Chryzantema jadalna – smakowity kwiat, który zdobi i leczy

Chryzantema mająca jadalne liście i kwiaty pochodzi z rodziny astrowatych. Popularna jest przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. U nas też z powodzeniem mogłaby być częściej spotykana w daniach. Piszemy o właściwościach chryzantemy jadalnej.
  • Chryzantema jadalna

    Chryzantema jadalna na pierwszy rzut oka wygląda jak rumianek albo stokrotka.

    Katarzyna Laszczak

Tylko ten gatunek chryzantemy nadaje się do spożycia. Chryzantema jadalna (inaczej: złocień wieńcowy) z daleka przypomina stokrotkę albo rumianek. I tak, jak rumianek, ona pochodzi z rodziny astrowatych. Podobnie też, jak on, chryzantema jadalna działa korzystnie na zdrowie. Ta jednoroczna roślina ma jadalne liście oraz kwiaty.

 Podobne do chryzantemy jadalnej: Stokrotki to dla jednych ozdoba ogrodu, dla innych chwast 

Chryzantema w kuchni

Tuż po zerwaniu liście, pędy i płatki są kruche, chrupiące, a do tego soczyste. Można też gotować chryzantemę jadalną. Nie należy jednak tego robić zbyt długo, bo wówczas liście i kwiaty stają się gorzkie, tym bardziej, że bez gotowania i tak charakterystyczna jest dla nich nutka goryczy. Najbardziej pikantne są zazwyczaj kwiaty chryzantemy. Z tego względu zaleca się gotowanie złocienia wieńcowego na parze.

Chryzantema stanowi składnik sałatek, surówek, sushi, kładzie się ją na kanapki, jest także dodatkiem do zup, gulaszu, sosów i deserów. Najlepiej smakuje, gdy zostanie podsmażona na oleju roślinnym.

Bogactwo zawarte w chryzantemie jadalnej

Potas, żelazo, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz C i antyoksydanty - nie tylko one znajdują się w chryzantemie jadalnej. Są w niej też związki biochemiczne oraz przeciwutleniacze. Dieta z chryzantemą w składzie pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i bóle głowy. Roślina ta ma również właściwości przeciwzapalne. Reguluje trawienie, wspomaga wątrobę i pomaga na zaparcia. Produkuje się z niej herbatki na odchudzanie. Zalecana jest ponadto w przypadku profilaktyki przed powstawaniem kamieni nerkowych. Warto po nią sięgnąć, gdy mamy zmęczone oczy lub zapalenie spojówek albo tzw. suche oczy. Czasem chryzantemę jadalną wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Naukowcy udowodnili bowiem, że pomaga ona pozbyć się cellulitu.

 Polecamy także: Oliwnik jadalny 

Z daleka od chryzantemy jadalnej

Nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw chryzantemy jadalnej. Nie powinny jej spożywać kobiety ciężarne i matki karmiące. Alergicy czy osoby mające nadciśnienie też nie powinni sięgać po złocienia wieńcowego. 

Autor: Sławomir Bobbe
0komentarzy