Poziomki to bomba witaminowa. Poznaj właściwości poziomki

Poziomki, mimo że słodkie, są niskokaloryczne. W 100 gramach zawierają jedynie 41 kcal. Nie tylko z tego względu letni sezon należy do poziomek. Na początku wakacji poziomki smakują najlepiej.
  • Poziomka

    Najpyszniejsze są dopiero co zerwane, umyte poziomki.

    Pavlo Fox (Pixabay.com)

Poziomka jest prawie taka stara, jak świat. Bogini Pomona, według mitologii rzymskiej, była patronką sadów, ogrodów, drzew i krzewów owocowych. I to ona odkryła poziomkę. Już zielarze żyjący w Średniowieczu zauważyli lecznicze właściwości poziomki. Do teraz są one znane i wykorzystywane.

Polecamy PORADNIK: Jak uprawiać poziomki w ogrodzie

Sezon na poziomki czas zacząć

Poziomka zaczyna owocować od połowy czerwca, zazwyczaj przez miesiąc, chociaż czasem jeszcze we wrześniu można ją spotkać w lesie. Chociaż taka mała, jest bombą witaminową. Zawiera fosfor, potas, żelazo, wapń, a także witaminę A, B6 oraz C. Te związki są łatwo przyswajane przez organizm człowieka. Poziomka pomaga uodpornić organizm na przeziębienie, grypę i inne infekcje wirusowe. Stosowana jest także jako składnik okładów. Poziomkowa płukanka zmniejsza ból gardła i eliminuje zapalenie dziąseł. Likwiduje stany zapalne skóry. Usprawnia pracę układu krwionośnego, dlatego też jest zalecana osobom cierpiącym na nadciśnienie, miażdżycę i zły przepływ krwi.

Poziomka na wagę diety

Jedzenie poziomek zaleca się również tym, którzy mają problemy z przemianą materii. Poziomka jest bowiem niskokaloryczna. 100 gramów świeżych owoców to 41 kcal. Dietetycy często je stosują przy układaniu diety. Trzeba jednak uważać, bo owoce działają przeczyszczająco. Poziomka ma także właściwości moczopędne, więc pomaga ludziom mającym problemy z układem moczowym. W kosmetyce działanie poziomki także jest znane. Używa się jej m.in. do produkcji kremów i maseczek (działają ściągająco, rozjaśniają piegi), a nawet past do zębów, ponieważ poziomka, zawierająca kwas salicylowy, rozpuszcza kamień nazębny i osad.

Przeczytaj też: Owoce jagodowe na działce 

Poziomka czerwona najpopularniejsza

Wieki temu, choćby w ogrodach angielskich arystokratów z XVI wieku, uprawiana była poziomka biała, zielona i czerwona. Teraz ta ostatnia jest najpopularniejsza. Poziomki dziko rosnące, np. w lesie czy na polanie, mają z reguły lepsze właściwości niż te hodowane w przydomowych ogrodach lub na działkach. Dopiero co zerwane poziomki najlepiej jest zjeść od razu po umyciu, a najpóźniej w ciągu 6 godzin, bo to wyjątkowo nietrwałe owoce – mają bardzo delikatne tkanki, które łatwo ulegają zniszczeniu. W lodówce można poziomki natomiast przechowywać maksymalnie 12 godzin, a w zamrażalniku – rok.

Dowiedz sięJak przechowywać i mrozić owoce 

Sok z poziomek

Taki sok przyda się i latem, i zimą. Łatwo go przygotować. Kilogram dojrzałych, umytych poziomek trzeba wsypać do garnka i dodać 5 łyżek stołowych cukru. Gotować na małym ogniu około 10 minut i mieszać, aż puści sok i zrobi się jednakowa konsystencja. Gdy ostygnie, przecedzić sok przez sitko i wlać do małych, wcześniej wyparzonych słoiczków. Postawić na godzinę do góry dnem.

Ciekawostki o poziomce

Truskawka pochodzi od poziomki. Król Francji, Ludwik XIV, zajadał się poziomkami. Poprosił swojego botanika, aby ten wyhodował większe owoce. Botanik posłuchał i skrzyżował dwie odmiany poziomek - chilijskie oraz wirginijskie. W ten sposób powstały truskawki, nawet 8 razy większe od poziomki.

Zobacz przepisy: Przepisy na truskawkowe smakołyki 

Nasze babcie i prababcie wierzyły, że małe poziomki potrafią wypędzić tasiemca i inne pasożyty z organizmu człowieka. Mawiały, że jak chory zje od razu przynajmniej 2 kilogramy tych owoców z sokiem z cebuli i posiekanym czosnkiem, to nazajutrz będzie zdrów. W krwotokach z nosa poziomka też miała być pomocna. Babcie twierdziły, że należy wsunąć korzeń poziomki na chwilę do nosa i krew przestanie lecieć. 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy