Stewia: naturalny słodzik i zdrowie. Warto ją uprawiać

Stewia to roślinka o wyjątkowo słodkich liściach - najsłodsza roślina świata. Od wielu lat używana była i jest, jako np. słodzik, ale nie tylko, ma bowiem wiele właściwości leczniczych. Stewię możemy uprawiać sami. Podpowiadamy, jak to zrobić?
  • Stewia - roślina

    Stewia jest, nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Dlatego warto uprawiać tę roślinę. Stewią możemy zastąpić cukier, który nazywany jest białą śmiercią. Z cukrem zazwyczaj ciężko się nam rozstać. Jednak to nie cukier uzależnia, tylko słodki smak. Stewia to słodzik, który jest ok. 300 razy słodszy od białego cukru i do tego nie ma kalorii.

    Pixabay.com
  • Stewia kwiat

    Znając właściwości stewii i dość łatwy, niewymagający specjalnych zabiegów sposób jej uprawy, warto postawić na tę roślinę w przydomowym ogrodzie.

    Ethel Aardvark
  • Stewia słodzik

    Słodzik ze stewii, który jest w formie pastylek można stosować zamiast zwykłego cukru do słodzenia wszystkich napojów. Pastylki nie zawierają kalorii i szybko się rozpuszczają.

    Pixabay.com

Przez dawne plemiona Indian stewia była wykorzystywana do słodzenia napojów oraz jako składnik leków. W medycynie tradycyjnej roślina wspomagała też leczenie przeziębień i ran. Natomiast dla dzieci liście stewii były rodzajem słodyczy. To ciekawe, że kilogram liści suszonej stewii jest w stanie osłodzić tyle samo, co 15 kilogramów tradycyjnego cukru.

Polecamy poradnikSok z brzozy i ksylitol. Jak go pozyskiwać i czemu warto go pić 


Stewia to naturalny słodzik
Stewia jest rośliną, która ma bardzo dużą zawartość związków słodzących. Jest stosowana do słodzenia napojów i potraw. Stewia w porónaniu z cukrem jest bardzo nisko kaloryczna. Dodatkowo spożywanie stewii prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.fot. 123RF 

Stewia jest rośliną o małych wymaganiach. Dlatego możemy łatwo uprawiać ją nie tylko na działce, ale także w domu, np. w doniczce.

Zobacz równieżZiołowy ogródek na parapecie: jak go zrobić. Poradnik 

Uprawa stewii w ogrodzie

Na działce stewię sadzimy w maju. Ale dopiero w momencie, kiedy słońce dobrze nagrzeje ziemię. Wtedy roślina przyjmie się od razu. Bowiem nie znosi przymrozków i jeśli posadzimy ją zbyt wcześnie, możemy ją stracić. 

Stewia cieszy się powodzeniem nie tylko na działce. Bez problemu możemy ją uprawiać w doniczkach, w domu. Pozwala na to mało rozwinięty system korzeniowy. Pamiętajmy, aby zmienić doniczkę wraz ze wzrostem rośliny. Stewia nie wymaga szczególnego nawożenia, ale ważne, by w początkowej fazie jej wzrostu podlewać ją płynnymi nawozami wieloskładnikowymi. To pobudzi roślinę do wzrostu. 

Polecamy smaczne i zdrowe: Zapomniane warzywa - topinambur, wężymord, pasternak i jarmuż 

Stewia jest rośliną jednoroczną. Nie ma zbyt dużych wymagań, co do rodzaju gleby. Najodpowiedniejszą dla niej jest gleba lekka. Jeśli chodzi o podlewanie rośliny, to nie lubi zbyt wilgotnego terenu. Dlatego należy podlewać ją zawsze z umiarem. Roślina ta jest wiotka i łatwo się łamie. Sadźmy ją w miejscu, gdzie będzie osłonięta przed silnymi podmuchami wiatru.

Do czego stosować stewię

Zaparzone liście rośliny mają słodki smak. Doskonale nadają się np. do słodzenia napojów. Plusem liści stewii jest to, że ma mniej kalorii niż np. sam cukier, dlatego powinni stosować ją nie tylko cukrzycy, ale osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Najbardziej wartościowe w stewii są bardzo zielone liście tej rośliny, które zbierane są tuż przed jej kwitnięciem. Szczególnie ważne jest działanie stewii przy cukrzycy i sporym nadciśnieniu. Ta roślina nie ma kalorii. Ponadto działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Można i warto wspomagać nią leczenie egzemy czy zapalenia skóry. Ponadto zwalcza też bakterie przyczyniające się do próchnicy i stosowana jest u dzieci w profilaktyce stomatologicznej. Roślina ta odpowiednio przygotowana poprawia trawienie i przyspiesza leczenie ran. W zależności od tego, do czego chcemy ją zastosować, przygotowujemy wywar z suszonych lub świeżych liści.

Na przeziębienie polecamyCzystek ma zbawienne działanie na nasz organizm

Stewia nadaje się poza tym do wszelkiego rodzaju wypieków, przetworów a nawet do różnego rodzaju marynat. Zawarte w stewii substancje słodzące substancje słodzące wytrzymują nawet wysokie temperatury – do 200°C. 

Oprócz listków stewii suszymy też zielone wierzchołki jej pędów. Zazwyczaj w temperaturze pokojowej. Dzięki obecności witaminy A i C osoby regularnie stosujące stewię mniej zapadają na przeziębienie czy nawet grypę.

Stewia – ceny

Najlepiej stosować liście stewii, choć w sprzedaży dostępne są też inne postacie tego naturalnego słodzika. Opakowanie 100-gramowe suszonych liści stewii można kupić już za około 12 złotych. Stewia słodzik w postaci pastylek kosztuje około 15 złotych za 300 sztuk w opakowaniu. Przy czym im więcej pastylek w opakowaniu, tym niższa cena jednostkowa. Wyciąg płynny ze stewii można nabyć za około 30 złotych za 100-mililitrową buteleczkę. Natomiast puder, czyli stewia w proszku, to wydatek rzędu 10 złotych za 100 gramów. Oczywiście ceny produktów ze stewii różnią się w zależności od producenta i miejsca zakupu.

Autor: Agata Kaźmierczak
3komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (3)

nie darzę sympatią gotowych nawozów, czy gnojówka z pokrzywy zaspokoi potrzeby stewii?
Lucyna, 29.06.2013, 09:59
Gdzie kupić nasiona czy sadzonki stewi. andrzej.jan813@interia.pl
Jankowski, 25.03.2015, 02:30
nie ma cudów - o działaniach ubocznych dowiemy się za X lat
Jasny_Grom_Z_Nieba, 25.03.2015, 10:38
Komentarz został usunięty.