Przez dawne plemiona Indian stewia była wykorzystywana do słodzenia napojów oraz jako składnik leków. W medycynie tradycyjnej roślina wspomagała też leczenie przeziębień i ran. Natomiast dla dzieci liście stewii były rodzajem słodyczy. To ciekawe, że kilogram liści suszonej stewii jest w stanie osłodzić tyle samo, co 15 kilogramów tradycyjnego cukru.
Polecamy poradnik: Sok z brzozy i ksylitol. Jak go pozyskiwać i czemu warto go pić
Stewia jest rośliną, która ma bardzo dużą zawartość związków słodzących. Jest stosowana do słodzenia napojów i potraw. Stewia w porónaniu z cukrem jest bardzo nisko kaloryczna. Dodatkowo spożywanie stewii prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.
Stewia jest rośliną o małych wymaganiach. Dlatego możemy łatwo uprawiać ją nie tylko na działce, ale także w domu, np. w doniczce.
Zobacz również: Ziołowy ogródek na parapecie: jak go zrobić. Poradnik
Uprawa stewii w ogrodzie
Na działce stewię sadzimy w maju. Ale dopiero w momencie, kiedy słońce dobrze nagrzeje ziemię. Wtedy roślina przyjmie się od razu. Bowiem nie znosi przymrozków i jeśli posadzimy ją zbyt wcześnie, możemy ją stracić.
Stewia cieszy się powodzeniem nie tylko na działce. Bez problemu możemy ją uprawiać w doniczkach, w domu. Pozwala na to mało rozwinięty system korzeniowy. Pamiętajmy, aby zmienić doniczkę wraz ze wzrostem rośliny. Stewia nie wymaga szczególnego nawożenia, ale ważne, by w początkowej fazie jej wzrostu podlewać ją płynnymi nawozami wieloskładnikowymi. To pobudzi roślinę do wzrostu.
Polecamy smaczne i zdrowe: Zapomniane warzywa - topinambur, wężymord, pasternak i jarmuż
Stewia jest rośliną jednoroczną. Nie ma zbyt dużych wymagań, co do rodzaju gleby. Najodpowiedniejszą dla niej jest gleba lekka. Jeśli chodzi o podlewanie rośliny, to nie lubi zbyt wilgotnego terenu. Dlatego należy podlewać ją zawsze z umiarem. Roślina ta jest wiotka i łatwo się łamie. Sadźmy ją w miejscu, gdzie będzie osłonięta przed silnymi podmuchami wiatru.
Do czego stosować stewię
Zaparzone liście rośliny mają słodki smak. Doskonale nadają się np. do słodzenia napojów. Plusem liści stewii jest to, że ma mniej kalorii niż np. sam cukier, dlatego powinni stosować ją nie tylko cukrzycy, ale osoby chcące zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Najbardziej wartościowe w stewii są bardzo zielone liście tej rośliny, które zbierane są tuż przed jej kwitnięciem. Szczególnie ważne jest działanie stewii przy cukrzycy i sporym nadciśnieniu. Stewia nie dostarcza kalorii. Ponadto działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Można i warto wspomagać nią leczenie egzemy czy zapalenia skóry. Ponadto zwalcza też bakterie przyczyniające się do próchnicy i stosowana jest u dzieci w profilaktyce stomatologicznej. Roślina ta odpowiednio przygotowana poprawia trawienie i przyspiesza leczenie ran. W zależności od tego, do czego chcemy ją zastosować, przygotowujemy wywar z suszonych lub świeżych liści.
Na przeziębienie polecamy: Czystek ma zbawienne działanie na nasz organizm
Stewia nadaje się poza tym do wszelkiego rodzaju wypieków, przetworów a nawet do różnego rodzaju marynat. Zawarte w stewii substancje słodzące substancje słodzące wytrzymują nawet wysokie temperatury – do 200°C.
Oprócz listków stewii suszymy też zielone wierzchołki jej pędów. Zazwyczaj odbywa się to w temperaturze pokojowej. Dzięki obecności witaminy A i C osoby regularnie stosujące stewię mniej zapadają na przeziębienie czy nawet grypę.
Stewia – ceny
Najlepiej stosować liście stewii, choć w sprzedaży dostępne są też inne postacie tego naturalnego słodzika. Opakowanie 100-gramowe suszonych liści stewii można kupić już za około 12 złotych. Stewia słodzik w postaci pastylek kosztuje około 15 złotych za 300 sztuk w opakowaniu. Przy czym im więcej pastylek w opakowaniu, tym niższa cena jednostkowa. Wyciąg płynny ze stewii można nabyć za około 30 złotych za 100-mililitrową buteleczkę. Natomiast puder, czyli stewia w proszku, to wydatek rzędu 10 złotych za 100 gramów. Oczywiście ceny produktów ze stewii różnią się w zależności od producenta i miejsca zakupu.