Ogławianie pomidorów i papryki

Ogławianie, to zabieg pozwalający roślinie w pełni rozwinąć wykształcone już owoce, nie marnując jej sił na ciągły przyrost. Najczęściej ogławiamy pomidory, paprykę, dyniowate i bakłażany.
  • Ogławianie papryki

    Jeśli krzak nie był przycinany prawidłowo, to jest na nim zbyt wiele liści i dojrzewająca papryka jest bardzo stłoczona, a krzaczki niskie. Wierzchołek ucinamy powyżej ostatniego owocu, który osiągnął wielkość co najmniej orzecha włoskiego.

    (jmt)
  • Ogławianie papryki

    Jeśli na krzewie nie ma zbyt dużo masy zielonej, ogławianie można sprowadzić do usunięcia kwiatów i małych zawiązków owocowych.

    (jmt)
  • Ogławianie pomidorów

    Wierzchołek wzrostu obcinamy na 2-3 liście powyżej ostatniego w pełni rozwiniętego kwiatostanu lub grona owoców.

    (jmt)

Kiedy nadchodzą jesienne chłody, dnie są coraz krótsze, a roślinom zaczyna doskwierać brak ciepła i światła, maleją szanse na to, że zdążą dojrzeć wszystkie wykształcone na krzaczkach owoce. Dlatego zawczasu krzewy należy ogłowić, czyli uszczknąć im wierzchołki wzrostu. Dzięki temu nie będą więcej przyrastały, zawiązywały nowych pąków, mnożyły liści, a wszystkie siły witalne skupią się na procesie dojrzewania wykształconych już owoców i pozostawionych pąków kwiatowych.

Ogławianie prowadzimy na około dwa miesiące przed przewidywanym końcem uprawy:

  • w chłodniejszych rejonach Polski rośliny uprawiane w gruncie należy pozbawić wierzchołków wzrostu już w drugiej połowie sierpnia,
  • w cieplejszych do połowy września, a w uprawie tunelowej i szklarniowej termin ten przesuwa się na koniec września, a czasem nawet na październik. Ten najpóźniejszy czas dotyczy szklarni ogrzewanych.

Obowiązuje tu jedna zasada – zawsze pozostawiamy liście ponad owocami, czy wykształconymi kwiatostanami. Muszą one wykarmić znajdujące się poniżej owoce i kwiaty. Bez nich – pomidorki będą maleńkie i blade, a papryka – szkoda słów. Dlatego wierzchołki odcina się od jednego do trzech liści powyżej najwyższego wykształconego kwiatostanu bądź owocu.

Dorodne pomidory

Zakwitnięcie od zbioru dojrzałych owoców dzieli w zależności od odmiany i warunków uprawy od 45 do 60 dni. Ogławianie należy zatem przeprowadzić na półtora do dwóch miesięcy przed ostatnimi zbiorami, które w naszym klimacie przypadają na ogół na połowę października w uprawie w gruncie. Zabiegowi temu poddajemy wyłącznie rośliny odmian wysokich (np. Malinowy Ożarowski, Złoty Ożarowski,Gigant, Malinowy Olbrzym), które rosłyby bez opamiętania i dokońca sezonu. Odmiany karłowe, czyli tzw. samokończące jak np.Lima niska, Rumba, Atol, Fuga, Kmicic, Harnaś, Jontek, Juhas, czySabała zabiegu nie potrzebują.

Wierzchołek wzrostu pędu uszczykujemy lub obcinamy sekatorem nad dwoma, lub trzema liśćmi powyżej ostatniego grona o w pełni rozwiniętych kwiatach. Jeśli roślina jest prowadzona na dwa albo trzy pędy, wierzchołek wzrostu obrywamy każdej z nich.

Wcześniej można zacząć ograniczać liczbę liści na roślinie, obrywając te, które znajdują się poniżej najniższego grona owoców. Po oberwaniu pomidorów z najniższego grona, które na ogół dojrzewają najwcześniej, możemy zerwać liście znajdujące się ponad nim, a poniżej kolejnego, pamiętając, że liście znajdujące się bezpośrednio nad gronem, odżywiają znajdujące się w nim owoce. W ten sposób roślina szybciej i bardziej efektywnie wykarmi owoce, nie musząc zasilać liści.

Okazała papryka

Chcąc przyspieszyć dojrzewanie owoców papryki, tak by zerwać je o czasie i w pełni dojrzałe, pozbawiamy je balastu nadprogramowych liści i pąków kwiatowych na 6–7 tygodni przed planowanym zakończeniem uprawy. Nie pozostawiamy rozwiniętych kwiatów, bo szanse na wykształcenie i osiągnięcie dojrzałości owocu są znikome. Znajdujemy najwyżej na pędzie umiejscowiony zawiązek owocu – maleńką papryczkę wielkości orzecha włoskiego i obcinamy wierzchołek na wysokości jednego liścia ponad nim.

Można też ogławianie wykonać w inny sposób: poobrywać zbędne już kwiaty i zawiązki, co jest wykonalne przy kilku krzaczkach, a robi się niemożliwe przy większej uprawie. Zabieg jest tym bardziej potrzebny, jeśli krzaczki wcześniej nie były regularnie przycinane i pozbawiane zbędnych liści poniżej owoców i wewnątrz rośliny. Nie jest jeszcze za późno na „prześwietlenie rośliny", które korzystnie wpłynie na jakość owoców. 

Autor: Joanna Turakiewicz
0komentarzy