Figa, czyli figowiec pospolity – rajski krzew w naszych ogrodach (ZDJĘCIA)

Ten krzew jest taki znany, jak pierwsi ludzie. Adam i Ewa, po zerwaniu owocu z drzewa mądrości, uświadomili sobie, że zgrzeszyli. Zorientowali się, że są nadzy i przykryli listkami z drzewa figowego. Figa ma oryginalną historię. W naszych ogrodach też oryginalnie się prezentuje.
  • Figowiec pospolity

    Pixabay.com (gianpiz)
  • Figa owoce

    Owoce figi są bardzo zdrowe i bogate w witaminy.

    Pixabay.com (Natalia Aggiato)
  • Figowiec pospolity

    Pixabay.com (clarabsp)
  • Figowiec pospolity

    Pixabay.com (erfaimstocher)
  • Figowiec pospolity

    Pixabay.com (loggawiggler)
  • Figowiec pospolity

    Pixabay.com (pandamiou)

Figa (figowiec pospolity, figa karyjska, drzewo figowe) to gatunek krzewu albo drzewa. – Roślina ta została udomowiona dawno temu – informuje Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Podobno już w XIX wieku przed naszą erą Grecy uprawiali figę.

Warto mieć go w ogrodzie: Urodziwy tulipanowiec amerykański 

W Mezopotamii i Egipcie figi były uprawiane około 2750 r. p.n.e., chociaż są opinie, że udomowione figi pojawiły się już nawet 6 tys. lat temu. To pozostaje natomiast kwestią dyskusji. 

Drzewko wyrosło koło domu

Z figą wiążą się legendy. Jedna głosi, że figa sama sobie wybiera miejsce i sąsiadów. Jeżeli w pobliżu domu wyrośnie drzewo figowe, to w tym domu mieszkają dobrzy, skromni ludzie lubiący nieść pomoc. Figa to także symbol skromności. Dlaczego? Dlatego, że gdy Adam i Ewa zgrzeszyli w raju i uświadomili sobie, że popełnili zły czyn, to zorientowali się, że są nadzy. Przykryli się skromnymi listkami figowymi.

Figa z makiem

„Figa z makiem, z pasternakiem" to znane powiedzenie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, co się za nim kryje. To oznacza „prawie nic". Figa, jako owoc, wygląda ładnie i pachnie przyjemnie, ale w środku ma wiele pestek, a mało miąższu. To tak, jak mak, którego potrzeba wiele, żeby było go widać chociaż trochę. W powiedzeniu występuje jeszcze pasternak. – Jest on bardzo podobny do pietruszki – tłumaczy ogrodnik. - Pietruszka jest jednak zdrowym, smacznym warzywem, a pasternak ma złą opinię. Od lat uprawia się go do żywienia zwierząt. Składniki odżywcze pasternaku są o około 90 procent niższej wartości niż te występujące w pietruszce.

Figi jak gruszki

Figa to niewielkie, osiągające najwyżej 10 metrów wysokości, drzewo o pokładających się, ciemnozielonych liściach. – Figi, czyli owoce, przypominają małe gruszki, z tym, że zwykła gruszka jest żółto-zielona, ewentualnie lekko brązowa, a figa ma kolor fioletowo-brązowy – opisuje Mikietyński. – Poza tym, figa ma znacznie więcej pestek.

Witaminowa bomba

Figa, chociaż dla niektórych ma mdły smak, to bomba witaminowa. Zawiera m.in. witaminę C, B1, B2 oraz B6, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Osoby cierpiące na złe krążenie krwi i nadciśnienie, powinny sięgać po naturalne preparaty z figą w składzie. Kto narzeka na mocny kaszel i ból gardła albo jest przeziębiony, też powinien sięgnąć po taki lek. Chorzy na anemię powinni pić sok z fig. Na duszności w astmie figi też są wskazane. Sok z figi pomaga na szybsze gojenie się ran. Nasiona łagodnie przeczyszczają. Suszone figi natomiast wzmocnią nasze zęby i kości. Usprawniają także pracę jelit.

Zobacz i spróbuj: Przepisy na jabłka na słodko i słono 

Figa produkuje sok, który zawiera kauczuk, gumę i żywicę. Z fig robi się kompoty, dżemy i konfitury. Podobnie – syropy i nalewki. W kuchni znane są nie tylko świeże figi, ale też suszone.

Krzew dwupienny

Figa to krzew (lub drzewo) dwupienne. – To znaczy, że kwiatostany żeńskie i męskie występują osobno – wyjaśnia nasz ekspert. – Rośliny dwupienne nazywane są rozdzielnopłciowymi.

Figa lubi zasadową glebę, ciepło i wilgoć. – Nawet w stawie może rosnąć – podkreśla ekspert. – Lepiej się rozwija i rośnie w miejscach zacisznych, z dala od innych drzew, zwłaszcza tych dużych, które zacieniają słońce.

Jedz tylko dojrzałe owoce

Figa kwitnie od maja i kwietnia, a owoce wydaje w drugiej połowie lata. Owoce dojrzewają niekiedy do listopada. Im więcej słońca, tym szybciej będą dojrzałe. Łatwo można sprawdzić, czy figa dojrzała. Jeżeli po zerwaniu owocu widać, jak wypływa lepki, biały sok, to znak, że figę można już zjeść.

– Na zimę figa gubi liście, bo u nas panuje chłodniejszy klimat – dodaje Jarosław Mikietyński. – W ciepłym klimacie liście zostają przez cały rok. W naszych warunkach figę trzeba zabezpieczyć przed nadejściem zimy. Najlepiej okryć ją agrowłókniną, słomą, ewentualnie korą sosnową. Na wiosnę należy przyciąć przemarznięte, uszkodzone pędy.

Figa w doniczce

Uprawa doniczkowa figi też jest znana. Figa doniczkowa to zazwyczaj wersja mini. Dosyć szybko rośnie, więc trzeba ją przycinać i dosyć często zmieniać doniczki na większe. O figę w doniczce trzeba dbać tak samo, jak o inne rośliny doniczkowe. Raz na 2–3 tygodnie warto podlać ją nawozem przeznaczonym do kwiatów doniczkowych. 

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy

Polecamy