Solanina – trucizna ukryta w ziemniakach

Ziemniaki, niby zdrowe, a jednak zawierają solaninę, którą człowiek może się zatruć. Piszemy, czym jest ta szkodliwa substancja.
  • Ziemniaki

    Ziemniaki stanowią źródło białka, a także witamin. Zawierają m.in. witaminę C. Mimo to znajduje się w nich też substancja szkodliwa.

    Portal Jardin (Pixabay.com)

Ogólne osłabienie, gorączka, bóle głowy, biegunka, wymioty i inne problemy żołądkowo-jelitowe mogą być objawami zatrucia pokarmowego. To natomiast może być spowodowane przez solaninę. Jest to substancja zawarta w ziemniakach, organiczny związek chemiczny, zwany glikoalkaloidem.

 Polecamy: Właściwości batatów, czyli słodkich ziemniaków

Solanina dobra, solanina zła

 Solanina działa dwojako: ziemniaka chroni przed szkodnikami oraz chorobami, przede wszystkim grzybowymi, ale dla ludzi bywa trucizną – wyjaśnia Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Zatrucie grozi nam, jeśli zjedlibyśmy na surowo niedojrzałe, zielone jeszcze ziemniaki. Najwięcej szkodliwej substancji znajduje się tuż pod skórką tego warzywa. Gdyby ktoś zjadł przynajmniej parę albo kilkanaście takich ziemniaków, mógłby trafić do szpitala. Może nawet zapaść w śpiączkę oraz mieć zaburzenia krążenia krwi. Symptomy zatrucia pojawiają się zazwyczaj po minimum 4 godzinach od zjedzenia ziemniaków. W sporadycznych przypadkach dochodzi do śmierci.

 Warto przeczytać: Uprawa ziemniaków w workach 

Ziemniaki tylko ugotowane

To z powodu zawartej w ziemniakach solaniny, wolno spożywać je tylko ugotowane. – Podczas gotowania solanina ulega likwidacji – zaznacza ogrodnik. – Na wodzie od gotowanych kartofli pojawia się charakterystyczna piana w odcieniu bieli, którą zgarniamy łyżką i wyrzucamy.

 Na nią też uważaj: Konwalia przyciąga zapachem, a może być trucizną 

Nie tylko gotowanie ziemniaków uchroni nas przed zatruciem. Obierając je, należy usunąć wszelkie zielone czy brunatne części kartofli, a także pędy i oczka. Kiełkujące bulwy w ogóle powinniśmy odrzucić. Obrane warzywo musi być całkowicie żółte, chociaż różne są te odcienie.

W nich też ukrywa się solanina

Ziemniaki mają najwyższe stężenie solaniny, chociaż w innych warzywach i owocach ona też występuje. Tak jest m.in. w przypadku papryki, bakłażanów, buraków cukrowych, karczochów, a także jabłek, jagód oraz wiśni. Tutaj jednak stężenie solaniny nie grozi tym, że po zjedzeniu tych warzyw i owoców dojdzie do zatrucia organizmu. 

Autor: Sławomir Bobbe
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Usunięcie niewybarwionej, zielonej części ziemniaka nic nie da. Niewybarwione ziemniaki nie powinny być spożywane i nie powinny trafiać do sprzedaży. Ale mieszkamy w Polsce. Tutaj markety sprzedają nawet na wpół zgnite owoce i warzywa. W cywilizowanej części Europy, było by to nie do pomyślenia.
Piotr, 12.10.2016, 22:33
Komentarz został usunięty.