Ognik szkarłatny, rokitnik i jarzębina w ogrodzie. Czym się charakteryzują ich owoce i jak je jeść

Owoce ognika szkarłatnego, ognika i jarzębiny są do siebie podobne. Jednak rośliny te mają cechy charakterystyczne. Wyjaśniamy, co cennego zawierają ognik szkarłatny, rokitnik oraz – najpopularniejsza z tej trójki – jarzębina.
  • Ognik szkarłatny

    Ognik szkarłatny z czerwonymi owocami przypomina jarzębinę, ale ta druga jest u nas bardziej znana, jest symbolem jesieni.

    Jarosław Mikietyński
  • Liście i owoce rokitnika

    Owoce rokitnika zawierają ponad 190 aktywnych biologicznie składników (m.in: antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (takie taj: potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń, krzem) i witaminy (A, C, D, E, K, P i te z grupy B) oraz prowitaminy.

    AKuptsova (Pixabay.com)
  • Owoce rokitnika są pomarańczowe

    Pod względem zawartości witaminy C, rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży. Co ciekawe, witamina C zawarta w rokitniku nie ulega rozkładowi podczas gotowania.

    Markus Spiske (Pixabay.com)
  • Jarzębina

    Czerwonych korali jarzębiny nikomu nie trzeba przedstawiać.

    Arcaion (Pixabay.com)

Owoce ognika szkarłatne, rokitnika i jarzębiny są podobne na tyle, że amator może je pomylić. Piszemy, czym każda z tych roślin się charakteryzuje i co ma w sobie wartościowego, a na co należy uważać.

Ognik szkarłatny

Ognik szkarłatny to krzew, który wiosną kwitnie na biało, potem zawiązują się na nim owoce. Najpierw są one zielone, a gdy nadchodzi jesień, stają się czerwone, czasem pomarańczowe. Z daleka czerwone owoce ognika szkarłatnego przypominają owoce jarzębiny. Owoce ognika nawet w grudniu zdobią tę roślinę. – Na surowo są lekko trujące, więc lepiej z nimi uważać – podkreśla Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

Warto przeczytać: Jak uprawiać rokitnik

Polecane są przez niektórych i tak na przetwory, np. konfitury i dżemy z ognika, lecz owoce te nie mają wyrazistego smaku. Są mączne, mdłe. Dlatego ognik jest doceniany przede wszystkim jako roślina dekoracyjna. Ale doceniają go ptaki, które chętnie częstują się owocami ognika szkarłatnego, szczególnie zimą.

Rokitnik

Rokitnik jest krzewem, ewentualnie małym drzewem. Kwitnie wiosną, a jego owoce dojrzewają we wrześniu i są pomarańczowe. Rokitnik występuje również pod nazwą ananas rosyjski. Ma to swoje uzasadnienie. – Owoce rokitnika są jadalne, kwaśne, o jakby ananasowym aromacie – tłumaczy Mikietyński. – Na świeżo nie nadają się do spożycia, natomiast wykazują duże wartości przetwórcze i lecznicze. Z owoców rokitnika robi się m.in. dżemy, soki, nawet galaretki. Można je także dodawać do innych potraw.

Miąższ owoców rokitnika zawiera witaminę C, podnoszącą odporność. Ma też w swoim składzie odmładzający karoten i witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W rokitniku jest także kwas foliowy, odpowiadający za prawidłowy rozwój organizmu już nawet w łonie matki. Są w nim również antyoksydanty, dzięki którym proces starzenia postępuje wolniej. Potas, mangan, bor, wapń, żelazo i fosfor ukrywają się w tej roślinie.

Jest też mniej znana rola rokitnika. – W starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie – kontynuuje ogrodnik. – Robiono to po to, by zwierzęta miały ładniejszą, bardziej błyszczącą sierść.

Rokitnik ma też inne właściwości zdrowotne. Między innymi wspomaga pozbycie się tzw. złego cholesterolu. Obniża ciśnienie krwi, więc jest zalecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem. Na zgagę czy wrzody rokitnik też powinien pomóc. Włączenie rokitnika do diety zaleca się też niekiedy osobom chorującym na reumatoidalne zapalenie stawów, ponieważ pomaga on zwalczyć stany zapalne organizmu. Jeżeli natomiast ktoś ma rany na skórze, odparzenia lub odmrożenia, które długo nie chcą się zagoić, warto zastosować okłady z olejem z rokitnika.

Jarzębina (jarząb pospolity)

Ponoć Bóg stworzył jarzębinę, aby ozdabiała świat. To drzewo albo krzew kwitnie wiosną, ale właśnie jesienią wygląda dostojnie, gdy przyozdobione jest czerwonymi koralami. Jarzębina kojarzy się właśnie z tymi czerwonymi koralami, czyli owocami, nawlekanymi na nitkę – w ten sposób dzieci robią jesienią korale z jarzębiny. Jej owoce są nieco większe od czerwonych owoców ognika, ale posiadają jednakowy, soczyście czerwony kolor.

Przeczytaj równieżJarzębina i jej właściwości 

Owoce jarzębiny są jadalne. Jarzębina zawiera sporo witaminy C, wzmacniającej odporność organizmu. Ma też witaminy z grupy B, witaminę K i PP. W owocach znajduje się m.in. magnez, potas i sód oraz kwasy organiczne. Kto ma problemy z nerkami albo chorą wątrobę, mógłby jeść przetworzone owoce jarzębiny. Nie powinno się jeść jarzębiny na surowo, bo świeże owoce mogą stanowić przyczynę rewolucji żołądkowych i prowadzić nawet do podtrucia. Należy sięgnąć po wspomniane przetwory z jarzębiny (choćby dżem) bądź suszone zmielone albo sproszkowane owoce. Dieta z owocami jarzębiny ma ponadto korzystny wpływ na pracę serca. Wspomaga pracę jelit i reguluje przemianę materii. Na zaburzenia trawienia, na zaparcia i wzdęcia, tak samo pomaga. Kto ma kłopot z pęcherzem, też powinien pamiętać o dobrodziejstwach płynących z owoców jarzębiny. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy