Rozmaryn nie tylko w kuchni – właściwości, ciekawostki. Jak uprawiać rozmaryn

Młodość, miłość, spokój wewnętrzny – nie tylko je ma zapewnić dieta bogata w rozmaryn. Piszemy, co jeszcze kryje w sobie rozmaryn.
  • Rozmaryn

    Rozmaryn to dwa w jednym: ozdobny krzew i smaczne zioło.

    Hans (Pixabay.com)

Rozmaryn o wiecznie zielonych pędach kwitnie na wiosnę. Wtedy pojawiają się na nim drobne, niebieskie lub fioletowe, rzadziej białe lub różowe kwiaty. Roślina dorasta do ponad metra.

Wełnowce kontra rozmaryn

Rozmaryn jest z reguły odporny na szkodniki i choroby, w tym grzybowe. Rzadko natomiast zdarza się, że na roślinie pojawiają się wełnowce. Są to drobne, liczące około 5 milimetrów długości owady, przypominające białe pajączki. Wysysają sok z liści i pędów rośliny. Przemywanie części rośliny szmatką nasączoną alkoholem to jeden ze sposobów na pozbycie się wełnowców. Bardziej skuteczny jest oprysk środkiem chemicznym. Susza i brak stałego dostępu do słońca (chociaż lubi światło naturalne) jest rozmarynowi niegroźna.

 Polecamy przepis: Ziemniaki pieczone z rozmarynem 

Rozmaryn w doniczce

Krzew rozmarynu najłatwiej jest uprawiać w doniczce. Kto tak właśnie ma i trzyma doniczki w ogrodzie czy na balkonie, we wrześniu, najpóźniej w pierwszych dniach października, powinien je przenieść do domu, zwłaszcza na noc. To dlatego, że rozmarynowi szkodzą niskie temperatury. Optymalna temperatura dla tego krzewu wynosi od 5 do 12 stopni Celsjusza.

 Obejrzyj wideo: Nieznane właściwości zdrowotne ziół 

Rozmaryn w ogrodzie

Jeżeli wiosną i latem uprawiamy rozmaryn w ziemi w ogrodzie, warto mu zapewnić lekką, przepuszczalną glebę o odczynie obojętnym. Równie dobrze może być to ziemia do kaktusów, ale wymieszana z piaskiem i żwirem. Istotne jest regularne podlewanie rozmarynu, ale nie wolno przedobrzyć, bo zioło zacznie gnić. Pierwszym objawem będą zwijające się listki. Miejsce, w którym stoi rozmaryn, powinno być osłonięte od wiatru, ponieważ przeciągi mu nie służą.

Pielęgnacja rozmarynu

Wiosną młodą roślinę można wzmocnić nawozem do kwiatów doniczkowych. Pielęgnację rozmarynu wystarczy ograniczyć do obcinania starych, zgrubiałych, brązowiejących pędów. Jesienią należy jednak krzew przesadzić do donic lub korytek i wstawić do domu, np. piwnicy. W następnym roku wiosną warto przesadzić go do większych korytek i można ponownie wystawić na taras czy działkę.

Magiczne właściwości rozmarynu

Już w czasach antycznych ludzie zachwalali rozmaryn. Wierzyli, że ma on magiczne właściwości. Kto uprawiał w domu albo w obejściu rozmaryn, nie narzekał na bark powodzenia u płci przeciwnej. Krzew miał powodować, że miłość była odwzajemniona. Z tego też powodu był symbolem wierności. Rozmaryn stanowił ponadto element kultu. Grecy i Rzymianie ozdabiali jego gałązkami pomniki swoich bogów oraz groby krewnych. Uważano go za zioło chroniące od epidemii i złych mocy, a przyciągające dobre duchy. Kto miał zły nastrój albo depresję, pił napar z rozmarynu i złe myśli od razu mu przechodziły. Medycy stosowali rozmaryn na bóle migrenowe, przeziębienie, niestrawność oraz bezsenność. Działa on też przeciwskurczowo i napotnie. Należy uważać, bo podnosi ciśnienie.

 Polecamy również: Zastosowanie geranium, inaczej anginowica 

Rozmaryn w kosmetyce i w kuchni

Rozmaryn bywa składnikiem kremów i maseczek odmładzających czy antybakteryjnych. Chroni bowiem przed promieniowaniem UV oraz szkodliwymi bakteriami, powodującymi m.in. trądzik i innego rodzaju choroby skórne. Kąpiel z dodatkiem płynu rozmarynowego zapewni nam gładką, elastyczną cerę.
W kuchni rozmaryn również ma szerokie zastosowanie, przede wszystkim ze względu na intensywny zapach, przypominający leśny aromat igliwia. Do potraw stosuje się zarówno rozmaryn świeży, jak i suszony. Używany jest jako przyprawa do mięs (głównie wołowina, drób, cielęcina), ciast albo składnik drinków dla podkreślenia nuty smakowej. Jako składnik sosów, dipów, surówek i sałatek rozmaryn też występuje. 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy