Nieszpułka zwyczajna (Mespilus germanica) pojawia się w niektórych sklepach, na dziale „owoce". U nas jej owoce są jeszcze niezbyt znane, ale powoli zyskują na popularności. I prawidłowo, bo owoce nieszpułki kryją w sobie wiele dobrego.
Nieszpułka z Kaukazu
– Nieszpułka to mniejsze drzewo albo większy krzew, który osiąga maksymalnie około 8 metrów wysokości – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Roślina ta pochodzi z Kaukazu oraz południowo-wschodniej Europy. Spotykana jest teakże w naturalnym środowisku w Azji Mniejszej i Środkowej. Jakieś 3 tysiące lat temu uprawiano ją również na terenach dzisiejszego Iranu.
Polecamy poradnik: Morele z własnego ogrodu – jakie odmiany uprawiać w Polsce
Najpierw wiosną pokazują się białe kwiaty nieszpułki, a potem owoce, które są jadalne. Mają kwaskowaty smak. – W lipcu owoce z daleka wyglądają niczym małe jabłuszka, czasem nawet mają rumieńce, jak jabłka, ale są mniejsze od jabłek – opisuje Mikietyński. – Owoce pojawiają się w pierwszej połowie lata, ale dopiero jesienią będą gotowe do spożycia. Tak długo bowiem dojrzewają. Nie od razu po zerwaniu owoce nieszpułki nadają się do zjedzenia. Trzeba odczekać przynajmniej 2 tygodnie, a najlepiej prawie miesiąc, bo wcześniej są twarde i kwaśne. Powinny leżeć na tacy w ciemnym miejscu, przykładowo w piwnicy. Dopiero wtedy staną się dobre. Jeszcze w grudniu można się nimi zajadać.
Owoce nieszpułki długo utrzymują się na drzewach. Jeszcze w połowie listopada można je zbierać.
Uprawa nieszpułki zwyczajnej w Polsce
Na nieszpułkę mogą sobie pozwolić nawet ogrodnicy-amatorzy. – To drzewo lub krzew, który nie ma większych wymagań – kontynuuje nasz ekspert. – Jest całkowicie mrozoodporną rośliną. Nie zagrażają jej choroby i szkodniki. Najbardziej sprzyjają jej zaciszne miejsca, osłonięte od wiatrów. Największe owoce wyda roślina rosnąca na lekko wilgotnym i dobrze nasłonecznionym stanowisku.
Nieszpułka bywa uprawiana ze względu na swoje walory estetyczne. Z reguły jednak kto uprawia nieszpułkę, robi to dlatego, aby mieć z niej owoce. Bywa, że z jednego niewielkiego przecież drzewa lub większego krzewu uzyskuje się około 30 kilogramów owoców. – Należy je spożywać na surowo (bez skórki), bo po obróbce termicznej tracą swoje właściwości – podkreśla Mikietyński.
Co kryje w sobie nieszpułka
Owoce nieszpułki są swoistą bombą witaminową. – Zawierają spore pokłady witaminy C, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a przede wszystkim wspomagającej nasz układ odpornościowy – zaznacza ogrodnik. – W nieszpułce znajdują się ponadto przeciwutleniacze, m.in. opóźniające procesy starzenia i zapobiegające chorobom, choćby nadciśnieniu. Wspomagają także leczenie nowotworów. Nieszpułka zawiera sporo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Owoce nieszpułki mają w sobie wapń, dzięki któremu nasze kości i zęby są mocne i zdrowe.
Polecamy przepis: Dżem z pigwy. Znakomity do herbaty, pieczywa, serów i ciast
Owoce nieszpułki dobre w kuchni
Nieszpułka nadaje się również na konfiturę, dżem, kompot, nadzienie do ciast albo do pieczeni lub dodatek do deserów czy koktajli. Jeżeli na drzewie zostaną owoce, chętnie poczęstują się nimi ptaki.
Ceny nieszpułki
Sadzonka nieszpułki kosztuje od 20 złotych, chociaż są i takie po około 50 złotych. Za półkilogramowe opakowanie owoców nieszpułki trzeba zapłacić mniej więcej tyle samo.