbierać późną jesienią, a nawet zimą. Oczywiście wiele zależy tu od pogody. Coraz częściej zdarzają się łagodne zimy, podczas których można zbierać niektóre warzywa niemal bez przerwy aż do wiosny. Ciągle jednak trzeba się liczyć z tym, że przyjdą mrozy i zahamują wegetację roślin. Jednak i tak warto zainwestować w warzywa, które będziemy mieli choć przez część zimowego sezonu z własnej grządki.

Podpowiadamy: Jakie warzywa posiać przed zimą, żeby zebrać wcześniejsze plony

Zimowy warzywnik

Pod zimowy warzywnik warto wybrać miejsce słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru. Warzywa na zimowy zbiór można uprawiać w gruncie, ale zapewnienie im osłon wydłuży czas ich zbiorów. Niekoniecznie od razu trzeba inwestować w duże tunele foliowe. Do osłonięcia zimowych warzyw wystarczy agrowłóknina rozpięta na niskiej konstrukcji z palików wbitych w ziemię. Jeśli mamy podwyższone grządki, otoczone drewnianą konstrukcją, możemy na niej umocować włókninę. Takie zabezpieczenie jest potrzebne wtedy, gdy mają nadejść mrozy bez śniegu. To sytuacja, kiedy rośliny najłatwiej przemarzają. Jeśli pada śnieg, a mróz nie jest duży, nasze rośliny przetrwają pod osłoną śniegu.

Oto, jakie warzywa z ogrodu można zbierać późną jesienią i zimą.

 Brukselka

To niewątpliwa królowa zimowych grządek. Nie dość, że wygląda bardzo ciekawie, to świetnie znosi mróz (do -15ºC), a po przemrożeniu smakuje nawet lepiej – brukselki tracą goryczkę i stają się znacznie słodsze. Brukselka jest odmianą kapusty. Małe główki, które zjadamy wyrastają dookoła grubego i wysokiego pędu. Brukselkę można wysiać z nasion wczesną wiosną lub kupić gotowe sadzonki i posadzić je w maju.


Brukselka w ogrodzie
Brukselka spod śniegu smakuje bardzo dobrze (po przemrożeniu "kapustki" są słodkie i delikatne).Fot. Katarzyna Laszczak

Jarmuż

Jarmuż to od kilku lat bardzo popularna roślina. Jest zdrowy, smaczny, ma niezbyt duże wymagania, a jego karbowane liście wyglądają ładnie nawet zimą. Podobnie jak brukselka dobrze znosi mróz i jest słodszy, kiedy przemarznie. Poza odmianami o zielonych liściach, jarmuż może mieć liście zabarwione na bordowo. Najczęściej uprawia się go sadzonek (do gruntu sadzi się je w połowie maja).

Dowiedz się więcej: Jak uprawiać jarmuż i jakie ma właściwości

Kapusty

Odporne na zimno są także późne odmiany kapusty włoskiej (znoszą mróz do -5ºC). Ta roślina ma dość duże wymagania (musi mieć bardzo żyzną i wilgotną ziemię). Na zbiór jesienny i zimowy sieje się ją wiosną na rozsady, a sadzonki sadzi do gruntu latem. Warto wiedzieć, że odporne na mróz i jadalne są kapusty ozdobne. Jednak jeśli kupiliśmy ją jako roślinę ozdobną – lepiej jej nie jedzmy, bo mogła być potraktowana środkami chemicznymi lub nawozami, które nie są przeznaczone dla roślin jadalnych. Jednak taką kapustę możemy wyhodować sami i bezpiecznie zjeść (nasiona wysiewa się na rozsady wiosną, sadzi do gruntu pod koniec maja).

Pasternak

Pasternak długo był zapomnianym warzywem, ostatnio jednak wraca do łask. I słusznie, bo jest smaczny i zdrowy. Uprawia się go ze względu na jadalne korzenie, które z wyglądu bardzo przypominają pietruszkę (korzeń pasternaku ma charakterystyczne wgłębienie wokół miejsca, z którego wyrasta nać). Sieje się go wczesną wiosną, a można zbierać dopóki ziemia nie zamarznie.

Polecamy: Pasternak i inne zapomniane warzywa. Jakie mają wartości odżywcze

Pietruszka

Długo możemy też cieszyć się zbiorami pietruszki, szczególnie naciowej. Jeśli zima jest łagodna, zielone listki będą przez cały czas. Pietruszkę korzeniową należy zebrać przed mrozami. Pietruszkę na zbiór jesienny (i zimowy) sieje się wczesną wiosną. Pietruszka korzeniowa ma spore wymagania, natomiast naciowa udaje się w niemal każdym ogrodzie.

Pory

Zimą można także zbierać pory. Jednak siejąc lub sadząc te warzywa koniecznie trzeba zwrócić uwagę na odmianę, bo nie wszystkie nadają się do uprawy zimowej. Na zbiór zimowy nadają się m.in. pory „Arkansas", „Bartek", „Hiberna". Pory trzeba wysiać na rozsady w kwietniu, a do gruntu sadzi się je w czerwcu/lipcu (wtedy można też kupić gotowe sadzonki).

Roszponka

Mało wymagającym, a smacznym warzywem jest roszponka (roszpunka). Uprawia się ją ze względu na zielone liście, które jada się jak sałatę. Jej liście są niewielkie, ale rośnie gęsto. Nie ma dużych wymagań i rośnie szybko. Żeby ją zbierać zimą, wystarczy posiać wprost do gruntu we wrześniu.

Zobacz: Które popularne warzywa i owoce zawdzięczamy Indianom

Rukola

Świeżą, zimową „zieleninę" zapewni nam także rukola (rokietta siewna). Jej zielone listki jada się przede wszystkim na surowo. Nie potrzebuje dużo słońca i rośnie szybko – można ją zbierać już po ok. 3 tygodniach od siewu. Nie jest w pełni odporna na mróz, ale z przymrozkami radzi sobie dobrze i jeśli zima jest łagodna, można ją zbierać bardzo długo. Należy ją wysiać we wrześniu.

Szczypiorek

Łatwy w uprawie jest także szczypiorek, a jego liście długo pozostają zielone i są odporne na chłody (choć już nie na mrozy). Tradycyjnie zalecało się ściąć szczypiorek przed zimą, jednak teraz warto z tym poczekać, aż nadejdą mrozy (jeśli w ogóle tak się zdarzy). Do tego czasu można mieć świeży szczypiorek prosto z grządki. Szczypiorek sieje się wiosną do gruntu, można też kupić sadzonki. To roślina wieloletnia i raz posadzona będzie rosła przez lata (uwaga: nie mylmy szczypiorku z liśćmi cebuli; to różne rośliny).

Topinambur

Jesienią, a nawet zimą (dopóki ziemia nie zmarznie) możemy też wykopywać bulwy topinamburu (słonecznika bulwiastego). Właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Topinambur jest ładny i wyjątkowo łatwy w uprawie. Jedynym problemem jest to, że rozrasta się nadmiernie (warto zadbać o bariery korzeniowe). Jeśli chcemy go zbierać jesienią i zimą, bulwy należy posadzić wiosną (jesienią ścina się części naziemne). 

Podpowiadamy: Jak jeść topinambur i co z niego można zrobić

Autor: Katarzyna Laszczak
0komentarzy