Jak zatrzymać smak letnich warzyw i owoców w słoikach i na talerzu (WIDEO)

Polecamy przetwory i dania, które pozwolą zatrzymać lato. W filmie znajdziesz przepisy na przetwory z owoców i warzyw.
  • Przetwory z warzyw i owoców

    Niebawem do naszych okien zapuka mokra i szara jesień. Wtedy z przyjemnością wrócimy myślami do lata. A pomogą nam w tym smaki letnich warzyw i owoców zamknięte w słoikach.

    Dzień Dobry TVN/x-new
  • Pomidorki w zalewie

    Do przygotowania marynowanych pomidorków w zalewie słodko-kwaśnej potrzebne są pomidorki koktajlowe, cukier, woda, ocet, sól oraz przyprawy: gorczyca, ziele angielskie, czosnek i listek laurowy.

    Dzień Dobry TVN/x-new
  • Smak lata na talerzu

    Do dań mięsnych warto jeszcze wykorzystywać produkty letnie - fasolkę, szparagową, pomidory i figi.

    Dzień Dobry TVN/x-new
  • Przepis na schab z fasolką

    Dzień Dobry TVN/x-new
  • Suszone pomidory w oliwie

    Pomidory do oliwy można ususzyć samemu w suszarce do warzyw i owoców lub w piekarniku. Najlepiej wybierać mięsiste odmiany pomidorów,

    Dzień Dobry TVN/x-new
  • Maliny z chilli

    Konfitura z malin z chilli idealnie nadaje się jako dodatek do wyrazistych serów.

    Dzień Dobry TVN/x-new
  • Chleb na zakwasie

    Dzień Dobry TVN/x-new
  • Przepis na ciasto bezowe z borówkami

    Dzień Dobry TVN/x-new

Do przygotowania w słoikach proponujemy między innymi pomidorki w zalewie słodko-kwaśnej, suszone pomidory w oliwie oraz konfiturę z malin z chilli. A na talerzu smak lata przypomni nam chleb pszenny na zakwasie oraz schab z letnimi roślinami – fasolką szparagową, pomidorami, figami i rozmarynem. A na deser polecamy ciasto borówkowe z bezą. 

Wideo na temat smacznych przetworów i dań ze smakiem lata


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-new 

Poradnik: Jak robić przetwory z warzyw i owoców

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy