Róża pomarszczona zwana także różą cukrową

Krzew róży pomarszczonej pochodzi z dalekiej Azji, gdzie wykorzystywany jest m.in. do produkcji olejków aromatycznych. Do Europy trafił jako roślina ozdobna, którą obsadza się parki i skwery.
  • Róża pomarszczona

    Różę pomarszczoną (zwaną również cukrową) można posadzić wzdłuż ogrodzeń lub jako żywopłot.

    Anita Koszałkowska

Róża pomarszczona doskonale udaje się również w ogrodach. Krzew nie jest zbyt wymagający. Najlepiej posadzić roślinę wzdłuż ogrodzeń lub jako osłonę np. kompostownika ogrodowego. Krzew róży cukrowej jest mrozoodporny. Róża będzie rosła nawet na bardzo słabych ziemiach np. piaskach, dlatego dość często spotykana jest na naszych nadbałtyckich wydmach.
Krzew jest ozdobny, wiosną obsypuje się małymi, pomarszczonymi listkami, w kwietniu, maju zaczyna kwitnąć. W zależności od odmiany kwiaty ma pełne lub pojedyncze.

Niezwykłe płatki róży

To płatki kwiatów róży pomarszczonej stanowią o niezwykłości tej rośliny. Miłośnicy nalewek robią na nich domowe przysmaki z procentami, a gospodynie konfitury, dodawane np. do pączków.

Przepis na konfitury z płatków róży

Żeby przygotować konfitury z płatków róży, należy wziąć:

  • 10 dkg oczyszczonych płatków róży (zebranych w suchy dzień, pozbawionych białych wnętrz, oczyszczonych z robaków), 
  • 15 dkg cukru, 
  • sok z cytryny.

Płatki należy utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny, aż puszczą sok. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. Dodawać można je do ciast.

Równie atrakcyjne i przede wszystki zdrowe są owoce róży pomarzszczonej. Napar z nich pomaga przy przeziębieniu czy chorobach układu pokarmowego. Jest doskonałym środkiem podnoszącym odporność organizmu.

Autor: Anita Koszałkowska
0komentarzy