Maliny czerwone, żółte i czarne. Jak przycinać pędy malin. Poradnik

Jeśli kupiliśmy malinowe sadzonki lub posadziliśmy sprezentowane przez kogoś malinowe odrosty, musimy przede wszystkim wiedzieć, jaka odmiana trafiła do naszego ogrodu. Zobacz, jak przycinać pędy malin, by cieszyć się smacznymi owocami.
  • Maliny czerwone

    Najpopularniejsze w naszych ogrodach są odmiany malin o czerwonych owocach. Ich uprawa nie jest bardzo trudna.

    elenaiks (Pixabay.com)
  • Maliny żółte

    Malina Poranna Rosa to polska odmiana, która powstała ze skrzyżowania Polany i gatunków z rodziny Rubus occdentalis i Rubus correaris. Osoby, które jadły owoce Porannej Rosy mówią, że to najsłodsza jesienna odmiana malin.

    sylwka112 (morguefile.com)
  • Maliny czarne

    Malina czarna Bristol jest łatwa w uprawie. Ponadto ma bardzo dekoracyjne i niezwykle smaczne, soczyste owoce w oryginalnym kolorze.

    clconroy (morguefile.com)

Nie tyle chodzi o nazwę rośliny, ile o to, czy są to maliny owocujące na pędach jednorocznych czy dwuletnich. Bo inaczej może się zdarzyć, że tnąc pędy malin jesienią, pozbawimy się owoców w przyszłym roku.

Tradycyjna malina czerwona – owocuje na pędach dwuletnich

Jesienią należy więc wyciąć tylko te pędy, na których były owoce. Zostawiamy jednak pędy, które wyrosły w tym roku. To z nich w przyszłym roku będziemy zrywać pyszne czerwone maliny.

Warto wiedzieć: Jak sadzić, uprawiać i właściwie nawozić maliny 

Wśród znanych odmian malin wciąż popularne są Beskid i Nawojka. Beskid jest bardzo plenny, ma silne, długie pędy i duże wydłużone czerwone owoce z połyskiem. Jest to odmiana późna, a owoce dojrzewają długo. Chyba jednak smaczniejsza jest, również plenna, Nawojka o wydłużonych, czerwonych, omszałych owocach.

Maliny owocujące na jednorocznych pędach należy ściąć przy ziemi

Klasyczną odmianą malin owocujących na pędach jednorocznych jest Polana. Jej owoce dojrzewają już w lipcu i kolejne można zbierać aż do przymrozków. Maliny te nie wymagają podpór. Można je nawet uprawiać w pojemnikach. Dobrze robi im dwukrotne nawożenie – najlepiej wykonane w maju i czerwcu.

Późną jesienią pędy tego typu malin ścinamy tuż nad ziemią (przy dojrzałych krzakach nieco wyżej). Jeśli chcemy mieć maliny jeszcze wcześniej, powinniśmy posadzić  malinę Polkę. Ma ona duże smaczne owoce, dojrzewające 10 dni przed pierwszymi owocami Polany.

Malina żółta – Poranna Rosa coraz popularniejsza

Warto też posadzić Poranną Rosę ze względu na żółte lub lekko pomarańczowe duże kuliste owoce. Odmiana ta owocuje dwa razy w sezonie. W lipcu owoce pojawiają się na pędach, które wyrosły w poprzednim roku. Jesienią, już w mniejszej ilości, na pędach tegorocznych. Przymierzając się do cięcia, trzeba brać tę właściwość Porannej Rosy pod uwagę.

Zobacz również: Jeżyna bezkolcowa - uprawa w przydomowym ogrodzie

Pędy dające owoce w lipcu najlepiej wyciąć zaraz po tym, jak zakończą owocowanie. Wtedy nowe szybciej się rozwiną i zaowocują. Tych drugich, wydających maliny jesienią, absolutnie wycinać nie wolno. Jeśli to zrobimy, w przyszłym roku nie będziemy mieć w lipcu owoców.

Żółte maliny charakteryzują się małą podatnością na gnicie owoców i zamieranie pędów. Ich podwinięte liście to nie choroba, lecz cecha charakterystyczna tego gatunku.

Malinę czarną wielu myli z jeżyną

Czarna malina Bristol ma silnie rosnące pędy, dochodzące nawet do 4 metów. Wymaga więc podpór lub prowadzenia przy płocie. Malina ta, w odróżnieniu od swoich czerwonych kuzynek, nie wytwarza odrostów korzeniowych. Owocuje w lipcu na pędach dwuletnich. Zbiór trwa około dwóch tygodni. Czarne, kuliste, pokryte silnym nalotem owoce, łatwo odchodzą od dna kwiatowego. Są smaczne, nadają się też do przetwarzania.

Po zakończeniu zbioru dwuletnie pędy należy koniecznie wyciąć i zniszczyć. Pozostawić tylko młode, które zaowocują w przyszłym roku. Czarna malina jest odporna na mróz. Wymaga słonecznego miejsca.

Maliny trzeba podlewać

Wszystkie odmiany malin źle znoszą suszę. Ich korzenie znajdują się dość płytko, dlatego należy je nawadniać, bo szybko tracą wodę. Młode krzaczki malin najlepiej sadzić w drugiej połowie października. Lubią luźne, żyzne gleby, o lekko kwaśnym odczynie.

Usuwanie pędów ogranicza choroby malin

Do najczęstszych i najgroźniejszych chorób malin należą zamieranie pędów i szara pleśń. Czynnikiem chorobotwórczym są grzyby, które w przypadku zamierania pędów porażają liście i łodygi. U nasady ogonków liściowych i pąków powstają fioletowe, a następnie brunatniejące plamy. Kora dookoła plam pęka, łuszczy się i odpada. Porażone pędy mogą zamierać już jesienią lub wiosną następnego roku.

Dowiedz się: Jak dzięki malinie uporasz się z przeziębieniem

Zwalczanie tej choroby polega na usuwaniu starych dwuletnich pędów zaraz po zbiorze owoców. Jeśli rośliny są zbyt gęste, trzeba je przerzedzić. Należy również wykonać oprysk po zbiorach i na wiosnę przed kwitnieniem: Euparenem Multi 50WP,Teldorem 500S.C lub Rovralem Flo 255 SC. Ochroni to maliny jednocześnie przed szarą pleśnią, plamistością lub rdzą. 

Autor: redakcja GL
Współpraca: Grażyna Zwolińska
4komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (4)

To jest co chciałam wiedziec o malinach, krótko treściwie fachowo
Maria Malicka, 31.07.2011, 11:00
Szukalam informacji o malinach bialych-zoltych,nazbieralam ich dzis pod lasem okolo 1 kg i zastanawialam sie czy sa jadalne,dopiero po tym jak sie najadlam do syta bo byly przepyszne slodkie soczyste i pachnace,Nie znam w Szwecji odmiam owocow lesnych jadalnych, a tu jest ich sporo,aczkolwiek szwedzi nie znaja swoich bogactw lesnych i pomocy sie od nich nie uzyska.
Teraz wiem ze moge je spokojnie zbierac i robic z nich przetwory na zime.
Jankowska Dorota, 18.08.2012, 18:25
W szwedzkich lasach zakażonych kleszczy zatrzęsienie,więc radzę uważać z tym zbieraniem.
jas, 14.03.2015, 23:37
Jakie przetwory robisz z żółtych malin?
Maliny, 22.08.2018, 20:52