Naturalne nawozy: dlaczego warto je stosować

Nawozy naturalne pochodzą od zwierząt gospodarskich. To obornik, gnojówka, gnojowica i guano. W rolnictwie stosowano je od zawsze. Nawozy sztuczne mają znacznie krótszą historię.
  • Nawożenie roślin

    Ta młoda śliwa została posadzona w piaszczystej ziemi i słabo rośnie. Być może wzmocni się dzięki dawce obornika.

    Grażyna Zwolińska

Zaletą naturalnych nawozów jest to, że zawierają kompletny zestaw pierwiastków potrzebnych roślinom i mają długotrwale działanie. Są też źródłem próchnicy, polepszają więc jakość gleby. 

Obornik to prawdziwy skarb działkowca

Najlepszą porą na jego zastosowanie jest jesień. Zaraz po przywiezieniu należy go rozrzucić i przekopać, żeby uniknąć strat składników pokarmowych, głównie azotu. Wcześniej dobrze jest wiedzieć, jaki obornik kupiliśmy: świeży, czy przefermentowany. Świeży jest dość jasny i niezbyt pięknie pachnie. Przefermentowany jest ciemny i bez uciążliwego zapachu.

Jeśli chcemy użyć jesienią świeżego obornika, nie należy go przekopywać tak, by dostał się w głębsze warstwy. Wystarczy go tylko zmieszać z wierzchnią warstwą gleby. Dzięki dostępowi tlenu, do wiosny powinien zdążyć całkiem przefermentować. Znacznie bezpieczniej jest jednak zastosować obornik przefermentowany. Może on znaleźć się 15-20 cm pod powierzchnią ziemi

Przeczytaj też: Nawozy dla prawidłowego rozwoju i wzrostu roślin 

Wystarczy zasilić nim ziemię co dwa-trzy lata

Ten cenny nawóz naturalny, poza substancją organiczną, z której powstaje próchnica, dostarcza też roślinom niezbędnych do ich wzrostu makro- i mikroelementów. Odkwasza również glebę i obfituje w drobnoustroje, rozkładające związki organiczne na składniki dostępne dla roślin. Jest źródłem wolno działającego azotu.

Obornik należy stosować w ilości co najmniej 300 kg na 100 m. kw. działki co dwa-trzy lata. Dawka ta dostarcza glebie wystarczającą ilość suchej masy organicznej i składników pokarmowych. Pamiętajmy, że obornik na glebach ciężkich rozkłada się wolniej, na lżejszych - szybciej.

Bydlęcy obornik podobno najlepszy

Za najlepszy uchodzi obornik bydlęcy. Zawiera w odpowiednich proporcjach wszystkie niezbędne dla roślin składniki. A więc azot, fosfor, potas, wapń i różne mikroelementy. Jest uniwersalny i nadaje się na każdą glebę.

Dowiedz się: Jak skutecznie zwalczać mszyce 

Obornik świński nie powinien być stosowany na glebach ciężkich, gliniastych. Zaś koński, króliczy, kozi, owczy na ziemiach lekkich.

Jeśli jesienią nie mamy obornika w takiej ilości, żeby nawieźć nim całą działkę, dajmy go w pierwszej kolejności tam, gdzie wiosną posadzimy wczesne warzywa, takie jak kapusty i kalafiory. Pod warzywa późniejsze, a więc ogórki, pomidory, późną kapustę możemy dać ten nawóz także wiosną.

Co można wykorzystać jako naturalny nawóz - film


Źródło: TVN Meteo/x-news 

Co i kiedy sadzić po nawiezieniu ziemi obornikiem

  • W pierwszym roku po oborniku sadzimy kapustę, kalafiory, ogórki, pomidory, selery, cebulę. Nie należy uprawiać marchwi i buraków.
  • W drugim roku – pietruszkę, marchew, buraki, bób, fasolę, groch.
  • W trzecim roku – marchew, buraki, fasolę, groch, bób.
  • W czwartym roku – fasola, groch i bób.

Inne nawozy naturalne

W ogródkach działkowych pozostałe nawozy naturalne nie są raczej stosowane. Gnojowica, czyli nawóz pochodzący z bezściółkowego chowu zwierząt gospodarskich, używana jest w dużych gospodarstwach rolnych.

Nawozem naturalnym potocznie nazywa się też kompost. Jest to jednak nawóz organiczny wytwarzany z odpadków roślinnych. Kompostownik ma na działce chyba każdy działkowiec. Nawóz ten wzbogaca glebę w próchnicę i poprawia wzrost roślin.

RadzimyJak chronić rośliny bez użycia chemii 

Autor: Grażyna Zwolińska
1komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Nawozy naturalne sa bardzo skuteczne: Polecam także doczytać o nich wpisie: http://teamrol.pl/naturalne-nawozy/
Jacek Nawozek, 11.03.2016, 19:55

Polecamy