Jak zrobić kompost. Poradnik

Kompost wśród nawozów jest najlepszym przyjacielem gleby i roślin ogrodowych. Radzimy, jak uzyskać dobry kompost w przydomowym kompostowniku.
  • Przerzucanie kompostu

    Jeżeli mamy duży kompostownik, to do przerzucania kompostu przydadzą się widły. Kompost należy przerzucać regularnie - minimum co 2 miesiące. Robi się to w celu dostarczenia mu tlenu, co pozwoli na szybszy rozkład drobnoustrojów.

    GARDENA

Żadnego właściciela ogrodu nie trzeba namawiać do założenia kompostownika. To drogocenne i tanie źródło cennych związków organicznych dla roślin ogrodowych.

Warto przeczytaćJak poprawić glebę w ogrodzie

Jeśli kompost będzie odpowiednio składowany i pielęgnowany, to po jego użyciu gleba stanie się przewiewna i pulchna. Tym samym rośliny otrzymają porządną dawkę próchnicy. Dlatego warto zadbać o kompost, zapewnić mu odpowiedni poziom tlenu i wilgoci oraz regularnie sprawdzać jego stan, aby móc go jak najlepiej i najszybciej wykorzystać.

Jak robić kompost?

Proces kompostowania powinien odbywać się w odpowiednich warunkach. Jakich? Otóż miejsce, w jakim znajduje się nasz ekonawóz powinno być zacienione i osłonięte od wiatru. Warto też mieszać ze sobą różnorodne odpady roślinne z domowymi, żeby zapewnić właściwy stosunek węgla i azotu.

Należy zadbać optymalny poziom wilgoci i tlenu.  Bardzo łatwo można sprawdzić, czy w kompoście jest właściwy poziom wody. W tym celu bierzemy do garści część nawozu, jeśli jest delikatnie miękki i zlepia się w bryłę oznacza to, że poziom wilgoci jest optymalny. W przypadku, gdy kompost kruszy się, należy go nawodnić. W tym celu trzeba po prostu polać go wodą. Jeśli jednak po ściśnięciu z kompostu wycieka woda, to znak, że nawóz jest zbyt wilgotny.  

Polecamy wideo: Jak hodować dżdżownice, które użyźnią glebę w ogrodzie 

– Kompost należy regularnie przerzucać w celu szybszego uzyskania ziemi kompostowej. Jedynie w obecności tlenu mogą zachodzić procesy rozkładu prowadzone przez

mikroorganizmy glebowe. Przekopywanie kompostu spowoduje rozluźnienie, napowietrzenie i wymieszanie materiału. Dzięki temu szybciej będziemy mogli wykorzystać ten ekologiczny nawóz. Przerzucanie kompostu wykonujemy widłami, przekładając górną warstwę na spód, a dolną na wierzch kompostownika – radzi Jarosław Soboń, ekspert marki GARDENA.

W trosce o jakość kompostu, nie należy wrzucać do kompostownika chorych roślin oraz chwastów z nasionami. – Kompostownik to nie śmietnik! Kompost powinien składać się z resztek roślin oraz organicznych odpadów z gospodarstwa domowego. Do kompostowania nie nadają się: skórki owoców cytrusowych, kości, popiół z węgla, czy zadrukowany papier – dodaje ekspert.

Dowiedz sięJak zrobić najlepszy kompost i przyspieszyć kompostowanie

Jak wygląda dojrzały kompost?

Czas dojrzewania kompostu zależy od składników, z których go robimy oraz stopnia, w jakim o niego dbamy. Gotowy do użycia nawóz ma ciemnobrunatną barwę, jednolitą strukturę (co oznacza, że nie widać w nim fragmentów roślin) i zapach świeżo zaoranej ziemi lub leśnej ściółki. Ponadto dojrzały kompost nie brudzi rąk.


Zbieranie odpadów roślinnych na kompost
Podczas zbierania odpadów roślinnych na kompost warto wykorzystywać różne sprzęty, które nam to ułatwią, na przykład ogrodowy wózek na kółkach.Fot. GARDENA 

W prawidłowo założonym kompostowniku, właściwie pielęgnowany kompost będzie dojrzewał od 6 do 12 miesięcy. By uzyskać dobry kompost potrzebna jest więc cierpliwość. Przed zimą warto pamiętać o ochronie naszego kompostu, aby zapewnić mu optymalną temperaturę. W tym celu najlepiej przykryć go warstwą izolującą, która może być ze słomy, suchych liści czy siana.

Autor: redakcja.regiodom
Współpraca: GARDENA
0komentarzy