Jak uprawiać kalarepę i jak ją wykorzystać. Właściwości kalarepy

Kalarepa to krewniaczka kapusty, ale nie tak popularna, jak kapusta. A szkoda, bo kalarepa stanowi bogate źródło witamin i składników odżywczych.
  • Kalarepa przygotowana do jedzenia

    Kalarepa przybyła do nas podobno z Rzymu. Znali ją już starożytni Rzymianie, ale wówczas nosiła nazwę caulorapa.

    Utroja0 (Pixabay.com)
  • Kalarepa w ogrodzie

    Kalarepa wywodzi się z rodziny roślin kapustowatych (krzyżowych). To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

    Pezibear (Pixabay.com)
  • Danie z kalarepą

    Kalarepa smakuje i na surowo, i gotowana, smażona albo pieczona. Można serwować ją jako przystawkę albo danie główne.

    Einladung-zum-essen (Pixabay.com)

Kalarepa to roślina dwuletnia. Niektórzy ogrodnicy uważają jednak, że uprawa kalarepy jest praktycznie bezproblemowa, a przynajmniej mniej problemowa niż uprawa kapusty. Kalarepa zawiera w swoim składzie prawie wszystkie pierwiastki, składniki mineralne i przeciwutleniacze. To przede wszystkim istna bomba witaminowa. Przykładowo: jedna średniej wielkości kalarepa dostarcza naszemu organizmowi tyle witaminy C, ile dorosły człowiek potrzebuje w ciągu całego dnia.

Kalarepa w kuchni

Jadalnymi częściami kalarepy jest przede wszystkim bulwa. Można jednak jeść też łodygę oraz młode liście. Właśnie w tych ostatnich znajduje się najwięcej witamin i soli mineralnych. Kalarepę można jeść na surowo, ale także ją smażyć, piec i gotować. Smażone kalarepki z sosem serowym, grzybami i boczkiem albo zupa kalarepowa to niektóre specjały przygotowane na bazie tego zielonego warzywa.

Przeczytaj: Uprawa jarmużu oraz jego wartości odżywcze  

Właściwości zdrowotne kalarepy

Nie tylko kucharze doceniają kalarepę. Naukowcy też dostrzegają jej zalety. Okazało się, że kalarepa wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. To m.in. za sprawą związków siarkowych występujących w kalarepie. Warzywo to zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Kalarepa wspomaga prawidłowe działanie układu trawiennego, likwiduje zaparcia. Na wrzody żołądka zaleca się stosować dietę obejmującą m.in. kalarepę, ponieważ pomaga ona zwalczyć te wrzody.

Kalarepa odpowiada pośrednio za prawidłowy poziom zawartości cukru we krwi. Ponadto warzywo działa bakteriobójczo i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu. Sok z kalarepy pozwala zahamować krwotok z nosa. Kolejny plus, który docenią alergicy, jest taki, że kalarepa nie uczula. To głównie z tego powodu kalarepa pojawia się w jadłospisie już nawet 6-miesięcznych dzieci. Kto czuje, że ma zmęczone oczy i pogorszyła mu się ostrość widzenia, niech sięgnie po specyfiki z kalarepą w składzie. Kalarepa bowiem zawiera luteinę, która zbawiennie wpływa na oczy, chroni je też przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Nawet na zaćmę kalarepa jest stosowana.

Mówi się, że kalarepa to również strażniczka wagi. I coś w tym jest: to warzywo występuje często w diecie odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczne. Jedna przeciętnej wielkości bulwa, około 200 g, liczy jedynie 60 kalorii. Dla porównania - średnie jabłko waży 180 g i zawiera mniej więcej 94 kalorie, a przecież to jabłka, a nie kalarepa, kojarzone są z odchudzaniem.

Wysiew kalarepy

– Kalarepę można wysiać samemu do korytek – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Trzeba to najlepiej zrobić zimą, np. w pierwszej połowie lutego. Nasiona w doniczce albo skrzynce powinny znajdować się w odstępach mierzących około 3 centymetry. Warto je przykryć niewielką warstwą ziemi i delikatnie podlać, uważając, aby ich nie wypłukać. Dosyć szybko wzejdą. W ciągu tygodnia, może 10 dni, powinny wykiełkować. Ważne, aby było to słoneczne miejsce. Sadzonki potrzebują dużo słońca. Dojrzałe kalarepy powinny sobie poradzić nawet w półcieniu.

Zależnie od tego, czy to był siew wczesny (luty-marzec), czy późny (czerwiec), kalarepę sadzi się w gruncie odpowiednio, od kwietnia nawet do lipca czy sierpnia. Sprzyja jej gleba próchnicza, ale w innej też powinna rosnąć zdrowa. Najbardziej odpowiednia temperatura dla wzrostu kalarepy wynosi od 12 do 18 stopni Celsjusza. - Łatwiej będzie natomiast wiosną kupić gotowe rozsady kalarepy i wsadzić je do gruntu - kontynuuje ogrodnik.

Wybrane odmiany kalarepy

Alka ma fioletowe korzenie, a przeznaczona jest do uprawy wiosennej oraz jesiennej. Gabi to odmiana wczesna (sadzi się ją w kwietniu, a zbiory są na przełomie sierpnia i września, czasem nawet w październiku), jest żółtozielona. Kalarepa wiedeńska biała ma – nieco wbrew nazwie – jasnozieloną skórkę. Zasadzona w kwietniu, wyda plon już w czerwcu. Kalarepa gigant jest jasnozielona. Sadzi się ją od maja do lipca, a na zbiór trzeba poczekać do czasem do września, chociaż zwykle już w lipcu można otrzymać plon.

Polecamy poradnik: Sałatowe ABC, czyli najsmaczniejsze odmiany sałat 

Warunki dla kalarepy

Kalarepa lubi wilgotne podłoże. To dlatego należy pamiętać o jej regularnym podlewaniu. Gdy wody brakuje, kalarepa od razu o tym alarmuje, gorzej i słabiej rosnąc. Temperatura również ma znaczenie. Jeśli jest zbyt ciepło, warzywo urośnie nienaturalnie wybujałe. Zimno z kolei może negatywnie odbić się na wzroście kalarepy.

W doborowym warzywnym towarzystwie

Obecność innych warzyw w pobliżu kalarepy jest istotna. Kalarepie sprzyja towarzystwo sałaty, pora, groszku czy selera. Źle znosi sąsiedztwo kapusty, chociaż ta jest jej bliską krewną, bo obie wywodzą się z rodziny kapustnych. 

Dowiedz się: Jakie rośliny sadzić razem, a jakich połączeń unikać 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy

Polecamy