Kabaczek, cukinia i patison – czym są te warzywa, podobieństwa i różnice

Kabaczek i cukinia to dla jednych te same warzywa. Inni przekonują, że to inne rośliny. Wyjaśniamy, jaka jest prawda. Zobacz porównanie kabaczka, cukinii i patisona.
  • Cukinia

    Cukinia i kabaczek to odmiany dyni. U nas - i nie tylko u nas - warzywa te znalazły szerokie zastosowanie w kuchni.

    Congerdesign (Pixabay.com)
  • Patison

    Patison też wywodzi się od dyni, ale wyglądem nie przypomina kabaczka i dyni.

    Utroja0 (Pixabay.com)

Lato kojarzy się nie tylko z upałem, wakacjami i świeżymi owocami. Są też warzywa, które pokazują się właśnie w sezonie letnim i pozostają z nami aż do jesieni. To m.in. kabaczek, cukinia czy patison. Piszemy, co je łączy, a co dzieli.

Kabaczek i cukinia

Zarówno kabaczek, cukinia, jak i patison są odmianami dyni zwyczajnej. Ponadto cukinia (z włoskiego zuccini) jest odmianą kabaczka, wyhodowaną we Włoszech. Jednak z kulinarnego punktu widzenia cukinia często nazywana jest kabaczkiem. Niektórzy przyjmują, że warzywo nazywa się cukinią, gdy jest małe, a dorosły okaz zwany jest kabaczkiem. Nie ma określonej długości dotyczącej kabaczka i cukinii, natomiast przyjmuje się, że cukinia ma do 20–22 centymetrów długości, a kabaczek jest większy niż 22 cm, chociaż to sprawa dyskusyjna.

Kolor cukinii i kabaczka, zależy od odmiany. Na przykład kabaczek może być żółty albo zielony, a cukinia jest z reguły zielona. Owoce tych roślin mają silnie wydłużony kształt (10–40 cm), przypominający maczugę i są lekko żeberkowate. 

Przeczytaj poradnikUprawa cukinii w przydomowym ogrodzie 

Patison

Patison, który także jest odmianą dyni, różni się od kabaczka i cukinii wyglądem. – Niektórzy twierdzą, że patison przypomina UFO, bo jego białe owoce są spłaszczone i wyglądają jak dyski lub talerze o nieregularnych brzegach. Niekiedy średnica patisona dochodzi do 20 centymetrów, chociaż przeważnie warzywo nie ma średnicy większej niż 10–15 centymetrów.

Kabaczek, cukinia i patison w kuchni

Te trzy warzywa są smaczne, mają delikatny smak. Zalecane są m.in. osobom, które myślą o odchudzaniu, ponieważ są lekkostrawne i małokaloryczne – 100 gramów kabaczka zawiera około 16 kalorii. Warzywo ma sporo witaminy C i PP oraz zawiera przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki. Dieta z kabaczkiem i cukinią korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Kabaczki można spożywać smażone, duszone, pieczone i gotowane, a niektórzy jedzą je nawet na surowo. Natomiast z cukinii gotuje się zupy, przyrządza jako dodatek do drugiego dania (można podać je zamiast ziemniaków) oraz wykorzystuje jako składnik surówek. Cukinie nadają się do marynat, a większe okazy można faszerować i zapiekać. Smakosze polecają również kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym.

Warto  zobaczyć: Co smacznego można z przygotować z cukinii i jej kwiatów 

Patison ma natomiast przeciętnie 18 kalorii w 100 gramach. Warzywo zawiera sporo witaminy C, jego regularne spożywanie dobrze wpływa na pracę naszego układu nerwowego oraz sercowego. Patison najlepiej smakuje po usmażeniu. Wykorzystuje się go również do marynat, można nim zastąpić kiszonego ogórka oraz potraktować jako dodatek do mięs. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy