Szałwia lekarska – zioło na zdrowie. Jak je uprawiać

Szałwia wygląda, jak przeciętna roślina, ale ma nieprzeciętne właściwości. Stosowana przez zielarzy, lekarzy, a nawet jasnowidzów, dzisiaj coraz większe uznanie zyskuje u ogrodników.
  • Szałwia lekarska

    Szałwia kwitnie zazwyczaj na fioletowo albo niebiesko, rzadziej na biało.

    domeckopol (Pixabay.com)
  • Kwitnąca szałwia lekarska

    PeachesandCreme (Pixabay.com)
  • Liście szałwii lekarskiej

    majdharma (Pixabay.com)
  • Odmiana variegata szałwii lekarskiej

    deluna (Pixabay.com)

Napar z szałwii pomaga zmniejszyć ból gardła i migdałków. Likwiduje też pleśniawki na wewnętrznych stronach policzków. Stosuje się ją także w przemyśle kosmetycznym, m.in. jako składnik kremów, szamponów i maseczek. Kobiety karmiące, które chcą zrezygnować z karmienia piersią, piją napar z dodatkiem szałwii, ponieważ ta ogranicza wydzielanie się mleka. Która kobieta ma obfite miesiączki, też powinna pić podobny napar. Kto ma problemy żołądkowe i wzdęcia, tak samo powinien skorzystać z takiego napoju. Szałwia ma też właściwości rozkurczowe. To przydatne zioło dla osób, które za bardzo się pocą. Szałwia działa antydepresyjnie.

Warto przeczytać: Cenne działanie bazylii

W gastronomii to zioło również jest znane, choćby jako przyprawa do mięs, sosów i potraw z makaronu czy ryżu. Z ziołem nie można przedobrzyć. Szałwia używana w  nadmiarze może powodować rewolucje żołądkowe i nudności.

Taka jest szałwia

Wśród ogrodników szałwia staje się coraz popularniejsza. – To bylina wieloletnia, która osiąga wysokość od 40 do 70 centymetrów – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Szałwia kwitnie na niebiesko lub fioletowo, rzadziej na biało, a jej listki są szarozielone. Jest to roślina nektarodajna i pyłkodajna m.in. dla pszczół. Gdy potrze się jej łodygę, intensywnie pachnie.

Uprawa szałwii

Roślina kwitnie od maja do lipca. Lubi umiarkowanie wilgotną i pulchną glebę, o dużej zawartości wapnia. Woli słońce niż cień. Rośnie dobrze też w półcieniu. Można uprawiać ją z nasion albo z sadzonek pobranych z rośliny matecznej. Najlepiej to zrobić pod koniec lata, ponieważ wtedy lepiej i szybciej się ukorzenia.

– Najczęstszy sposób rozmnażania szałwii to ten przez podział kłącza – dodaje ogrodnik. – Wykopujemy z ziemi całą roślinę i odrywamy delikatnie część korzenia. W przypadku rozmnażania przez nasiona, należy zebrać owoce, które dojrzały i spadły. Należy je ususzyć.

Polecamy równieżStewia jako naturalny słodzik i zdrowie

Główny zbiór ziela, z roślin w drugim roku uprawy, właśnie się zakończył. Zaczął się na początku maja, na krótko przed kwitnieniem. Zazwyczaj można przeprowadzić ten zbiór dwa lub trzy razy do roku.

Szałwia odporna na szkodniki

To zioło lecznicze, podobnie, jak inne takie, praktycznie nie mają szkodników. – Szałwia, tak samo, jak inne zioła, choćby melisa, piołun, bazylia, lawenda, kocimiętka i mięta, nie borykają się z chorobami grzybicznymi. Mszyca w ich przypadku też nie występuje – zaznacza Mikietyński.

Szałwia u czarownika

To zioło m.in. w Ameryce jeszcze przed wojną było stosowane przez szamanów i czarowników. Wśród proroków – także. Jest specjalna odmiana, szałwia wieszcza, która, według wierzeń, pita w formie naparu, sprawiała, że świat nabierał „tańczących kolorów".

Doświadczenia laboratoryjne

Wśród naukowców to równie popularne zioło. Szczury, uzależnione od narkotyków, m.in. od kokainy i metaamfetaminy, otrzymywały preparat z szałwią w składzie. Po jakimś czasie zauważono, że gryzonie nie są już uzależnione od narkotyków.

To ciekawe: Czystek działa zbawiennie na nasz organizm  

Miód szałwiowy o niebo lepszy

Przepis jest prosty: połowę słoiczka trzeba wypełnić świeżymi, posiekanymi liśćmi szałwii (ewentualnie, jeśli to szałwia suszona, jedną czwartą część słoika). Można dodać pół łyżeczki imbiru albo cynamonu. Taką mieszankę należy zalać miodem naturalnym w ten sposób, żeby zostawić około 1,5 centymetra od brzegu słoika. Słoik szczelnie zamknąć i dokładnie potrząsnąć. Miksturę trzeba odstawić w ciemne, chłodne miejsce. Po około 3–4 tygodniach miód szałwiowy powinien być gotowy. To lek m.in. na bolące gardło. 

Autor: Katarzyna Piojda
2komentarzy