Mahonia – lecznicza roślina zielona przez cały rok

Mahonia wiosną kwitnie na żółto, latem ma niebieskie owoce, jesienią barwi się na czerwono-brązowy, a przez okrągły rok jest nadal zielona. Piszemy o tym kolorowym krzewie i jego właściwościach leczniczych.
  • Owoce mahonii i jesienne liście

    Kuliste jagody mahonii mają średnicę 6-8 mm. Zabarwione są na niebiesko i pokrywa je jasny, woskowaty nalot. Jagody zawierają 2-5 dużych, błyszczących, czerwonobrunatnych nasion, których nie wolno jeść.

    manfredrichter (Pixabay.com)
  • Owoce mahonii

    Mahonia pospolita (Mahonia aquifolium) często mylona jest z ostrokrzewem kolczastym (Ilex aquifolium). Głównie ze względu na to, że oba krzewy mają podobne liście - w kolorze ciemnej zieleni, sztywne i ząbkowane, które do tego nie opadają na zimę. Mahonia o ostrokrzew różnią się jednak kolorem kwiatów - mahonia kwitnie na żółto, a ostrokrzew na biało.

    Hans (Pixabay.com)
  • Kwiaty mahonii

    Warto wiedzieć, że mahonia pospolita bardzo dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza, więc jest idealna do sadzenia w warunkach miejskich.

    Wikimediaimages (Pixabay.com)
  • Jagody mahonii

    Jagody mahonii przypominają ciemne winogrona. To również odróżnia ten krzew od ostrokrzewu, którego owoce są czerwone. Należy jednak uważać ponieważ istnieją też gatunki mahonii (np. Mahonia haematocarpa), które mają owoce czerwone, bardzo podobne do ostrokrzewu. Dlatego pewniejsze jest rozróżnianie tych krzewów po kolorze kwiatów.

    Romi (Pixabay.com)

Mahonia to krzew odporny na mróz, choroby i szkodniki. To siła sama w sobie. I – jak niektórzy mawiają – tę siłę potrafi przekazać innym. I to prawda: mahonia jest bowiem rośliną leczniczą. Ten dochodzący do 1,5 metra wysokości krzew jest uważany za inwazyjny, czyli chwasta. Jednak ten chwast ma więcej zalet niż wad. Mahonia jest czasem mylona z ostrokrzewem, bo ten też jest zimozielony i ma liście podobne kształtem. Poza wyglądem liści mahonia ma niewiele wspólnego z ostrokrzewem, jest za to spokrewniona z pożytecznym berberysem.


Cytrynowożółte kwiaty mahonii
Kwiaty mahonii są intensywnie żółte, zebrane w grona. Pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Latem (najczęściej w sierpniu) mahonia wykształca owoce.Fot. Hans (Pixabay.com)

Dowiedz się więcej: Jakie właściwości ma berberys i jak go stosować

Owoce mahonii niczym bomba witaminowa

Surowcem zielarskim są zarówno kora, pędy, jak i owoce mahonii (ale bez pestek, które zawierają substancje trujące), zbierane przeważnie na przełomie września i października. Już Indianie korzystali z dobrodziejstw mahonii. Zauważyli, że ptaki przylatują do krzewu i zjadają jego owoce. Indianie też spróbowali jagód i od razu w nich zasmakowali.

– Owoce mahonii zawierają dużo witaminy C, dlatego też warto po nie sięgnąć, gdy chwyta nas przeziębienie – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Najbardziej wartościowe, co może wydać się dziwne, są przemarznięte owoce, ponieważ wówczas wzrasta w nich o połowę zawartość witaminy C. Jagody są kwaśne, jak cytryna, która też jest bogata w witaminę C.

 Warto poczytać także: Geranium zwane anginką - roślina o wszechstronnych właściwościach

Mahonia zawiera również berberynę, czyli naturalny antybiotyk pomagający utrzymać prawidłowy poziom cukru w organizmie oraz zachować prawidłową wagę, bo redukuje tkankę tłuszczową. Kto cierpi na niestrawność albo choruje na jelita, też może sięgnąć po preparaty z mahonią w składzie. Roślina ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne. Okłady i wyciągi z mahonii już dziesiątki lat temu były używane przez zielarzy do przemywania trudno gojących się ran, blizn po oparzeniach czy wyprysków na skórze.

Mahonia nie jest trująca, ale uważać trzeba

Niektórzy twierdzą, że mahonią można się zatruć, gdy zje się jej owoce. Okazuje się, że jadalny jest miąższ owoców, ale nie wolno zjadać pestek mahonii. Dlaczego? Ponieważ one rzeczywiście zawierają szkodliwe dla człowieka substancje. Przekonanie o szkodliwości mahonii nie jest prawdziwe - to prawdopodobnie trujący ostrokrzew zszargał opinię mahonii. 

 Polecamy: Ostrokrzew, jego uprawa i pielęgnacja

Autor: Sławomir Bobbe
2komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

Pisząc o tym, że mahonia ma jadalne owoce, należy od razu, w tym samym miejscu napisać o niejadalnej pestce-a nie dopiero parę zdań później. Ktoś może nie doczytać artykułu do końca i zapamięta tylko, że owoc jest jadalny i będzie wcinał razem z pestką,
ja, 02.12.2016, 08:09
Co jutro robicie na obiad? Ja ugotuje rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci
Klara45, 16.07.2018, 14:39