Brzoskwinie – jakie odmiany uprawiać w Polsce. Choroby atakujące brzoskwinie i walka z nimi

Właściwki, twardki, bryniony – tak nazywane są brzoskwinie. Piszemy, jak można uprawiać drzewka brzoskwiniowe w ogrodzie i cieszyć się smacznymi owocami.
  • Brzoskwinie w ogrodzie

    Co do uprawy brzoskwiń, to podstawowa zasad mówi o tym, że im ładniejszą aurę mamy latem, tym smaczniejszymi owocami brzoskwiń uraczy nas drzewo.

    123RF

Najlepiej jeść świeże brzoskwinie razem ze skórką. To dlatego, że ta – podobnie, jak cały owoc – jest źródłem witamin: PP (B3, niacyny), C, A i E. Brzoskwinie w mniejszych ilościach zawierają także inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz witaminę K. Są więc jak bomba witaminowa. Oprócz wspomnianych witamin zawierają też żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez. Owoce te polecane są m.in. kobietom w ciąży, dzieciom, osobom starszym i sportowcom. Po brzoskwinie często powinni też sięgać ludzie chorzy na anemię, ponieważ te owoce pobudzają wzrost czerwonych krwinek. Ponadto brzoskwinie są wskazane w diecie osób z nadciśnieniem.


Brzoskwinie
Brzoskwinie są lekkostrawne, ponieważ składają się głównie z wody. Jedna brzoskwinia to tylko 40-50 kilokalorii. Świeże owoce mają niski indeks glikemiczny (IG tylko 35). Za produkty o niskim indeksie glikemicznym uznaje się te o IG poniżej 40.summa (Pixabay.com)

Suszone brzoskwinie mają jednak zupełnie inne właściwości. Nie są one zalecane cukrzykom i osobom, które się odchudzają, ponieważ zawierają o wiele więcej cukru i kalorii.

Im cieplej, tym lepiej dla brzoskwini

Zasada jest taka: im cieplejsze lato, tym smaczniejsze (czytaj też: bardziej soczyste i słodkie) brzoskwinie. To dlatego w ciepłym klimacie są najlepsze i największe. Czasami brzoskwinie rodzą tak duże owoce, jak jabłka.

W naszych warunkach również można mieć brzoskwinie w przydomowym ogrodzie. – Kwitną na przełomie kwietnia i maja, owoce widać na początku lata, ale najlepsze są te zerwane wczesną jesienią – mówi Jarosław Mikietyński, ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy. – Są to drzewka, których owoce dojrzewają najdłużej, nawet przez ponad 3 miesiące. Minus jest taki, że brzoskwinia jest podatna na mróz. Nawet majowe przymrozki mogą jej tak zaszkodzić, że drzewko nie przetrwa.

Sadzenie brzoskwini

Kto chce mieć w ogrodzie brzoskwinie, powinien wysadzić szczepione odmiany. Można też wysiać pestki z owoców. Niektóre brzoskwinie tak samo, jak morele, można wysiewać. Najlepsze miejsce to nasłonecznione miejsce. Drugi warunek: miejsce musi być osłonięte przed wiatrem. Dobrze, żeby w niedalekiej odległości, np. kilka metrów dalej, rosły inne drzewka owocowe albo bujne krzaki. Gleba, na której zasadzi się brzoskwinię, powinna być żyzna, przepuszczalna i o dużej zawartości próchnicy. Drzewka słabo urosną np. na glebie gliniastej i torfiastej, ponieważ jest to gleba nieprzepuszczalna. Ziemi zbyt wilgotnej też brzoskwinia nie lubi.

Polecamy do małych ogrodówDwie odmiany owoców na jednym drzewie 

Brzoskwinia w polskich warunkach

W polskich warunkach drzewka brzoskwiń mają nawet 5 metrów wysokości. Drzewka, aby lepiej rosły i się rozwijały, warto nawozić nawozami organicznymi. Ogrodnicy zalecają choćby obornik i kompost. Nawozy mineralne, zwłaszcza azotowe, też wspomagają drzewko. Specjaliści radzą nawozić brzoskwinię azotem dwa razy w roku: wczesną wiosną (pod koniec marca) i potem najpóźniej w trzecim tygodniu czerwca.

Przeczytaj: Morele, czyli jakie odmiany uprawiać w Polsce 

Odmiany brzoskwini do naszego klimatu

Amsden to jedna z najwcześniejszych odmian brzoskwiń, które obrodzą. Owoce dojrzewają od drugiej połowy lipca, a każdy waży około 100 gramów. Ich miąższ jest zielonkawobiały.

Na owoce z odmiany Magdalenka Czerwona trzeba czekać do września. Miąższ jest żółtobiały. Owoce mają po ponad 100 gramów masy. Czasem ważą nawet 130–140 gramów.

Halego to odmiana jednych z największych brzoskwiń. Jeden owoc może ważyć nawet ponad 300 gramów. Ma żółty miąższ. Owoc dojrzewa nie szybciej niż w drugiej połowie sierpnia.

Inka ma owoce drobniejsze od Halego, ale i tak często ważą więcej niż 200 gramów. Ma żółtokremowy miąższ. Brzoskwinie Inki dojrzałe są na przełomie sierpnia i września.

Nieco później, bo w pierwszej połowie września, można zrywać owoce brzoskwini o odmianie Elberta. Drzewko wydaje owoce o żółtym miąższu. Ważą zazwyczaj około 200 gramów.

Siewka Rakoniewicka ma dosyć duże owoce, nawet 300-gramowe. Jej miąższ jest żółty. Owoce dojrzewają w połowie września.

Harnaś ma dosyć małe owoce, o masie do około 130 gramów. Ich miąższ jest żółty. Te brzoskwinie można zrywać w pierwszej połowie sierpnia.

Polecamy poradnik: Wiosenne opryski drzew - co, czym i kiedy pryskać

Choroby atakujące brzoskwinie

– Kędzierzawość liści to jedna z najczęściej występujących chorób grzybowych na tym drzewku – informuje Mikietyński. – Potrafi pozbawić je wszystkich liści. Warto zastosować opryski podobne, jak w przypadku moreli zaatakowanych przez tę chorobę, a więc Silit i Miedzian.

Oprysk należy wykonać najpóźniej w kwietniu, gdy rozwiną się pierwsze pąki. Nie może być za zimno. Najlepiej, gdy temperatura będzie wyższa niż 5 stopni Celsjusza, bo wtedy tylko zabieg będzie skuteczny.

Rak bakteryjny brzoskwini powoduje natomiast, że kwiaty w okresie kwitnienia stają się brunatne, obumierają. Na liściach widać plamy. W tym przypadku też pomocne są Silit i Miedzian, a także Champion. 

Warto przeczytać: Jak zapobiegać chorobom drzew owocowych

Autor: Katarzyna Piojda
0komentarzy