Kolorowe porzeczki w ogrodzie. Jak je uprawiać i chronić przed chorobami

Coraz trudniej kupić w sklepie porzeczki. Czasem jeszcze trafią się czerwone, ale czarne, a zwłaszcza białe są niemal nieosiągalne. A szkoda, bo porzeczki warto jeść.
  • Kolorowe porzeczki

    Najzdrowsze spośród porzeczek są czarne porzeczki. To znakomite źródło witaminy C. Wystarczy garść tych owoców, by pokryć dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Do tego czarne porzeczki poprawiają pracę układu pokarmowego i oczyszczają organizm z toksyn. Jeśli chcemy cieszyć się smakiem porzeczek po sezonie, to warto je mrozić, by zachować niemal komplet ich wartości odżywczych.

    klimkin (Pixabay.com)
  • Czarna porzeczka

    Czarne porzeczki są najbardziej kaloryczne. Zawierają średnio 81 kcal w 100 g (czerwone i białe po 56 kcal). Mimo to polecane są one w diecie osób, które się odchudzają.

    Pezibear (Pixabay.com)
  • Czerwona porzeczka

    Czerwone porzeczki powinniśmy jeść ze względu na zawartość w nich witamin z grupy B oraz żelaza i wapnia.

    jensb (Pixabay.com)
  • Biała porzeczka

    Białe porzeczki różnią się od czerwonych głównie zawartością barwników, a nie witamin i składników mineralnych. Są więc tak samo wartościowe.

    Humusak (Pixabay.com)

Jeśli więc tylko mamy kawałek własnego ogródka, posadźmy porzeczki, bo to niezbyt wymagające krzewy. A ich owoce nadają się nie tylko do bezpośredniej konsumpcji, ale też na przetwory, takie jak dżemy, konfitury, soki i galaretki.

Porzeczki muszą mieć miejsce za rozkrzewienie się

Czerwone i białe porzeczki mają podobne wymagania glebowe. Lubią ziemię nieco kwaśną, wilgotną, próchniczą, lekko piaszczystą. Tylko czarna porzeczka potrzebuje trochę bardziej zasobnej gleby.

Przeczytaj więcej: Jak uprawiać porzeczki. Poradnik

Porzeczkowe krzewy najlepiej sadzić wiosną lub jesienią, ale jeśli kupimy sadzonkę w doniczce, to termin sadzenia nie ma większego znaczenia. Pamiętajmy, że porzeczki rozrastają się na boki. Nie powinny rosnąc bliżej niż metr do 1,5 metra od siebie.

Porzeczki owocują od czerwca do połowy sierpnia

Po posadzeniu należy przyciąć gałązki sadzonki porzeczki czerwonej lub białej na dwa-trzy oczka od dołu, a porzeczkę czarną na trzy–cztery oczka. Pozwoli to roślinie na rozkrzewienie się. W kolejnych latach wystarczy tylko prześwietlać krzewy, nie dopuszczając do ich zbytniego zagęszczenia.

Porzeczki owocują od czerwca do połowy sierpnia. Czarne głównie na przyrostach jednorocznych i dwuletnich, a czerwone i białe głównie na tzw. krótkopędach znajdujących się na pędach starszych. Z jednego dorosłego i dobrze utrzymanego krzewu można zebrać nawet do 8–10 kg owoców.

Porzeczki warto jeść, bo są zdrowe

Owoce czarnej porzeczki mają specyficzny zapach i smak. Nie każdy je więc lubi. Są jednak bardzo zdrowe. Stanowią doskonałe źródło witaminy C, potasu, fosforu, wapnia, magnezu i jodu. Zwiększają odporność organizmu i korzystnie wpływają na przemianę materii. W ich nasionach jest dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dziko rosnąca czarna porzeczka jest objęta w Polsce częściową ochroną gatunkową

Najpopularniejsza jest czerwona porzeczka

Porzeczka biała jest w Polsce mało popularna. Uprawia się głównie słowacką odmianę Bianka i niemiecką Juteborg.

Liście białej porzeczki są jasnozielone. Owoce mają jasnobeżowy kolor i przezroczystą skórkę, przez którą widać wnętrze jagód.

Najbardziej popularna w Polsce porzeczka czerwona występuje w handlu pod paroma odmianami. Oprócz typowych form krzewiastych można też kupić formy szczepione na pniu. To samo dotyczy porzeczki czarnej.

Warto wiedzieć: Sadzenie drzewek owocowych 

Antraknoza i opadzina liści są groźne

Najmniej odporna na choroby grzybowe jest porzeczka czerwona. Choruje np. na rdzę wejmutkowo-porzeczkową. Pierwsze objawy można dostrzec dopiero w drugiej połowie czerwca. To jasnozielone, drobne, stopniowo żółknące plamki na zewnętrznej stronie liści. Pod spodem liści wyraźne są brunatno-pomarańczowe poduszeczki z zarodnikami grzyba. Konieczne jest wtedy opryskanie krzewu środkiem przeciwgrzybicznym. Owoce trzeba zebrać wcześniej.

Rozwojowi chorób porzeczki sprzyja sąsiedztwo sosen, dlatego lepiej nie sadzić ich w pobliżu. Więcej o tej chorobie i innych, wynikających z sąsiedztwa różnych drzew i krzewów, dowiesz się z poradnika: Jakich drzew i krzewów nie sadzić razem 


Krzew czerwonej porzeczki
Ten krzew czerwonej porzeczki chorował na antrakozę, więc owocuje słabo.Fot. Grażyna Zwolińska

Jeszcze gorzej, jeśli krzew zaatakuje antrakoza, czyli opadzina liści porzeczek. Choroba zaczyna być widoczna w drugiej połowie maja. Na spodzie liści pojawiają się zielonkawe plamki, potem na górnej stronie – plami brunatne. Z czasem liście opadają. Trzeba je spalić, bo są w nich zarodniki, które mogą znów zarazić krzew. Wiosną tuż przed kwitnieniem, tuż po nim oraz po zbiorze owoców krzew trzeba opryskać preparatami grzybobójczymi.

Czytaj też: Oryginalne rośliny ogrodowe

Autor: Grażyna Zwolińska
2komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

Generally I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to
take a look at and do so! Your writing style has been surprised me.
Thanks, quite great article.
UZ, 19.06.2019, 07:37
Excellent way of explaining, and pleasant paragraph to take facts regarding my presentation topic, which
i am going to convey in university. My web page; quest bars cheap - http://tinyurl.com/sb7sdq5 -
TE, 21.11.2019, 11:59