Hyzop, czyli józefek – roślina na zdrowie

Hyzop u nas jest niezbyt popularny. A szkoda, bo ma właściwości lecznicze. Hyzop lekarski spotykany jest też w kuchni, jako przyprawa.
  • Hyzop

    Hyzop ma delikatny, rześki, ziołowy zapach.

    Hans (Pixabay.com)

Hyzop lekarski z daleka przypomina lawendę albo chabry, bo ma fioletowe (jak lawenda) lub niebieskie (niczym chabry) kwiaty. Hyzop jest dosyć rzadko u nas spotykany, a przecież znany jest od tysiącleci. Już w Biblii było o nim wspominane: „Obmyj mnie, Panie, hyzopem, a będę czysty" – tak mówił Dawid. Roślina utożsamiana jest bowiem z czystością, niewinnością. Jej nazwa z arabskiego oznacza „święte ziele".

 Dowiedz się: Jak działa czystek

Hyzop to półkrzew, kwitnący w lipcu i sierpniu. Dorasta zazwyczaj do 30 centymetrów wysokości. Z cienkich łodyg wyrastają wąskie, ostro zakończone liście. Gdy potrze się je ręką, specyficznie pachną, przypominając zapach olejków eterycznych. Fioletowo-niebieskie kwiaty wyrastają z kącików liści. Rzadziej są koloru białego lub różowego. Kwiaty hyzopu są nektarodajne, dlatego też często są oblatywane przez pszczoły.

Hyzop w domowej apteczce

Hyzop znany jest od wieków w medycynie. W tym celu wykorzystuje się jego liście oraz kwiaty. Działa przeciwzapalnie i rozkurczająco. Jest zalecany przy przeziębieniach. Gdy organizm jest bowiem atakowany przez wirusy, ich początkowe stadium on potrafi zwalczyć. Hyzop wspomaga także pracę jelit oraz łagodzi dolegliwości żołądkowe. Na kaszel też pomaga, ma działanie wykrztuśne. Można go ponadto stosować przy problemach z oddychaniem, ponieważ działa oczyszczająco na oskrzela. Jako płukanka do gardła i jamy ustnej hyzop też występuje. Świeże liście pomogą zmniejszyć bóle reumatyczne. Kto skarży się na kamienie nerkowe, może pić napar z hyzopem w składzie.

 Polecamy poradnik: Mniszek lekarski, czyli mlecz 

Hyzop w kosmetyczce

Świeże liście hyzopu, stosowane jako okład, przyspieszą gojenie się ran i wyprysków oraz innych wykwitów skórnych. Na wszawicę skuteczne są preparaty na bazie tego zioła. Szampony z wyciągiem z rośliny podkreślają kolor włosów. Płyny i sole do kąpieli na bazie hyzopu mają działanie podobne do aromaterapii.

Hyzop w kuchni

Świeży czy suszony hyzop, pachnący trochę jak przyprawy korzenne, przydaje się w kuchni. Ziele to nadaje zapach i smak mdłym potrawom. Można je dodawać do sałatek, surówek, ryb i mięs, głównie gotowanych. Niektórzy sięgają po tę przyprawę, gdy szykują sorbety, nalewki, likiery i wódki domowej roboty.

 Poczytaj także: Szałwia lekarska 

Ostrożności nigdy za wiele

Nie wolno jednak przesadzać ze spożywaniem hyzopu. Trzeba uważać, bo gdy wypijemy zbyt dużo naparu z hyzopu, możemy mieć biegunkę i dreszcze. Kobiety ciężarne nie powinny sięgać po hyzop, bo ten może przyczyniać się do poronienia. 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy