Cukinia - czego nie wiemy o tej smacznej dyni (WIDEO)

Cukinia jest odmianą dyni. Przez wielu uznawaną za najsmaczniejszą. Roślina ta ma jadalne nie tylko owoce, ale i kwiaty. Poznaj ciekawostki na temat cukinii. Zobacz, co smacznego można z przygotować z cukinii i jej kwiatów.
  • Kwitnąca cukinia

    Cukinia ma piękne liście i efektowne żółte kwiaty. Roślinę tą można traktować w ogrodzie nie tylko jako smaczne warzywo, lecz także jak ozdobę.

    HFK (morguefile.com)

Dyniowce nie są zbyt łatwe w uprawie, jednak ze względu na ich walory smakowe i wizualne, warto poświęcić im więcej uwagi. W naszym klimacie najlepiej uprawiać mieszane odmiany cukinii, ponieważ mają one podwyższoną odporność na chłód. Odmiany te to Astra, Soraya i Nimba, które mają podłużne, zielone owoce oraz Atena o żółtopomarańczowych owocach.

Sprawdź: Dlaczego czasem cukinia jest gorzka i co z tym zrobić

Cukinie możemy uprawiać nawet w małym ogrodzie, ponieważ mają dość zwarty i wzniesiony krzaczek (na małej przestrzeni jest dużo lepszym wyborem niż płożący kabaczek). Cukinie rodzą dużo owoców, które rosną do 0,5 m długości i masy 3 kg – choć najsmaczniejsze są młode cukinie o długości ok. 20 cm. Sezon na nie trwa od czerwca, aż do października.

Poznaj zalety cukinii, która m.in. odkwasza organizm i jest zalecana dla niemowlaków już od szóstego miesiąca życia.

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Spożywanie cukinii zaleca się jej osobom, które borykają się z problemami układu pokarmowego.

Spróbuj również: Smaczny topinambur

Cukinia jest niezwykle smaczna, a przy tym mało kaloryczna (w dużej mierze składa się z wody, ale jest bogata w składniki odżywcze). Jest wiele możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni. Najczęściej cukinię wykorzystuje się do grillowania, zapiekania (np. nadzianą farszem mięsnym), duszenia (jako dodatek w sosach mięsnych), gotowania (warzywne leczo) oraz przyrządzania deserów (jako masę do ciasta czekoladowego). 

Jak możemy wykorzystać cukinię w kuchni? Szybkie dania z cukinii

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Smaczne kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Przygotowywanie kwiatów cukinii zacznijmy od ich delikatnego opłukania i osuszenia. Następnie z ich środka wyjmujemy pręciki i odcinamy łodygi. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy w misce z pół szklanki mąki, pół szklanki mleka, jajka i szczypty soli. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodatkowo można dodać do niego ulubione zioła (do cukinii idealne są zioła prowansalskie). Kwiaty cukinii maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju – chwilę z każdej strony. 


Kwiaty cukinii
W kuchni orientalnej kwiaty cukinii smaży się w cieście w głębokim tłuszczu. Tak przygotowane kwiaty są ulubioną, chrupiącą przekąską.fot. Maena (morguefile.com) 

Przepis na niskokaloryczną cukinię faszerowaną


Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news 

Polecamy: Jadalne kwiaty, które urozmaicą twoje potrawy

Autor: redakcja.regiodom
0komentarzy