Cytryniec chiński – sekret chińskiej medycyny ludowej w twoim ogrodzie. Przepisy

Przedstawiamy wieloletnie ozdobne pnącze o niewygórowanych wymaganiach i pięknym cytrynowym zapachu. W dodatku o niezwykłych właściwościach zdrowotnych: regeneruje wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pozytywnie wpływa na nerwy i odmładza.
  • Cytryniec chiński

    Oto pnącze, które obok żeń-szenia, jest jednym z najważniejszych ziół stosowanych w medycynie chińskiej.

    Joanna Turakiewicz
  • Owoce cytryńca chińskiego

    Jagody cytryńca są mocno kwaskowate w smaku, ale doskonale nadają się na przetwory czy jako dodatek do herbaty.

    Leroy Merlin
  • Krzew cytryńca

    Cytryniec chiński nie jest trudny w uprawie. Wygląda za to bardzo dekoracyjnie.

    Leroy Merlin

Cytryniec chiński naprawdę odmładza? Przynajmniej tak od wieków uważają Chińczycy, przypisujący tej właśnie roślinie zdolność zachowania u ludzi zdrowego i młodego wyglądu przez długie lata.

Cudowny cytryniec chiński

Wierzą też, że stosowany konsekwentnie przez 100 dni, oczyszcza krew, przywracając ostrość wzroku i młodzieńczą aparycję. Nie bez powodu stał się cytryniec jednym z najważniejszych ziół w chińskiej medycynie naturalnej. Co na to nauka?

PrzeczytajCzystek działa zbawiennie na nasz organizm. Jak go uprawiać i na co pomaga czystek 

Wiemy, że przeszło 30 proc. masy owocu stanowi witamina C, której towarzyszy witamina E, doskonale przyswajalne mikroelementy: żelazo, miedź, nikiel, mangan, molibden, tytan, cynk, magnez, fosfor oraz potas, a także schizandryna – substancja o właściwościach tonizujących i wzmacniających. Nie do przecenienia jest wpływ tych drogocennych owoców, ale i nasion, liści oraz kory cytryńca na system odpornościowy. Niezwykle cenna jest też zdolność detoksykacji i regeneracji wątroby.

Wróćmy do Chińczyków. Jakie jeszcze zastosowanie znajdują dla jagód cytryńca? Z ich pomocą dbają o zdrowie psychiczne. Regularnie pita herbata, zaparzona właśnie z jagód ma poprawiać samopoczucie, ale też koncentrację i dodawać energii.

Jagody cytryńca chińskiego kwaśne, ale da się zjeść

Odrobiną dziegciu w tej beczce prozdrowotnego miodu jest smak jagód. Kwaśne jak cytryna, a przy tym odrobinę goryczkowate, choć o przyjemnej i delikatnej konsystencji. Zaparzone suszone liście przypominają nieco zieloną herbatę z dodatkiem cytryny. Owoce świeże lub suszone albo sok z nich możemy dodawać do herbaty. Doskonale nadają się również na przetwory: konfitury, nalewki, kisiel. Warto wymieszać je z delikatnymi i słodkimi gruszkami, a ich ostry posmak stanie się atutem, przełamując mdłą słodycz.

Cytryniec to ładna roślina na podpory

Jest też cytryniec chiński po prostu ładny. Duże sezonowe liście, długości do 10 cm, wiosną jasnozielone i delikatne, później ciemnozielone i lśniące, jesienią pięknie przebarwiają się na żółty. Żółtawobiałe po bladoróżowe kwiaty zdobią roślinę w maju oraz czerwcu i wydzielają intensywny, przyjemny aromat. Najpiękniejszy jest zaś cytryniec w czasie dojrzewania owoców. Na tle ciemnej zieleni liści odcinają się wówczas głęboką czerwienią zgrabne grona niewielkich owoców, przypominających nieco świeży pieprz.
Pnącze osiąga długość ok. 10 m przy rocznym przyroście około metra. Doskonale nadaje się do uprawy na altanach i tarasach, bądź przy innych podporach.

Niewymagające i mrozoodporne, czyli uprawa cytryńca chińskiego

Zasadzić cytryńca należy ok 50 cm od muru w żyznej, ale dość przepuszczalnej ziemi. Stanowisko zdecydowanie słoneczne. W głębokim cieniu nie będzie kwitł, a co za tym idzie i owocował. Najlepiej będzie na dnie głębokiego dołka umieścić warstwę drenażu, a na to gruby podkład z dobrze przerobionego obornika. Zapewnimy w ten sposób roślinie dobrą dawkę energii na start. Cytryniec nie ma wielkich wymagań i rozsądnie prowadzony nie będzie od nas wymagał specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych.

Warto wiedziećJakie rośliny warto sadzić razem, a jakich połączeń unikać? 

Najważniejsze, to pamiętać o regularnym nawadnianiu, a w szczególności nie dopuszczać do przesuszenia podłoża. Dobrym pomysłem będzie nawadnianie punktowe pod korzeń, choć cytryniec nie obrazi się też za zraszanie liści, bo raczej lubi wilgoć. Warto ściółkować podłoże, co zapobiegnie jego przesychaniu. Nada się do tego na przykład gruba warstwa świeżo skoszonej trawy, co zapewni roślinie dodatkową dawkę składników odżywczych, gdy ściółka się rozłoży. Nawozić wystarczy raz w roku – w kwietniu. Nie wymaga też zbytnio cięcia. Wystarczy raz na parę lat wyciąć stare i obumarłe pędy.

Roślina odznacza się bardzo wysoką mrozoodpornością. Dzięki temu, że wytrzymuje spadki temperatury do -30 stopni Celsjusza, a nawet większe, bez dodatkowych okryć sprawdzi się w uprawie również w chłodniejszych częściach Polski. Skoro na Syberii wytrzymuje...

Cytryniec może też chorować

Niewiele może tej odpornej roślinie zaszkodzić, ale w suche lato, doskwierać mogą jej przędziorki. Pomogą opryski, ale też solidny prysznic nawet parę razy dziennie.
Sygnałem, że pnącze zaczyna chorować, będą pojawiające się na liściach okrągłe plamy: początkowo szare, następnie brązowiejące i przechodzące na pędy. Grzybowe zakażenie o nazwie antraknoza powoduje zamieranie liści i pędów. Wymaga potraktowania odpowiednim preparatem grzybobójczym. 

PolecamyKwiaty na zdrowie – jeżówki, czyli echinacea 

Autor: Joanna Turakiewicz
0komentarzy