Jakie warzywa wysiać w ogródku w kwietniu. Kalendarz siewu

Kwiecień, jak mówi przysłowie, przynosi przeplataną pogodę. Jeśli jednak jest dosyć ciepło, można już wysiać niektóre warzywa bezpośrednio do gruntu. Piszemy, jakie z nich warto zasiać właśnie w kwietniu.
  • Rzodkiewka w ogrodzie

    Rzodkiewka to jedno z warzyw, które warto wysiać w kwietniu do gruntu.

    raspberryjam0314 (Pixabay.com)

W kwietniu zwykle jest już na tyle ciepło, że prace w ogrodzie ruszają na dobre. Jeżeli pogoda dopisuje, warto zabrać się za siew warzyw, żeby latem można było zebrać plon. – Ważne, aby ziemia nie była już zmarznięta, chociaż przyjęło się, że dopiero po 15 maja, czyli po „zimnej Zośce", nie grożą nam już przymrozki – podkreśla Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Glebę przed siewem warzyw można najpierw wzbogacić nawozem organicznym, kompostem albo obornikiem. W sprzedaży są również specjalne nawozy do siewu nasion. Warzywa wykazują często tendencję do pobierania i kumulowania azotu. Skuteczne zatem będą nawozy ze zwiększoną albo zbilansowaną dawką azotu.

Warto przeczytaćJak chronić rośliny na "Zimną Zośkę" i "zimnych ogrodników" 

Kwietniowe siewy

Nawet w pierwszej połowie miesiąca można było wysiać do gruntu bób oraz groch. Nadeszła też pora na siew pietruszki korzeniowej (pietruszkę naciową można siać praktycznie przez cały kwiecień). Bezpośrednio do gruntu obecnie można też wysiać por (w marcu można było, ale pod osłoną), buraka ćwikłowego i wczesne lub średniowczesne odmiany marchwi.

Rozsadnik na warzywa

Nadeszła również pora na sałatę i kalarepę. W przypadku zarówno jednej, jak i drugiej, lepiej natomiast sprawdzi się rozsadnik. Jest to wydzielony kawałek pola albo ogrodu przeznaczony do produkcji rozsady warzyw, których nie uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu. Najlepsze miejsce na rozsadnik to takie, które jest ciepłe, nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Ziemia w rozsadniku powinna być wcześniej przekopana (należy to zrobić jeszcze jesienią albo na początku wiosny) i wyrównana. Taką glebę warto wzbogacić kompostem.

Dowiedz sięJakie rośliny sadzić razem, a jakich połączeń unikać

Siew warzyw przez kilka miesięcy

– Są warzywa, które można siać wiosną lub późnym latem, nawet przez kilka miesięcy, zależnie od odmiany – wyjaśnia ogrodnik. – Taka jest przykładowo rzodkiewka. Można ją wysiać zarówno już w marcu, kwietniu, maju, a nawet we wrześniu.

Kwietniowa skorzonera

Do mniej popularnych warzyw należy skorzonera, zwana wężymordem czarnym korzeniem. Wężymord stosowano przed laty w medycynie ludowej jako lek na jad żmii. Warzywo to ma jadalny korzeń (młode liście też można wykorzystać w kuchni, np. do surówek, ale rzadko się to robi), w smaku przypomina szparagi. Z tego powodu skorzonera zyskała miano zimowych szparagów. Określenie „zimowe" nie jest tutaj przypadkowe. Skorzonera wysiana w drugiej połowie kwietnia lub w pierwszej połowie maja wyda plon dopiero za niecałe pół roku. Termin zbioru w przypadku skorzonery przypada na przełom września i października, a nawet listopad. 

Polecamy: Zapomniane warzywa – topinambur, wężymord, pasternak i jarmuż 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy