Pikowanie pomidorów - jak i kiedy to robić (WIDEO)

Tagi:
Pikowanie pomidorów przeprowadza się mniej więcej 2-3 tygodnie po sianiu. Zobacz, jak należy pikować pomidory.
  • Pikowanie pomidorów

    AlchemillaMollis (Pixabay.com)

Pikowanie pomidorów przeprowadzamy, gdy młode rośliny mają trzy tygodnie. Sadzonki muszą mieć po cztery liście, przy czym dwa najniżej położone to liścienie, które odpadną po pewnym czasie.

Warto przeczytać: Jakie właściwości mają pomidory

Po co pikujemy pomidory?

Zabieg ten robimy, by zapewnić pomidorom więcej miejsca. System korzeniowy roślin lepiej się rozwinie, bo zostanie zasilony większą ilością składników mineralnych. Pikowanie to również moment, kiedy selekcjonujemy silniejsze i ładniejsze sadzonki. Powinniśmy pozbyć się małych, słabo rosnących i uszkodzonych sadzonek. 

Jak pikować pomidory

Do pikowania warto użyć doniczek celulozowo-torfowych, które rozkładają się w gruncie. Napełniamy je podłożem do pikowania, które ma drobną strukturę i doskonale utrzymuje wilgoć. Kwasowość takiego podłoża zawiera się pomiędzy pH 5,5–6,5. W mieszance mamy też porcję składników odżywczych na start rośliny. Pomidory sadzimy głębiej, niż rosły w poprzedniej doniczce, mniej więcej 2 cm poniżej liści. Trzymamy je w temperaturze 18–26 stopni Celsjusza i stałej wilgotności. Pomidory sadzimy do gruntu w drugiej połowie maja, gdy nie grozi im "zimna Zośka" i "zimni ogrodnicy".


Źródło: Agencja TVN/x-news

Przeczytaj poradnik: Jak uprawiać pomidory i ogórki w szklarni 

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy

Polecamy