Szparagi w ogrodzie. Uprawa szparagów dla dekoracji

To nie przepis na danie ze szparagów, ani też informacja jak hodować szparagi w ogrodzie, aby w maju mieć świeże na własnym stole. Proponujemy, żeby posadzić szparagi dla ozdoby.
Krzew szparaga w ogordzie
Posadzone jesienią szparagi wiosną tworzą krzew.

fot. Bogna Skarul

  • Krzew szparaga w ogordzie
  •  Krzew szparaga w ogrodzie.
  • Sposób sadzenia szparagów na krzew.
  • Tak wyrastają ze szparagów krzewy.
  • Krzew ze szparagów.

Szparagi znane są już od IV tysiąclecia p.n.e. Wiemy, że najpierw pojawiły się w Egipcie i Grecji. Dopiero później w Rzymie, ale tylko na stołach w bogatych domach. Szparagi hodowało się przede wszystkim, aby wzbogacały jadłospis, bo szokowały już wtedy swoim smakiem. Warzywo można uprawiać przez 10–15 lat, a pierwsze plony uzyskuje się po dwóch latach od rozpoczęcia uprawy.

Szparagi sadzimy tylko raz

Jak już raz posadzimy szparaga i wiemy od razu, że nie bdziemy go chcieli w maju koniecznie zjeść, to możemy być pewni, że przez dziesięć lat, właśnie w miejscu posadzenia wiosną będziemy mieli piękny krzew.

Szparag dla kucharzy jest atrakcyjny, ale tylko jego część podziemna, która jest trwała. Natomiast część nadziemna w naszym klimacie rozwija się wiosną, a zamiera jesienią. Krzew zapada w spoczynek pod wpływem niskiej temperatury lub suszy.

Na powierzchni kłącza znajdują się pąki, z których wyrastają mięsiste pędy, nazywane wypustkami – część jadalna szparaga. I właśnie tę część jadalną zobaczymy w naszym ogrodzie jako pierwszą. Choć będzie wyglądała bardzo smakowicie, nie powinniśmy jej ścinać, gdy jesteśmy pewni, że zamiast na talerzu wolimy szparaga oglądać w ogrodzie. Po mniej więcej dwóch tygodniach (wszystko zależy od pogody: ciepła, deszczu i słońca) z tych smakowitych końców, wyłonią się pierwsze pędy krzaka. To one będą później ozdobą naszego ogrodu.

Kwiaty szparaga w trzech kolorach

Pod wpływem światła wypustki, które powoli wychodzą z ziemi zabarwiają się na kolor różowo-fioletowy, a potem zielony. Gdy pędy rosną dalej, to drewnieją i silnie się rozgałęziają. Dorastają zwykle do wysokości 2 metrów. Widoczne na łodydze trójkątne przezroczyste łuski są przekształconymi liśćmi właściwymi dla szparaga. Natomiast wyrastające z kątów łusek pęczki drobnych zielonych igiełek są to przekształcone pędy boczne – gałęziaki.

Gdzieś po miesiącu (znowu wszystko zależy od pogody, więc może to być najwcześniej w połowie czerwca) na tych zielonych pędach pojawią się kwiaty. Jakie to będą kwiaty, to zależy wszystko od rodzaju szparagów jakie zasadzimy. Kwiaty mogą mieć barwę lekko różową, białą lub żółtawą. W lecie z tych kwiatów będzie owoc, w kształcie kuli (pięknie wygląda).

Uprawa szparagów: gdzie je posadzić

Jeśli chcemy mieć piękny krzew szparagowy w ogrodzie, to poszukajmy dla niego miejsca ciepłego, słonecznego i osłoniętego od wiatru. Najlepiej sadzić je w glebie, która się szybko nagrzewa tj. piaszczystej o podłożu gliniastym albo na bardzo piaszczystej glebie gliniastej.

Materiałem wyjściowym do założenia szparagarni są karpy (jest to podzielna część szparaga), które uzyskuje się z nasion. Produkcja karp jest stosunkowo trudna, toteż lepiej kupić je w sklepie ogrodniczym. Zawsze kupujemy więcej roślin niż nam potrzeba.

Jeśli chcemy założyć szparagarnię to najlepsze są rośliny jednoroczne, ale jeśli chcemy aby z naszych szparagów wyszedł krzew, to najlepiej postarać się o rośliny dwuletnie. Sadzimy je jesienią. W jednym miejscu (właśnie w tym gdzie chcemy, aby wiosną pojawił sie piękny krzew) zasadzamy z pięć, sześć roślin. Sadzimy je bardzo blisko siebie, po to, aby ten zbiór kłączy stworzył wrażenie jednego dużego i grubego krzewu (patrz zdjęcie).

Zdrowe są te szparagi

W szparagach je się tzw. wypustki, które zawierają dużo witamin z grupy B, w tym PP, także witaminę C oraz wapń, fosfor, żelazo, kobalt. Zielone wypustki zawierają prowitaminę A. Szparagi mają nieco więcej białka niż większość innych warzyw.

Szparag jest uznawany za roślinę leczniczą ze względu m.in. na zawartość asparaginy, która działa pobudzająco na pracę nerek i reguluje gospodarkę wodą organizmu. 

Autor: Bogna Skarul
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

Muszę się pochwalić już 3 lata mam w swoim ogrodzie szparagi są super ale mi lepiej smakują jak zrywam zielone poprostu nie kopczykuje i z pod ziemi nie wycinam tylko jak wyrosną ponad ziemię z 20 cm to dopiero je zrywam są smaczniejsze i mniej włókniste.Polecam warto je mieć :-)
Anonim, 13.06.2011, 11:51
Na Sycylii wycina się miękkie części szparagów,które rosną "na dziko".Jeśli pęd wystaje ok.15 cm ponad ziemie,jest gotowy do ścięcia.Jest cieniutki,bladozielony,ale smaczny.Można z nich przyrządzić omlet.Smarzyłam,jadłam,dobre :)
wędrownik, 16.06.2011, 00:20
powiedz, gdzie mogę kupić karpy ( LUBLIN )
jokiel, 15.11.2011, 13:33