Czerwona porzeczka – właściwości, pielęgnacja, uprawa

Czerwona porzeczka lubi światło i wilgoć, bo wtedy lepiej kwitnie i owocuje. Piszemy, co jeszcze sprzyja temu owocowi, gdy nam sprzyja apetyt na niego.
  • Czerwona porzeczka

    Czerwona porzeczka w lipcu smakuje najlepiej. Równie dobrze można ją zamrozić.

    Maria Anne (Pixabay.com)

Porzeczka bywa biała, złota, czarna, ale najpopularniejsza jest czerwona. – Te kolory mają porzeczki dojrzałe, gdy natomiast dojrzewają, wszystkie są zielone – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Mamy odmiany porzeczek krzewiaste i drzewkowe, ozdobne i typowo uprawowe.

Polecamy PORADNIKJak uprawiać jagodę kamczacką, czyli ładny krzew o pysznych owocach 

Gleba dobra dla porzeczki

Porzeczki owocują w lipcu. Czerwonej porzeczce sprzyja wilgotna, żyzna gleba, najlepiej lekko kwaśna, kompostowana. Czyli? – Ziemia wzbogacona w zielone, opadłe liście, skoszoną trawę, drobne, poszatkowane gałązki, nawet skorupki od jajek czy obierki od ziemniaków i jabłek – tłumaczy ogrodnik.

Właściwości porzeczki czerwonej

Porzeczki są niskokaloryczne. 100 gramów czerwonej porzeczki zawiera 65 kcal. Owoce te zawierają pektyny, które stabilizują poziom cukru we krwi. Usuwają też tzw. zły cholesterol, tym samym zalecane są osobom mającym problemy z nadciśnieniem i miażdżycą. Porzeczki są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz PP. Mają w składzie żelazo, potas i wapń. Wspierają odporność organizmu. Działają ściągająco i antybakteryjnie, więc łagodzą defekty skóry, w tym zmiany trądzikowe. Hamują proces starzenia się skóry. Pomagają leczyć rany i ciężkie zadrapania. Regulują pracę jelit. Łagodzą bóle menstruacyjne. Zalecane są również cierpiącym na zgagę i niestrawność. Z drugiej strony czerwone porzeczki są dedykowane małym niejadkom. To dlatego, że czerwone porzeczki zaostrzają apetyt. Trzeba jednak uważać, ponieważ te owoce działają moczopędnie. Jednocześnie pomagają leczyć układ moczowy i usunąć kamienie nerkowe.

Warto poczytać: Uprawa czarnej porzeczki 

Uprawa czerwonej porzeczki

Czerwona porzeczka jest łatwa w uprawie. – Ważne, aby rosła w słonecznym miejscu, ewentualnie w półcieniu, ale wówczas może słabiej owocować – zaznacza ogrodnik z UKW. – Sadzonki z doniczek można sadzić praktycznie przez cały sezon wegetacyjny, natomiast krzewy, te najczęściej są z pędów 2-letnich, z gołym korzeniem, warto posadzić w październiku albo listopadzie. Ziemia, w której zechcemy zasadzić porzeczkę, powinna być kilka dni wcześniej przekopana na głębokość około 25–30 centymetrów, aby się napowietrzyła. Wtedy korzenie szybciej się przystosują do nowego miejsca.

Pielęgnacja porzeczki

Pielęgnacja czerwonej porzeczki ogranicza się do regularnego podlewania i cięcia. – Usuwamy najstarsze, zgrubiałe pędy, najlepiej około 20 centymetrów nad ziemią – kontynuuje Jarosław Mikietyński. – Dzięki temu młodsze pędy, rosnące głębiej, będą miały lepszy dostęp do słońca. Przycięte krzaki zaczynają odrastać w pierwszym roku po przycięciu, a owocują od drugiego roku po tym zabiegu.

Jeżeli chcemy zastosować nawóz, wybierzmy ten organiczny, czyli wspomniany kompost albo obornik. Istotne, aby nawóz nie miał w składzie chlorków, ponieważ tych porzeczka nie toleruje.

Choroby i szkodniki porzeczki

Porzeczka czerwona bywa atakowana przez szkodniki. – To m.in. mączniak – precyzuje ekspert. – Jego charakterystycznym znakiem jest biały nalot. Może również pojawić się mszyca, przędziorek chmielowiec lub wielkopąkowiec porzeczkowy. Czasem pojawiają się białe plamki na liściach oraz szara zgnilizna lub szara pleśń.

Warto wiedzieć: Jak chronić przed chorobami kolorowe porzeczki w ogrodzie 

Najskuteczniejsze w walce są środki chemiczne. - Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować metody naturalne – dodaje ogrodnik. - Są to np. środki wyprodukowane na bazie cukru i olejów. W przypadku mszycy utrudniają im oddychanie i poruszanie. 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy