Gruszki – jakie skrywają właściwości

Gruszki, pod kątem popularności, przegrywają z jabłkami. A niesłusznie, bo to nie tylko równie smaczne owoce, ale też posiadające nieocenione (i często niedocenione, niestety) wartości odżywcze.
  • Gruszki

    Gruszki to niby niepozorne, niezachwycające urodą owoce, a jednak kryją w sobie wiele korzyści.

    Piro4D (Pixabay.com)

- Jak nie możesz jechać nad morze, to chociaż jedz gruszki. Efekt będzie jednakowy – mawiały nasze babcie. W tym powiedzeniu kryje się prawda. Gruszki, jako jedne z niewielu owoców, zawierają jod. Ten natomiast wzmacnia nasz organizm i poprawia odporność. Korzystnie wpływa na pracę tarczycy. Z tego też względu niejeden endokrynolog zaleca pacjentom, aby jeździli nad morze i wdychali jod lub właśnie uwzględniali gruszki w swojej diecie.

Spróbuj: Domowe powidła z gruszek 

Gruszki zamiast tabletek

Gruszki zawierają ponadto m.in. wapń (współodpowiedzialny za mocne kości i zdrowe zęby), magnez (wzmacnia mięśnie, poprawia myślenie i uspokaja), potas (pomaga na serce, zapobiega obrzękom i obniża nadciśnienie) czy bor (poprawia koncentrację oraz zatrzymuje wapń w organizmie). Kto zatem choruje na osteoporozę, powinien regularnie sięgać po gruszki. Owoce te regulują zawartość cholesterolu.

Kwas foliowy, zawarty w gruszkach, a odpowiadający za prawidłowy rozwój organizmu, sprawia, że kobiety ciężarne i młode mamy, karmiące piersią, tak samo powinny sięgać po gruszki. Ale ponieważ kwas foliowy jest potrzebny nie tylko na etapie życia płodowego, ale i później (m.in. wspomaga produkcję czerwonych ciałek krwi, działanie systemu nerwowego i odbudowę komórek), dostarczajmy go sobie regularnie, np. jedząc gruszki.

Polecamy: Grusze do przydomowego ogrodu - jakie gatunki warto mieć

Warto jeść gruszki ze skórką, bo w niej jest najwięcej błonnika, który likwiduje zaparcia. Należy jednak uważać: po zjedzeniu od razu czterech czy więcej gruszek może pojawić się biegunka i wzdęcia. Diety gruszkowe, choćby 5-dniowe, również są znane. W 100 gramach tych owoców znajduje się około 67 kalorii. Dla porównania: jabłka mają 52 kalorie, ale i jedne, i drugie owoce przez większość dietetyków uważa się za pomocne w odchudzaniu.

Gruszki dla dorosłych i dla dzieci

Przygotowuje się napary z suszonych gruszek – mogą być z miodem, dla poprawy smaku i zwiększenia skuteczności działania. Te napary zapobiegają przeziębieniom, pomagają zwalczyć kaszel, ułatwiają oddychanie. Takie napoje też doskonale gaszą pragnienie i mają właściwości przeciwgorączkowe. Kto zamierza zafundować sobie kurację oczyszczającą organizm, niech pije sok ze świeżo wyciśniętych gruszek. W ten sposób usunie toksyny. Gruszki zaleca się przy niektórych chorobach układu moczowego, w tym kamicy nerkowej, a na dodatek przy leczeniu stanów zapalnych gruczołu krokowego. Owoce działają moczopędnie.

Te owoce dobrze wpływają na pracę żołądka, a niesłusznie czasem mówi się, że są ciężkostrawne. Nawet kilkumiesięczne – zwykle po ukończeniu 7. miesiąca - niemowlęta mają włączane gruszki do diety.
Naukowcy udowodnili, że gruszki zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru mózgu. To dlatego, że zawierają specjalny przeciwutleniacz (glutation), dzięki któremu maleje szansa na udar. Zresztą jabłka także zawierają ten związek, więc też pomagają w tym zakresie. 

Gruszki jak kosmetyki

A propos antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – one również pomagają zachować młodość, ponieważ spowalniają procesy starzenia. Tym samym gruszki mogą działać niczym krem przeciwzmarszczkowy. 

Sprawdź też: Dlaczego warto jeść wiśnie

Kwasy owocowe, znajdujące się w gruszkach, dobroczynnie oddziałują na skórę, więc przykładowo takie maseczki pomagają oczyścić cerę, nawilżając ją i wygładzając. W sprzedaży istnieją choćby przeciwtrądzikowe kremy dla młodej cery i sorbety gruszkowe do ciała. Można też kupić gruszkowy szampon, nawet dla niemowląt. 

Autor: Katarzyna Piojda
13558komentarzy