Rambutan (jagodzian rambutan) – co to za owoc? Smak, właściwości i cena rambutanu

Rambutan to owoc, który ma nie tylko oryginalnie brzmiącą nazwę, ale i oryginalny wygląd. To jeden z najbardziej włochatych owoców świata. Przedstawiamy jagodzian rambutan.
  • Rambutan – owoc

    GoPlaces (Pixabay.com)
  • Rambutan

    Rambutan przyciąga uwagę swoim wyglądem. Warto docenić go za jego smak.

    Edward Phillips (123RF)
  • Owoce rambutanu

    Rambutan owocuje nawet dwa razy w roku. To spore drzewo, które rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie.

    6437364 (Pixabay.com)
  • Owoce rambutanu

    Perłowobiały miąższ skrywa pestkę, która nie jest jadalna na surowo.

    BabaMu (Pixabay.com)

Rambutan to owoc, który na pierwszy rzut oka wygląda, jakby ktoś klejem posmarował maliny, a potem obtoczył je w zielonkawych kolcach. – W warunkach naturalnych, czyli m.in. w Malezji i Chinach te oryginalnie wyglądające owoce wydaje drzewo, które niekiedy dorasta do ponad 25 metrów – informuje Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Po malajsku „rambutan" oznacza właśnie „owłosiony". Drzewo owocuje przeważnie dwa razy do roku, w czerwcu oraz w grudniu.

Rambutan w Polsce

W Polsce jagodzian rambutan jest dostępny w sprzedaży jedynie w wybranych sklepach. Ogrodnik dodaje: – Niektórzy próbują uprawiać rambutan w naszych warunkach, choćby w domu. Roślina ta lubi dużą wilgotność oraz wymaga sporo słońca i wysokiej temperatury, odpowiada jej klimat tropikalny. O podlewanie możemy zadbać, natomiast w naszych mieszkaniach powietrze jest najczęściej zbyt suche. Trudno też byłoby zapewnić tej egzotycznej roślinie odpowiednią temperaturę: rambutan najlepiej rośnie i rozwija się, gdy temperatura wynosi od około 22 do 24 stopni Celsjusza.

Poznaj teżKarambola – co to za owoc 

Są jednak tacy, którzy podejmują się zadania i uprawiają tę roślinę na parapecie, którego okna wystawione są na wschód albo południe. Drzewko, które urośnie nam w domu będzie jednak niewielkie i nie ma raczej co liczyć na pojawienie się na nim owoców.

Rambutan – co to za owoc, jaki ma smak

Owoc rambutanu to wspomniana włochata kulka. – Ma około 3–5 centymetrów średnicy, jest trochę większa od orzecha włoskiego. Niektórzy jej wygląd kojarzą z liczi, a inni z dereniem kousa. Tyle, że ani liczi, ani dereń, nie mają takich włosków – kontynuuje ogrodnik. – Rambutan smakuje natomiast jak śliwka lub winogrono. Można w nim wyczuć zarówno słodką, jak i kwaskowatą nutę.

– Skórka tego egzotycznego owocu jest przeważnie czerwona, ewentualnie ciemnoróżowa, zdarza się też żółta. W dojrzałych owocach włoski są takiego samego koloru, jak skórka rambutanu, chociaż nie stanowi to reguły. Kępki włosków wyrastające ze skórki niekiedy zakończone są kolcami. – To z tego choćby względu zaleca się przed zjedzeniem rambutanu obrać go ze skórki – dopowiada Mikietyński. – W środku owoc rambutanu ma biały, niemal perłowy miąższ, soczysty niczym miąższ arbuza. Pestki są jadalne, ale nie bezpośrednio, więc przed spożyciem zaleca się je uprażyć lub podsmażyć. Minus jest taki, że pestka czasem trudno oddziela się od miąższu.

Polecamy też: Liczi czyli chińską śliwkę - jakie ma właściwości i jak ją jeść


Owoce rambutanu
Dojrzałe owoce rambutanu są zazwyczaj czerwone, ale niektóre jego odmiany dają owoce o żółtej lub pomarańczowej skórce. Owoce te nie różnią się jednak smakiem. Fot. Pixabay.com

Owoc ten, jak prawie każde inne, można przechowywać w pomieszczeniu, w temperaturze pokojowej albo w lodówce.

Właściwości i wartości odżywcze rambutanu

W 100 gramach rambutanu znajduje się prawie 80 g wody. Ten owoc to jednak istna bomba witaminowa. Ma duże pokłady witaminy C (kwas askorbinowy), która przede wszystkim wzmacnia naszą odporność, lecz również opóźnia proces starzenia się, do tego wspomaga pracę serca i działa antynowotworowo.
– Rambutan to istna kopalnia potasu – podkreśla dalej ogrodnik. – Ten natomiast reguluje poziom wody w organizmie, dba o prawidłowe ciśnienie krwi, wspomaga pracę serca oraz jelit.

Przeczytaj teżWłaściwości, wartości odżywcze i witaminy zawarte w limetce (limonce)

W jagodzianie rambutanie kryje się też dużo wapnia (odpowiedzialnego m.in. za zdrowe kości i zęby oraz za prawidłową krzepliwość krwi), sodu (wpływającego korzystnie na pracę układu nerwowego i mięśniowego, w tym serca) oraz fosforu (jemu też zawdzięczamy zdrowe zęby, mocne kości).

Zastosowanie rambutanu

Jeden owoc rambutanu waży około 15 g. W 100 gramach rambutanu z kolei znajduje się niespełna 70 kalorii. Dla porównania: jabłko (też w 100 g) ma 52 kcal, a banan (100 g) – 88. Kto zatem zamierza przejść na dietę odchudzającą, niech nie zajada się rambutanem. Rambutan najczęściej jest jadany na surowo. Nadaje się ponadto jako dodatek do dżemów i konfitur, deserów, wina, nawet do mięs i sosów. W kosmetykach włochaty owoc także niekiedy pojawia się w składzie, choćby w balsamach do ciała. 

Zobacz takżeOwoce i warzywa, które pomogą schudnąć 

Cena rambutanu

W niewielu punktach można kupić ten świeży owoc. Sklepy oferują go zwykle już w przetworzonej postaci. Przykładowo: 560-gramowa puszka rambutanu w syropie (zawartość owoców wynosi 40 procent) kosztuje około 11 złotych. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy