Jabłko potrafi zaskoczyć w kuchni. Przepisy na dania z cydrem

Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach, a my podpowiadamy jak je wykorzystać w kuchni.
  • Angielskie przysłowie mówi:

    materiały prasowe

Na całym świecie istnieje ponad 7,5 tysiąca odmian jabłek, ale tylko 100 z nich trafia do sklepów.  Polska sprzedaje rocznie ponad 3 miliony ton jabłek. Plasuje nas to w grupie światowych liderów produkcji, wyprzedzają nas tylko Chiny i USA.

Zobacz też: Zioła w ogrodzie. Smaczne, zdrowe i aromatyczne 

Angielskie przysłowie mówi: "Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny". Jest w tym dużo prawdy. Jabłka zawierają witaminy: C, B, A, E, D i K. Bogate są również w potas, błonnik i w składniki mineralne. Zawierają też pektyny, pomagające oczyścić organizm z substancji trujących. Zawartość tych składników zmienia się w zależności od odmiany jabłek i sposobu ich przetworzenia. Pewne jest, że jabłka mają właściwości prozdrowotne, m.in.: wzmacniają nasze serce, odporność, układ nerwowy oraz pomagają w trawieniu.

Jabłka można jeść i przygotować na wiele sposobów. Posiekane, starte, zmiksowane, upieczone czy suszone – możliwości jest wiele. Nie zapominając o świeżych sokach jabłkowych, czy o zdobywających coraz większą popularność cydrach.

Polecamy: Przepisy na jabłka

– Cydr to napój powstały w wyniku naturalnego procesu fermentacji soku z jabłek. Ze względu na surowiec, z którego powstaje nie zawiera glutenu, polecany jest więc jako alternatywa dla piw smakowych – tłumaczy Aneta Trojak, biotechnolog Cydru Dobrońskiego – Intensywny owocowy smak i zbilansowane nasycenie dwutlenkiem węgla sprawiają, że cydr gasi pragnienie, nie powodując przy tym uczucia przepełnienia – dodaje.

Co jednak ważniejsze, jest także świetnym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. W deserach króluje szarlotka i jabłecznik, jednak warto spróbować bardziej nieszablonowych przepisów. Do deserów najlepiej nadają się słodkie i twarde odmiany np. gala lub rubin. Jabłka bardzo dobrze komponują się z mięsami takimi jak: wieprzowina czy drób. Owoc ten można wykorzystać również przy przyrządzaniu dań rybnych np. łososia z suszonymi jabłkami. Tu najlepszą odmianą jest boskoop czyli szara reneta. Poniżej przedstawiamy garść kuchennych inspiracji z wykorzystaniem cydru. 

Cydrowy krem jabłkowy – 4 porcje

Składniki:

3 duże jajka
1 1/2 szklanki mleka 3,2%
1/4 szklanki brązowego cukru
5 lasek cynamonu
3 szklanki cydru

Mleko i cukier podgrzewamy na średnim ogniu, nie doprowadzając do ich zagotowania. Następnie dodajemy je do wcześniej ubitych jajek. Powstały krem, mieszając, gotujemy do momentu zgęstnienia. Przelewamy do żaroodpornych miseczek i umieszczamy na każdej
z nich laskę cynamonu. Gotujemy je na parze przez ok. 10 minut. Następnie, zostawiamy je w naczyniu pod przykryciem na 5 minut. Studzimy i odstawiamy na godzinę do lodówki, przygotowując w tym czasie syrop cydrowy. Cydr gotujemy w rondelku z laską cynamonu przez 15 minut, cały czas mieszając. Gotowym syropem polewamy schłodzone kremy i podajemy gotowy deser.

Cydrowa kaczka z jabłkami i czerwoną kapustą – 4 porcje

Składniki:

50 g masła
1 czerwone jabłko,
2 łyżeczki brązowego cukru
4 (około 800 g) filety z piersi kaczki
1/2 drobno rozdrobnionej czerwonej kapusty
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1 szklanka (250 ml)  cydru
1/2 szklanki (125 ml) z bulionu z kurczaka
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka kminku

Zobacz wideoZdrowsze zamienniki cukru 

Jabłka z cukrem karmelizujemy na stopionej wcześniej połowie masła. Gotowe przekładamy na talerz i przykrywamy folią albuminową, dla utrzymania ciepła. Na tej samej patelni smażymy piersi z kaczki obtoczone w soli i pieprzu do momentu, aż będą miały złoty kolor. Następnie przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180° C i pieczemy ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy czerwoną kapustę. Resztę masło topimy i smażymy na nim kapustę z czosnkiem przez ok. 2 minuty. Dodajemy do niej cydr i bulion z kurczaka. Gotujemy 10 minut aż kapusta zmięknie i płyn odparuje. Dodajemy orzechy, kminek i szczypiorek. Skarmelizowane jabłka i kapustę umieszczamy na talerzu kładąc na nie grubo pokrojoną kaczkę. Polewamy cydrowym naparem pozostałym na patelni. 

Autor: Zuza Gunia
Współpraca: Cydr Dobroński
0komentarzy