Jeżyna bezkolcowa - uprawa w przydomowym ogrodzie

Znana z lasów jeżyna bezkolcowa przed laty na dobre zadomowiła się w domowych ogrodach. Odmiany z kolcami i bezkolcowe nie są trudne w uprawie, owocują jeszcze we wrześniu.
Jeżyna bez kolców
Owoce jeżyny są niezwykle aromatyczne i delikatne - doskonałe do spożycia na surowo, jak i w przetworach.

fot. Anita Koszałkowska

Odmiany uprawne mają zazwyczaj wzniesiony pokrój, dlatego należy im zbudować podporę lub posadzić przy płocie. Po dwóch latach od posadzenia zacznie tworzyć zieloną ścianę. 

Wybierając sadzonkę jeżyny należy zwróćić uwagę, czy odmiana nie jest podatna na przemarzanie i posadzić ją w miejscu zacisznym, słonecznym i osłoniętym od wiatru. Jeżyna potrzebuje gleby żyznej, o niskiej kwasowości. Zniesie długotrwały czas suszy, natomiast nie lubi nadmiernego podlewania. 

Odmiany jeżyn uprawnych

W centrach ogrodniczych i szkółkach są dostępne odmiany kolczaste i bezkolcowe, także sztywne i płożące: 

  • Gazda – odmiana mało podatka na przemarzanie, ma delikatne kolce. Roślina wytwarza silne pędy i odrosty korzeniowe. Owocuje w lipcu i sierpniu. Rodzi średniej wielkości, połyskliwe jagody.
  • Orkan – odmiana bezkolcowa z silnymi pędami, które należy prowadzić na podporach. Owoce są kwaśne, ale duże. Najlepsze w drugiej połowie września. Średnio podatna na przemarzanie, dlatego trzeba ją na zimę okryć.   
  • Leśniczanka – odmiana o mocnych kolcach, z dużymi, czarnymi i bardzo smacznymi owocami. Bardzo plenna, polecana do uprawy działkowej.

Zobacz również: Maliny w trzech kolorach. Jak przycinać ich pędy

Owoce jeżyny smakują na surowo oraz przetworzone na dżemy, galaretki i konfitury. Zawierają kwasy organiczne i witaminy, mają dużo manganu, pomocnego w przemianie materii. 

Autor: Anita Koszałkowska
Podziel się:
Wersja do drukuWersja do druku
0komentarzy