Co to jest owoc, a co warzywo – według jakich kryteriów to się określa

Podział na warzywa i owoce wcale nie jest oczywisty. Dobrym przykładem jest pomidor, który botanicznie jest owocem, a powszechnie zaliczamy go do warzyw. Tłumaczymy różnice.
  • Owoce i warzywa

    Co widzisz po kolei? Owoc czy warzywo? Okazuje się, że odpowiedź wcale do prostych nie należy.

    Rgwarpd (Pixabay.com)

Co do tego, że jabłka, gruszki, śliwki czy brzoskwinie są owocami, nikt nie ma wątpliwości. Te wątpliwości pojawiają się jednak czasem w innych przypadkach. Okazuje się, że wiele owoców nazywamy warzywami. Sugerujemy się najczęściej tym, że skoro jemy coś słodkiego i soczystego, to jest to owoc, a jeśli smak jest bardziej wytrawny, to pewnie jest to warzywo. Często też zakładamy, że skoro roślina jest warzywem, to używamy jej w kuchni do przygotowania dań głównych czy do kanapek, a po owoce sięgamy, przygotowując desery oraz inne słodkości. Okazuje się, że ten tok rozumowania nie zawsze ma przełożenie na fakty. Wynika to częściowo z pomieszania pojęć, bo czym innym są owoce dla botanika, a czym innym dla kucharza. I wszystko zależy od tego, czy mówimy o owocach i warzywach w rozumieniu botanicznym, czy kulinarnym (spożywczym).

Przeczytaj również: Płyny do mycia warzyw i owoców - czym są i jak działają

Dowiedz się, kiedy jesz owoc, a kiedy warzywo

– Botanicznie przykładowo pomidor, ogórek, papryka to owoce, chociaż większość z nas nazywa je warzywami – wymienia Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – To owoce, ponieważ powstały z kwiatów i mają nasiona. Rozpatrując je natomiast pod kątem zastosowania w kuchni, mówimy o nich, że to warzywa, bo mają mało cukru. Poza tym nie sprawdzają się jako desery i soki.

Polecamy też poradnik: Owoce i warzywa, które pomogą schudnąć 

Ogrodnik wyjaśnia następnie: – Botanicznie natomiast warzywami nazywa się te rośliny, które mają jadalny korzeń, łodygę albo liście. Przykładem może być pietruszka, rzodkiewka, czy buraki. Do warzyw zalicza się ponadto kapustę, sałatę oraz seler. Z kolei wszystko to, co powstaje z kwiatu, to właśnie owoc, a więc m.in. wspomniane pomidor, ogórek, także groszek, cukinia czy dynia. Owoce to również oliwki i bakłażan.

– Do owoców kulinarnych, czyli stosowanych w kuchni, zaliczane są także owoce takich bylin, jak truskawka, poziomka czy ananas – kontynuuje Mikietyński.

Pomidor stanął przed sądem

Czasem dyskusja o tym, czy to, co jemy, to warzywo, czy też owoc, znajduje finał w sądzie. Głośno dziesiątki lat temu zrobiło się o wyroku amerykańskiego sądu. – Pod koniec XIX wieku, w 1893 sprawa pomidora trafiła do Sądu Najwyższego w USA. Wówczas skład sędziowski miał orzec, czy pomidor to owoc, czy warzywo. Sędziowie, po długich dyskusjach, wskazali miejsce pomidora wśród warzyw. Uzasadnienie tej decyzji było dosyć dziwne. Otóż sąd stwierdził, że pomidor to warzywo, ponieważ większość ludzi tak go właśnie nazywa. 

Więcej na temat: Czy warto spieszyć się z kupnem wiosennych warzyw i owoców

Marchew to owoc?

Rozstrzygnięcia prawne namieszały nie tylko w przypadku pomidora. W znacznie bliższych nam czasach, marchew okazała się... owocem. A przynajmniej jest nim w dyrektywie unijnej, dotyczącej produkcji dżemów w Portugalii. Wszystko przez tradycyjny dżem z marchwi – teoretycznie te przetwory wytwarza się tylko z owoców. Marchew została więc objęta przepisami dotyczącymi właśnie owoców.

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy