Borówka amerykańska - jak ją uprawiać. Poradnik

Borówkę wysoką, czyli amerykańską można bez problemu uprawiać w ogrodzie. Krzew rodzi duże i słodkie jagody, będące źródłem wielu witamin, a przede wszystkim przeciwutleniaczy.
Borówka amerykańska
Większość odmian dojrzewa właśnie teraz, w dwóch pierwszych tygodniach sierpnia.

fot. Anita Koszałkowska

  • Borówka amerykańska
  • Borówka amerykańska
  • Anita Koszałkowska

Wśród przebadanych 40 różnorodnych owoców i warzyw borówka amerykańska ma ich najwięcej. Naturalne oksydanty wraz z witaminami A, C i E usuwają z organizmu człowieka nadmiar
wolnych rodników, będących jedną z przyczyn występowania chorób nowotworowych.
Borówki zawierają także kwas galowy i foliowy. Ten ostatni przeciwdziała wadom rozwojowym u noworodków. Powinien być przyjmowany przez przyszłe mamy.

Warto więc posadzić we własnym ogrodzie tę „witaminową bombę", tym bardziej, że w sklepach za niewielki pojemnik owoców borówki trzeba zapłacić nawet 20 zł.

W jakich warunkach rozwija się prawidłowo

Borówka lubi zaciszne i słoneczne miejsca. Do wzrostu potrzebuje ciepła. Wiosenne, przedłużające się chłody mogą opóźnić pojawienie się pąków kwiatowych. Jeśli podczas kwitnienia zapowiadane są przymrozki, krzewy należy przykryć włókniną. Nie należy jej sadzić w miejscach, które nawet okresowo porywa cień. Borówka nie toleruje przedłużającej się suszy, szczególnie w maju i czerwcu. Roślinę trzeba wtedy intensywnie nawadniać. Trzeba też pamiętać, że borówka nie lubi terenów zalewowych.

Najlepiej udaje się na glebach próchniczych i kwaśnych. Najlepsze pH dla borówki wynosi od 3,8 do 4,8. Jeśli jest ono wyższe zahamowany zostaje wzrost, a liście przybierają kolor pomarańczowy.

Kiedy sadzić borówkę

Najlepszym okresem do tworzenia przydomowych plantacji jest wrzesień. Dwuletnie krzewy dostępne są w centrach ogrodniczych i szkółkach. Najlepiej sadzić je koło siebie, wydzielając w ogrodzie małe poletko na uprawę borówkową. Owoce dojrzewają, w zależności od odmiany od połowy lipca (odmiany wczesne: Earliblue, Patriot, Spartan do końcówki września, a nawet pierwszych dni października (odmiany późne: Jersey, Late Blue). Po przemarznięciu nie nadają się do jedzenia, są wodniste i opadają.

Większość odmian dojrzewa właśnie teraz w dwóch pierwszych tygodniach sierpnia. Są doskonałe do spożywania na surowo, w wypiekach oraz do mrożenia.

Odmiany borówki amerykańskiej:

  •  Earliblue: wczesna, jagody duże, lekko spłaszczone
  •  Patrot: wczesna, pędy wytrzymują morzy do minus 30 stopni C, owoce bardzo aromatyczne
  •  Northland: najbardziej odporna na mróz, jagody średniej wielkości, jędrne, dobre na mrożonki
  •  Berkeley: dojrzewa w drugiej połowie sierpnia, jagody bardzo duże, mało aromatyczne
  •  Bluegold: obficie owocuje, liście niezwykle ozdobne, w czasie przebarwiania
  •  Darrow: bardzo duże owoce, smaczne, winnosłodkie, dojrzewają na początku września. 
Autor: Anita Koszałkowska
2komentarzy
Dodaj komentarz

Komentarze (2)

Całkiem niedawno przeszukując strony o raku znalazłam wspaniały artykuł o działaniu tego owocu jest on wspaniały jeśli chodzi o działanie antynowotworowe, a o tym można też poszukać na // t o j e f u r a . c o m //(bez spacji)
Mamamarta30, 09.08.2011, 12:23
Czy nie jest wskazane w pierwszym roku kwitnięcia zerwać wszystkie zawiązki tak aby wzmocnić roślinę na kolejny sezon i przez to osiągnąć większą ilość owoców?
kapitan zubek, 27.07.2014, 09:54